Oameni faini și bibliotecile lor – Anca Iordăchescu

O cunosc pe Anca de câțiva ani. E una dintre bloggerițele din Timișoara cu care eu rezonez : citește (drept dovadă, i-am propus să fie parte din acest proiect al meu), o preocupă bunăstarea mediului înconjurător și trăiește mai conștient și mai asumat. Folosește bicicleta. Are o minte structurată și clară. Gătește. Este un om bun, genul ăla de om care îi face mai buni și pe cei din jur. O puteți citi pe ianca.net.

Mai jos sunt răspunsurile ei la întrebările uzuale.

Vorbește-mi despre tine și relația ta cu cărțile

Eu sunt Anca și deseori mă descriu deseori drept o ”rebelă”. M-am născut și am crescut în Timișoara, am călătorit un pic prin lume să-mi deschid mintea, am făcut voluntariat, și deși sunt o corporatistă de zi, din pasiune scriu și pe un blog personal. Încerc să trăiesc cu recunoștință și optimism fiecare zi pe care o primesc și să las ceva bun pe unde calc, cu toate că nu-mi iese mereu.

Despre relația cu cărțile, aș zice că e cea mai longevivă relație pe care o am, dar și cea mai plină de suișuri și coborâșuri. Practic, cărțile sunt o parte din sufletul meu, așadar orice relație am cu mine, acolo sunt și ele.

Mama mi-a citit mult când eram copil și asta cred că a ajutat la formarea mea ca cititor. Țin minte că de ziua mea mereu primeam cărți cadou – lumea știa că asta îmi place cel mai mult, inclusiv la grădiniță. Cred că încă am o carte pe care am primit-o cadou de la educatoarele mele, unde mi-au scris și o dedicație.

Ai crescut cu o bibliotecă în casă? Cum era?

Am crescut cu o bibliotecă în casă, dar era una în formare, aș zice. Când eram mică, era plină de cărți de povești – pentru mine, iar în sufragerie, cărți de oameni mari. Pe măsură ce am crescut și am început școala, am adăugat foarte multe volume de cărți potrivite vârstei – toate erau ale mele. Țin minte că aveam și cărți în engleză, ne aducea profesoara de engleză diverse oferte la școală, și cumpărăm ce îmi permiteam. În orice caz – o bibliotecă foarte colorată.

Cum ai gândit biblioteca: de unde ai luat mobilierul și cum ai organizat cărțile? Ai avut o sursă de inspirație?

Biblioteca originală de acasă era încadrată într-un mobilier mai mare, iar piesa se numea chiar ”Anca”. Era o bibliotecă achiziționată de părinții mei, mama a ales-o, iar aici erau toate cărțile ”mele” (împărțite cu sora mea, desigur).

Am avut varii moduri de a organiza cărțile de-a lungul timpului, iar pe vremuri nu era Instagram sau Pinterest, să mă inspir. :)) Așa că le-am organizat ba după autor, ba după editură, ba după culori. Am încercat de toate.

Unde stau acum, sunt organizate după ”citite” și „necitite care stau la coadă”. Astfel, văd mai bine prioritățile a ce am de citit. Dar … sigur și asta se va schimba într-o zi, când altceva mi se va potrivi mai bine.

Câte cărți estimezi că ai în bibliotecă? 

Am încercat diverse inventarieri de-a lungul timpului, dar nu am reușit niciodată să țin pasul. La ultimul ”recensământ”, cred că am peste 1,000, și pe lângă asta – am cărți la comun și cu sora mea, în camera ei, și în sufrageria mamei – toată colecția ”Adevărul” și alte cărți. :)) Cred că împreună, în casă, avem cel puțin 2,000 de cărți.

Ce fel de cărți de regăsesc la tine în bibliotecă? Ce fel de cărți citești în general? 

Gusturile mele sunt foarte diverse, așadar se regăsesc felurite stiluri și genuri, de la cărți ilustrate, cărți de poezii, colecții, cărți în română, în engleză, beletristică, non-ficțiune, fantasy, un pic de filozofie, un pic de ”dezvoltare personală” (dpdv științific, mai degrabă, nu cărțile de duzină), știință, pe alocuri, biografii. 

În ultimii ani, consider ca parte din biblioteca mea și revistele jurnalistice de genul ”Decât o revistă” sau ”Scena9”.

Cum alegi ce citești și cine te inspiră? 

Am tot felul de criterii pe care le folosesc când aleg ce vreau să citesc, și ele variază în funcție de interesul pe moment, ce am reușit să citesc sau ce mai e la coadă. 

De exemplu, dacă a început să mă intereseze subiectul neuroștiinței, am căutat cele mai bune cărți din domeniu pe Google, am ales un top, și citind recenziile la fiecare și despre autori (dacă sunt doctori, dacă sunt cercetători sau doar jurnaliști), am făcut propriile alegeri. 

Sau dacă am vrut să aflu mai multe despre Maya Angelou, am cumpărat toată biografia ei să o citesc. 

Urmăresc uneori topuri ale publicațiilor jurnalistice, recomandări ale site-urilor unde sunt abonată, dacă mă captivează un sinopsis, mai urmăresc oameni/autori pe instagram și mă mai inspir de la ei… practic te poți inspira de oriunde, zic eu. Chestia e să ai timp să citești. Sau mă rog, să-ți dedici timp.

Judeci cărțile după copertă? 

Nu obișnuiam să fac asta, dar în ultimii ani, recunosc că am cumpărat cărți și pentru că m-a atras coperta (împreună cu rezumatul). Uneori mă fură coperta, dacă e frumoasă, sau dacă e ilustrată cartea, așa e. Dar dacă sinopsisul sau recomandarea de carte este bună, calitatea copertei nu mă face să nu o cumpăr. 

Ce alte obiecte se regăsesc pe rafturile bibliotecii

Poze, suveniruri mici din călătorii sau parfumuri. 😀 Încerc să păstrez biblioteca strict bibliotecă, dar uneori se mai ivesc tot felul de însoțitori pentru cărți.

Împrumuți cărți? 

Da, cu mare drag, chiar. 

Ai vreo carte deosebită / rară / în ediție limitată la tine în bibliotecă? 

Da, îmi vine în minte acum o ediție ilustrată MinaLima de la Bloomsbury a cărții Harry Potter, sau volumul Dune Deluxe de la Penguin Books.

Mai am una preferată și absolut superbă, Cartea din Nufăr. 

Ai un colț de lectură acasă? 

Nu în mod special amenajat, dar când o să fiu la casa mea, sigur o să am un loc dedicat. Unde stau acum, locul preferat este pe fotoliu, lângă veioză, dar adevărul este că pot citi oriunde. Dar îmi place să-mi fac și un pic de atmosferă uneori. 

Găsim la tine o stivă de cărți de citit / începute și abandonate o vreme? 

Da, găsim. Am încercat multă vreme să nu fac asta, practic îmi era chiar rușine să ”abandonez” o carte, și apoi mi-am dat seama că petreceam prea mult timp învinuindu-mă și nemaicitind nimic altceva, așa că mi-am schimbat abordarea. Încerc să păstrez stiva cât mai mică posibil, desigur, scopul meu e să citesc cărți bune, dar se întâmplă uneori să nu se potrivească bine cartea cu omul. Viața e prea scurtă pentru a ne chinui citind cărți care nu ne fac plăcere.

Când reușești să citești?

În principiu în weekend, sau seara, înainte de culcare. Am avut și zile când am reușit să citesc și dimineața înainte de lucru un pic, dar mai rar. Țin cu mine aproape întotdeauna o carte și dacă reușesc să ciupesc vreodată din ceva timp de așteptare undeva, citesc (asta îmi amintește de Dunia și campania ei Poartă O Carte – chiar asta fac). 

De exemplu, am așteptat mai bine de o oră după un colet la vamă acum câteva săptămâni, și era coadă de două etaje pe scări. Așa că mi-am scos cartea din poșetă și am început să citesc. Doar nu era să las timpul acela mort. 

Ce înseamnă pentru tine cărțile? 

Un refugiu de la ecrane și aglomerație de informație, și hrană pentru minte. 

Care e ritmul tău de citit? Câte cărți pe săptămână / lună / an? Contorizezi într-un anume fel cărțile citite? 

Aș vrea să am un ritm mai alert, dar nu îmi iese întotdeauna. Uneori pot citi o carte în 3 zile, alteori durează o lună. Depinde cât de captivată sunt, sau cât de voluminoasă este cartea. Citesc în jur de 30 de cărți pe an, plus-minus. Din 2016 am început să contorizez mai precis, atât într-un Google sheet al meu, dar și pe Goodreads. Nu citesc doar de dragul de a ”face numere”, dar conștientizez că vreau pur și simplu să trec prin multe povești scrise de oameni și să învăț uneori lucruri noi, așa că e normal că vreau ”mai mult”. Anul acesta mi-am propus să citesc 50 de cărți. Sper să reușesc. 

De unde preferi să achiziționezi cărți? 

Cred că am un echilibru destul de bun între achiziții online și offline. Îmi place mult să merg în librării (Cărturești sau La Două Bufnițe în Timișoara) și să mă uit la cărți sau să le selectez de pe raft, dar deopotrivă am și liste online care, când e oportun, se transformă în colete expediate.

Părere : cărți în format fizic sau ebook-uri? 

Personal, prefer cărțile în format fizic. Știu toate argumentele pro pentru ebook-uri și e-readers, dar pur și simplu refuz să mai am încă un ecran în viață. Petrec mult timp cu ochii în ecrane (la serviciu sau pe telefon, sau dacă mă uit la vreun serial) și nu mai doresc încă unul. :)) Pe lângă asta, prefer să le am fizic, să le dețin, să mă uit la ele, să le admir. Un fel de fetiș livresc, probabil, sau poate sunt eu doar old-school. 

Autorii preferați? 

Dificilă întrebare, dar îmi e ușor să răspund la autori preferați români, căci e una singură: Rodica Ojog-Brașoveanu. Aș putea citi orice a scris femeia aceasta și aproape că am și făcut-o. Probabil că nu am descoperit eu alți autori români faini, dar pe ROB aș putea să o citesc la orice oră, oricând. 

Ca autori străini, îmi e greu să numesc doar pe unii, dar încerc așa la un prim gând: cu siguranță Dostoievski, Virginia Woolf, Elif Shafak, Ursula K. Le Guin, John Steinbeck sau Dan Ariely pentru non-ficțiune. 

Îmi plac mult autorii care scriu ca și când ar vorbi cu tine, și când totul curge fluid și ușor, și așa mă simt deseori citind cărțile scrise de cei de mai sus.

Partenerul tău de viață citește? Cum influențează asta relația dintre voi? Împărțiți aceeași bibliotecă? 

Da, partenerul meu citește, însă dinamicile noastre sunt un pic diferite – citește mai degrabă online (mai mult decât mine), dar și fizic. Cred că e un punct asupra căruia putem oricând să zăbovim, din seria ”Uite ce am mai citit” și consider că ne leagă mult intelectual. Mi se pare că ne influențează relația înspre foarte bine.

Mergem uneori și în librării împreună să ne uităm la cărți. 

Într-o zi, vom împărți aceeași bibliotecă. 🙂

Recomandări de cărți – care e top 5 cărți pentru tine? 

Îmi este un pic dificil să fac acest top, dar încerc să fac o selecție eclectică, pentru a acoperi mai multe dimensiuni / stiluri / perspective:

La Răsărit de Eden – John Steinbeck

A Man’s Search for Meaning – Viktor Frankl

A 6-a Extincție – Elizabeth Kolbert

Eseu despre orbire – Jose Saramago

O cameră doar a ei – Virginia Woolf

Și aș mai recomanda și Nesupusele, o colecție de povești despre femei din România care merită să nu fie uitate de istorie. 🙂

Despre „Oameni faini și bibliotecile lor”

Ideea proiectului „Oameni faini și bibliotecile lor„ mi-a venit când munceam la conceptul bibliotecii mele. A fost absolut batural pentru mine să îl dezvolt. Îmi plac oamenii care citesc. Care își arată cărțile. Câteodată sunt curioasă să le văd bibliotecile. Felul lor de a fi, stilul lor preferat de lectură, biblioteca în sine – toate acestea pot fi surse de inspirație și de voie bună și pentru alții. Mi-am propus să le aduc o mică recunoaștere, în semn de apreciere. Sunt oameni pe care îi admir, pe care îi urmăresc, a căror opinie despre cărți o respect. Persoane publice sau nu, sunt oameni cărora le sunt recunoscătoare pentru deschidere și pentru implicarea în acest proiect. „Oameni faini și bibliotecile lor” constituie, așadar, o serie de articole despre aceștia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.