Despre naștere la Spital Premiere (Regina Maria) în perioada pandemiei

Pe 19 februarie l-am adus pe lume pe băiețelul nostru, Lucian Petru. Nu am anunțat că îl așteptăm, la fel am procedat și cu Draga. A fost ceva doar al nostru. Am parcurs aproape toți pașii pe care i-am făcut și cu Draga: controale regulate la dna dr. Ciupa, analize (deși dublul test a fost ratat pentru că a coincis cu perioada de torsiune de ovar și tot ce a implicat asta), comandat cele necesare pentru bebe. 

Lucian Petru nu a venit planificat, dar l-am primit cu mult drag. Adevărul este că, în contextul pandemiei, eu am avut emoții să ne gândim la încă un copil. Informațiile cu privire la femeile însărcinate și la feți, respectiv la proaspetele mame și la bebelușii au fost mereu contradictorii. Cred că încă nu se știu prea multe. Ce știu este că am luat vitaminele și mineralele necesare și în sarcină (magneziu cu B6, vitamina D3, omega 3, vitamina C, zinc, toate pe lângă acid folic). 

Cum am ales spitalul unde urma să nasc 

De când am aflat de sarcină, din vară, nu am avut niciun dubiu despre unde voi naște. Dintr-un motiv foarte simplu: am vrut să nasc cu dna dr. Mariana Ciupa care colaborează doar cu Spitalul Premiere. Singura mea grijă a fost să fim sănătoși cu toții, fără COVID-19, pe când era termenul meu. În rest, m-am simțit confortabilă și în siguranță să știu că o să nasc acolo. Acolo am născut-o și pe Draga, eram familiarizată cu camera de travaliu, cu sala de nașteri, cu salonul, cu procedurile la naștere și post-partum. În plus, la Premiere am fost operată în septembrie, pe când aveam 13 săptămâni de sarcină și totul a decurs bine. Am avut mereu încredere că o să fiu pe mâini bune – ale doctorilor mai ales. Condițiile decente și confortul au constituit un mare plus în alegerea mea, iar nașterea a fost bugetată din timp. 

Ce a presupus optarea pentru Spitalul Premiere – contract, test COVID, termeni și costuri

Spitalul Premiere este singurul spital privat din Timișoara unde pot avea loc nașteri. A intrat în Rețeaua Regina Maria după ce am născut eu prima oară, așadar s-au schimbat unele lucruri. Știam că s-au mărit tarifele, însă acum nu mai sunt afișate pe site, ci sunt furnizate de un doctor consultant, responsabil cu contractele – Claudiu Șipețan. Tarifele depind de doctorul cu care urmează să naști și de extra-opțiunile pe care le poți bifa, astfel încât pot spune doar că o naștere ajunge în jur de 10.000 lei. Noi cam atât am plătit – valoarea contractului plus câteva investigații necesare de făcut bebelușului. Nu am optat pentru pachetul de celule stem. Teoretic, suma din contract este confidențială, dar pentru cele interesate cred că ajunge să rotunjesc suma pentru a avea o idee la cât să se aștepte. Pentru unele familii nu e o sumă mare, pentru altele e un efort financiar considerabil. Un angajat de acolo mi-a spus că, o dată cu pandemia, vin paciente care fac un credit de nevoi personale pentru a achita suma prevăzută în contract. Cum zice Dragul: ”Nu naști decât de câteva ori în viață – e o perioadă când meriți să te bucuri de cele mai bune condiții”. 

Spuneam că am bugetat din timp nașterea. Pentru că intrasem pe site și căutasem informații despre naștere, mi-a apărut și o reclamă pe Instagram, iar la un click am solicitat o ofertă. Asta s-a întâmplat undeva prin octombrie. M-a sunat dl. dr. Șipețan care mi-a furnizat câteva informații, printre care și costul. Teoretic, costul trebuia să fie același pentru naștere naturală și naștere prin cezariană, însă când am ajuns la spital, am semnat o declarație prin care eram de acord să achit 200 de lei în plus pentru materialele necesare unei eventuale operații de cezariană (precizare ulterioară : în actul adițional erau detaliate toate costurile, iar cele legate de materialele sanitare aferente operațiilor de cezariană se ridicau la 500 de lei, pe când acum este trecut 700 de lei; cred că au crescut costurile furnizorilor dinainte să nasc eu, o dată cu pandemia, și cred că e greu tuturor până se fac toate modificările și estimările necesare). În plus, consultantul m-a asigurat că vom semna contractul începând cu săptămâna 37. Noi am semnat în săptămâna 36, luni, când am făcut și testul COVID inclus în contract, iar în noaptea de joi spre vineri am născut. Așa este când ai un medic excelent care face o planificare perfectă ținând cont de situația fiecărei paciente în parte. Având în vedere faptul că era foarte probabil ca membranele mele să se rupă, iar când se întâmplă asta este foarte greu de prevăzut! Datorită bunei judecăți a dnei dr. Ciupa nu m-am impacientat când s-a întâmplat – eram pregătită, cu contract semnat și test COVID încă valabil. 

Conform contractului, nu se acceptă prezența partenerului la naștere și nu sunt permise vizite. Eu am înțeles greșit că poți opta pentru o cameră single și însoțitor. Acum cu pandemia, acest lucru nu este posibil.

Bagajul pentru maternitate

Eu am început să îmi pregătesc din timp bagaj. Adică mi-am comandat o geantă mare, tip shopper, în care să îmi încapă toate lucrurile personale și hainele cu care să scot bebelușul din spital. Până la urmă, am ales să îmi aducă Dragul hăinuțele în ziua externării, pentru că nu știam cât de mare este și cum va fi vremea. Da, astea mi-au fost gândurile, indiferent cât de absurd sună. 

De prin săptămâna 35, am pregătit trusa de îngrijire personală : deodorant, perie și pastă de dinți, perie de păr, șampon, gel de duș, cremă de corp, cremă de față, kit de îngrijire unghii, mascara. Am mai avut la mine portofelul cu buletinul și cardul de sănătate în el, necesare spitalizării și o carte. În contract scrie că nu ai voie cu mâncare și băutură de acasă, dar dr de gardă mi-a spus că ar fi fost în ordine să am la mine un baton energizant sau ciocolată, bune în travaliu. 

În rest, toate materialele de îngrijire, cămașa și pompa de sân sunt puse la dispoziție de către spital. Așadar, când a fost momentul, am fost gata de plecare. 

Cum a decurs nașterea efectivă, ce experiență am trăit 

Pe Draga am născut-o fără contracții puternice resimțite, fără dureri, fără peridurală, în liniște, dar cu epiziotomie. Cu Dragul lângă mine în ultima parte a travaliului. Am scris aici despre experiența cu ea. Menționez că atunci am ascultat doar niște afirmații de HypnoBirthing. În timpul sarcinii cu Lucian Petru, am făcut la fel: afirmațiile dimineața la duș și meditație și alte afirmații de pe YouTube în timpul zilei. Unele au fost atâta de liniștitoare încât adormeam cu ele. Dar încă o dată m-am convins că e nevoie de o mare putere de concentrare, de determinare și de încredere pentru a naște ușor. Acum nu a fost întocmai așa. Pentru că gândul îmi rămăsese la Draga, care a plâns de o durere oarecare până a ajuns tatăl ei acasă. În brațele lui a adormit în 3 minute, cu tot cu durere, timp în care mie mi s-a rupt apa. Așa că am plecat neliniștită de acasă.  Am sunat-o pe dna dr. Ciupa, am făcut un duș și am ajuns la spital pe la ora 21. Dragul m-a lăsat la intrare și s-a întors la fetița noastră. A urmat un consult făcut de doctorul de gardă, un CTG, semnat declarația de care am pomenit mai sus. Am primit o cămașă de spital și mi s-au dus în vestiar toate obiectele personale. În camera de travaliu s-a mai făcut un CTG, am fost vizitată de moașa Camelia, care a fost prezentă și la nașterea cu Draga și știa că îmi doresc să stau liniștită ca și data trecută. Într-adevăr, am ascultat în continuare afirmațiile până am ajuns la dilatație completă. Am tratat fiecare durere cu liniște, până când am simțit nevoia să împing. Atunci am trecut în sala de nașteri și am urlat ca o amazoană care intră în luptă. De am uimit-o și pe dna dr. care numai ce ajunsese (trebuie să menționez că a ajuns extrem de repede după ce a fost sunată). Nu a fost unul dintre momentele de care sunt mândră. Am simțit presiune și durere, totuși nu atât de mare precum am auzit din alte povești. Dar când am ascultat-o pe moașă și mi-am canalizat energia spre împins, totul a decurs bine. Aviz altor amazoane! Adevărul este că Lucian Petru a fost mult mai mare decât Draga. Concluzia la care am ajuns împreună cu dna dr. a fost că suntem mult mai puternice decât credem. 

Eu m-am simțit ușurată când a ieșit bebelușul, apoi placenta. Am simțit că îmi reiau viața. Pentru că ultimele luni, de prin noiembrie, au fost petrecute tot la pat. Ceea ce nu e ușor nici pentru mamă, dar mai pentru copilul ei de 2 ani și un pic, a cărui joacă devine limitată.

Condițiile din spital

A nu se înțelege că Spitalul Premiere are condiții de lux. Nu. Condițiile sunt decente. Salonul arată bine. Sunt 2 paturi, 2 dulapuri pentru obiectele personale, 2 scaune, măsuță pentru fiecare pacientă, un telefon fix, intern, cu care să poți lua legătura cu asistentele sau cu neonatologia. Baia este dotată cu kituri de demachiere, șampon, periuță și pastă de dinți, bețișoare de urechi, cască de păr pentru duș, chiloți de unică folosință, absorbante speciale post-partum, șervețele umede, un spray pentru zona intimă. Practic, cum am scris mai sus, ai nevoie doar de obiectele de îngrijire personală de acasă pe care nu le poți înlocui cu altele sub nicio formă (de exemplu, deodorant). 

Se face curățenie generală dimineața, apoi la prânz și seara se face ordine și refill în baie. Se aduc prosoape (de mâini, de corp și de picioare) și cămașă în fiecare dimineață. Aleza se schimbă de câte ori este necesar. Când am avut nevoie de orice din cele de mai sus, ni s-a adus. 

Mâncarea a fost bună, diversificată și multă, spre deosebire de data trecută. Dacă ai nevoie de ceai, cafea sau ciocolată caldă, le poți ruga pe infirmiere să aducă. 

Am avut și un televizor în salon, dar nu l-am folosit deloc. 

La externare, am primit o cutie-cadou de “Bun venit” pentru bebeluș, unde se regăseau materiale informative pentru îngrijirea nou-născutului, creme de lanolină și pad-uri pentru sâni, soluție dezinfectantă, șervețele umede, scutece bio din bambus, ceai pentru stimularea lactației, o sticlă de vitamina D3, un termometru rectal, linguri din plastic și bavețică utile în procesul diversificării. Am apreciat toate aceste lucruri și mi-a plăcut mult și designul cutiei. 

Comunicarea cu doctorii 

Zilnic, pacientele sunt vizitate de doctorul de gardă și de un doctor neonatolog. Se discută despre starea mamei și starea bebelușului. Se fac recomandări, se iau decizii împreună. Am apreciat-o îndeosebi pe dna dr. Popescu Daniela, dr. neonatolog care a preluat cazul nostru și care a avut deosebită grijă de bebeluș. 

Fiecare pacientă stă de vorbă cu dr. psiholog și procedura constă în a răspunde la câteva întrebări de bază, care pot oferi o idee despre starea psihică a proaspetei mămici. La fel, ni s-au făcut câteva recomandări de bun simț, destul de prețioase mai ales dacă ești la primul copil. 

Ca și data trecută, Moașa Camelia a venit cu voie bună, cu sfaturi de recuperare și de îngrijire a bebelușului. 

Țin să precizez importanța doctorilor fiecărei pacientă în parte, care oferă recomandări privind recuperarea, extra-lămuriri despre naștere, cu care, până la urmă, am trăit o experiență. Îi sunt tare recunoscătoare dnei dr. Ciupa pentru tot sprijinul din timpul sarcinii, pentru răbdarea și calmul din timpul nașterii și pentru grija manifestată ulterior. Nu aș fi putut avea un doctor mai bun! De exemplu, dacă nu a reușit să ajungă în ultima zi la mine, s-a interesat de starea mea prin asistenta ei, Anca (o doamnă pe care nu ai cum să nu o îndrăgești!). În plus, dna dr. Ciupa a ținut legătura și cu dna dr. neonatolog și s-a asigurat că este totul în ordine. Am apreciat foarte mult toate acestea! 

Pe la mine au mai și dl dr. Răzvan Petrică, doctorul care m-a operat în toamnă de torsiune de anexă alături de echipa sa, și dna dr. Georgiana Foanene, cu care am născut-o pe Draga. Foarte drăguți! 

Sprijin în alăptare

Spre deosebire de experiența cu Draga, acum am avut parte de mult mai mult sprijin. Atunci dna Gianina Romanescu, consilier în alăptare, a fost în concediu, iar doamnele asistente de la neonatologie aveau stiluri și păreri diferite. Vorbesc despre doamnele asistente pentru că ele ne aduceau bebelușii și e normal să cerem ajutor la început. Da, chiar dacă am mai alăptat un copil. Însă acum, am simțit tot sprijinul din lume. Fiecare asistentă făcea aceleași recomandări, iar dna Gianina m-a ajutat să trec cu bine și ușor peste furia laptelui, învățându-mă cum. Pentru asta îi sunt tare recunoscătoare. Este o persoană fermă și totuși caldă, iar sfaturile ei sunt de folos. 

Servicii medicale ulterioare

Cum a stat ciudat între oasele bazinului, bebe s-a născut cu echimoze, a făcut și un icter pronunțat și a fost nevoie să mai stea câteva zile în spital. Dna dr. Daniela Popescu a avut deosebit de multă grijă de el Luci mic, m-a sunat zilnic cu video pe Whatsapp pentru a-l vedea și pentru a mă informa cu privire la starea lui. Probabil că și nașterea a fost traumatizantă pentru el și, cu ajutorul dnei dr. am ajuns la dr. Bacoș. Rezultatele EEG-ului m-au ajutat să fiu liniștită în privința bebelușului. 

Conform contractului cu Spitalul Premiere, trebuia să mergem cu Luci mic la controlul de 1 lună la dna dr. neonatolog cu care am născut. Circumstanțele au făcut să nu reușim să ajungem (cu Draga am fost când a fost cazul). Din păcate, ne-a fost anulată și programarea la dna dr. Popescu, ceea ce mi-a arătat și o lipsă de comunicare între rețeaua Regina Maria și interiorul Spitalului Premiere. Cred că programările ar trebui făcute exclusiv de cei din spital, care știu mai bine ce servicii se pot oferi și în ce condiții. Aici am semnalat un minus. 

Despre respectarea normelor de siguranță 

În contextul pandemiei de COVID19, tot personalul poartă mască, de la recepție, la infirmiere. Se regăsesc măști și în cortul din curtea spitalului, însă și sus, la intrare. Fiecare persoană care intră în spital primește botoșei. Se semnează o declarație pe propria răspundere și se ia temperatura. În camera de travaliu, am mai stat fără mască. În sala de nașteri, în general, se poartă mască de protecție de către pacientă. În salon, având testul COVID făcut, nu a fost nevoie. 

În loc de concluzie

Consider că alegerea făcută de noi a fost cea potrivită nouă. Le sunt extrem de recunoscătoare dnei dr. Ciupa, asistentei sale, Anca, Moașei Camelia, dnei dr. Popescu, dnei Romanescu și tuturor celor care m-au ajutat să îmi fie mai bine în acele zile de spitalizare și care s-au interesat de sănătatea mea și a bebelușului. Desigur, îi recomand pe toți viitoarelor mame, cu multă încredere. 

E important să ai un start bun cu bebelușul. Să fie bine, sănătos. Să primești ajutor dacă ai nevoie și îndrumări pentru următorii pași. 

Sper ca toate informațiile de mai sus să fie de folos și altor viitoare mame. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.