Ce cărți am citit în lunile martie-mai 2021? Recomandări de lectură

În 19 februarie, am adus pe lume al doilea copilaș al nostru, astfel încât timpul dedicat lecturii și scrisului îmi este extrem de limitat. Din acest motiv, aleg cumpătat cărțile pe care le citesc. Iată ce am citit în ultimele 3 luni și care sunt recomandările mele:


Cum să educăm copiii mici cu respect și blândețe, de Janet Landsbury 

Cartea este apărută anul trecut și am luat-o pentru că începusem să ne confruntăm cu tantrumurile lui Draga. Le-am înțeles originea, dar o dată începute, e cam greu să le stăvilești. Nu imposibil. La noi au început să fie frecvente când am fost supusă unei intervenții chirurgicale pentru a elimina o tumoare pe ovar. Frica și frustrarea fetiței ca urmare a incapacității mele de a mă mișca și de a fi ca înainte și-au spus cuvântul. Apoi lunile de stat în pat cu sarcina nu au ajutat. Dar acum, la aproape un an de la debut, sunt mult mai rare și știu deja care sunt factorii declanșatori. Ceea ce nu ajută neapărat, dar datorită cărții acesteia, știu să le fac față. Și tot așa am conștientizat ce pot face mai bine pentru bebeluș. Nu trece zi fără să îmi treacă prin minte felul de abordare a unui anumit lucru cu care mă confrunt, expus și în carte. Și mă ajută mult asta. Iar exemplele, nu foarte numeroase, sunt de folos pentru fiecare părinte de copil mic. Așadar, nu am cuvinte destule să recomand cartea asta!

Pe Libris.ro, o găsiți aici, pe elefant.ro aici și pe Carturesti.ro aici.

Jurnalul unei iubiri pierdute, de Eric-Emmanuel Schmitt 

Cartea din acest an scrisă de Schmitt, unul dintre preferații mei, constituie un omagiu dedicat mamei autorului. Nu a fost neapărat o lectură ușoară. Niciodată nu e ușor să citești despre relații mamă-copil fără să te emoționezi. L-am simțit pe Schmitt plin de tandrețe și de vulnerabilitate. Căutând semne și motive să își rememoreze viața cu mama lui, vindecarea a sosit mult timp după plecarea de pe lume a mamei sale. Practic, asistăm la un jurnal intim, în care Schmitt scrie aproape zilnic, până când se eliberează de durere. Pe elefant.ro, o găsiți aici, pe libris.ro aici, iar pe carturesti.ro aici.

 
Vânătorii de zmeie, de Khaled Hosseini 

M-am îndrăgostit de scriitura lui Hosseini de când am citit Splendida cetate a celor o mie de sori . Motiv pentru care am comandat și Vânătorii de zmeie, iar acum citesc Și munții au ecou. Trebuie să zic de la început că Vânătorii de zmeie este una dintre cele emoționante cărți citite vreodată, intrată instant în lista mea de favorite. Autorul este un medic născut în Kabul, stabilit în SUA, în prezent fiind oficial al Înaltei Comisiu pentru Refugiați a ONU. Totul pornește de la dorința unui băiat de a-i câștiga atenția și mândria tatălui său prin competiția de vânătoare de zmeie. Iese învingător, dar imediat după aceea asistă la o scenă oribilă, iar atitudinea lui dictează restul faptelor. Romanul este despre lașitate, curaj, a face ce este corect chiar și după zeci de ani, despre părinți și fii, despre toleranță și înțelegere, despre tradiții păstrate o dată ajunși în SUA și despre un strop de dragoste. Totul pe fundalul unor războaie care au distrus o țară și care au dat o altă traiectorie vieților personajelor din carte. Finalul pare a fi unul deschis și destul de realist, ceea ce mie mi-a plăcut mult – pentru că un final fericit nu ar fi fost în ton cu restul evenimentelor și în viață mereu avem parte de provocări.

Găsiți cartea pe Elefant.ro aici, pe Carturesti.ro aici și pe Libris.ro aici.


Artista Henna, de Alka Joshi 

Recent apărută la Editura Nemira, face parte din colecția Reese’s Book Club. Adevărul este că, urmărind-o pe Reese Witherspoon pe Instagram de ceva vreme, mergeam pe recomandările ei de carte. E prima oară când citesc un autor indian și mi-am dorit să aflu mai multe despre India, sub altă formă. Așadar, de câte ori pot, citesc măcar câteva pagini. Chiar și noaptea, după alăptat. Povestea m-a atras de la primele pagini : am pătruns într-o lume a credințelor, care m-a fascinat. Niciun detaliu oferit în carte nu este în plus, vedem pe parcurs importanța fiecăruia în derularea acțiunii. Acțiune care se petrece la mijlocul secolului trecut, având în centrul ei o femeie de 30 de ani, Lakshmi, care și-a părăsit soțul abuziv și a devenit o artistă Henna extrem de apreciată în Jaipur (plus o bună tămăduitoare și nu numai). Desenele ei sporesc intimitatea în cuplu și fertilitatea și este renumită îndeosebi în rândul femeilor înstărite din Jaipur. Viața i se dă peste cap în momentul în care soțul părăsit în urmă cu 13 ani o regăsește, cu ajutorul surorii ei mai mici, de a cărei existență habar nu avea. Sora care căpătase porecla de Piază-Rea. Și de aici pornește adevărata aventură. Pe rând, tot ce a construit Lakshmi în atâția ani se năruie: independența, buna reputație, relațiile sus-puse. În pragul finisajelor, trebuie să renunțe la casa construită din greu după gustul său și pe munca sa. Am văzut că era capabilă să gestioneze cu istețime toate situațiile dificile și să ofere soluții elegante. Până când, de fapt, acceptă că nu totul ține de ea, că trebuie să respecte și dorințele altora și că, de fapt, își dorește alte lucruri. O dată ce înțelege toate astea și renunță la toate compromisurile, redevine liberă. Și ajunge să aibă tot ce și-a dorit: o grădină cu plante medicinale, cu care să vindece oamenii în nevoie. Romanul rămâne deschis, întrezărindu-se o urmă de speranță de dragoste – o relație care se dezvoltă natural, prin respect și admirație reciprocă, o relație matură între doi oameni care împărtășesc aceleași valori. Eu nu sunt o fire așa romantică, așadar am apreciat mult că acțiunea se concentrează strict pe viața femeii, că toate au loc prin forța și prin proactivitatea personajului principal, că nu există bărbați salvatori ci bărbați parteneri. Că, într-o țară segmentată de caste și prejudecăți, o femeie reușește să își trăiască viața așa cum dorește. 
Pe elefant.ro, o găsiți aici, iar pe site-ul Cărturești aici.

Barbă Albastră, de Amelie Nothomb

Prima carte a autoarei Amelie Nothomb citită de mine. Promisiunile de umor și replici inteligent-drăguțe au fost respectate. O carte de citit într-o oră, după ce au adormit toți ceilalți colocatari ai căsuței noastre. Despre ce e vorba? Despre… o colocatară, despre un colecționar de femei-culori care își găsește nașul și despre cum fiecare piere după pasiunea lui. O carte lejeră și simpatică, mi-a retrezit pofta de desenat și de studiat culorile. 
Găsiți Barbă albastră, pe elefant.ro aici, pe site-ul Cărturești aici.

 
Părinți liniștiți, frați fericiți, de dr. Laura Markham

O carte despre educație cu blândețe care vine ca o continuare a volumului „Părinți liniștiți, copii fericiți”. Autoarea subliniază faptul că empatia constituie un act de iubire supremă și importanța reglării propriilor emoții pentru a garanta o conectare profundă cu copiii. Își susține strategiile și tehnicile propuse cu rezultate dovedite provenite din cercetare, ceea ce mi se pare mai mult decât pertinent. Noi, ca părinți, învățăm să ajutăm copiii să își comunice emoțiile și nevoile, să îi îndrumăm și să îi încurajăm în a-și rezolva singuri problemele și de a-și închega o relație solidă cu frații lor. Pe cărturești.ro, găsiți cartea aici, iar pe libris.ro aici.

voi ce mai citiți, ce ne mai recomandați?

Acest articol conține linkuri de afiliere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *