Fiecare dintre noi poate salva o viață. GIVEAWAY: card cadou de participare la un curs de prim ajutor MENSAVE

De o lună și jumătate, mă uit cu Draga (impropriu spus, dintr-o grămadă de motive) la filme pe Netflix. Într-unul am recunoscut melodia “How to Save A Life” – The Fray. Ceva a fremătat în mine. Ca și cum s-au adunat amintiri de acum 12 ani de când am auzit prima oară melodia, cu trăiri din ultimii 5 ani. Cu precădere din ultimul an. Putem salva o viață? Un om simplu, fără pregătire de medic poate salva o viață? Și oricât de puțin probabil ar suna, e mai mult decât natural. Mai plauzibil și mai ușor decât credem. Cum putem salva o viață? 
1. Prin donare de sângeAcum două luni, bebelușul nostru a avut nevoie de transfuzie de sânge. O procedură obișnuită, cu rol de siguranță, în cadrul operației de scafocefalie (craniostenoză) la care a fost supus. Voi vorbi despre operație pe larg într-un alt articol. Ca idee, e o operație care nu se încadrează la “urgență”, dar trebuia efectuată până la 12 luni. La momentul respectiv, nu am făcut publică nevoia noastră de sânge, dar ne-am mobilizat și am strâns în 2 zile vreo 15 donatori. Eram în București, internați la “Marie Curie”, iar donatorii noștri au fost din Timișoara, evident. Donatorii au menționat numele bebelușului și unde se afla pacientul. Familie și prieteni buni ne-au ajutat. Iar o prietenă a fraților mei le – a cerut și altor persoane care donau sânge pur și simplu să o facă pentru noi. O minune de femeie! Ni s-a cerut apoi să dăm lista cu numele donatorilor, pentru a o transmite mai departe centrului general de transfuzie sanguină. Nu neapărat ca să primim sângele donatorilor, ci ca să devenim o prioritate în a primi sângele corespunzător celui mic. Aceasta e motivul pentru care, câteodată, nu contează grupa sanguină. Dar sunt cazuri când e nevoie de o grupă specifică, mai rară, iar dozele sunt inexistente. 

E bine de știut că :

– se recomandă a se face o programare online prin aplicația Donorium, dar se poate merge și fără

– se completează un formular, se face un triaj și apoi are loc procesul de donare de sânge

– persoanele care donează trebuie să fie majore, cu o greutate peste 50 kg, cu tensiunea arterială între 100 și 180 mm Hg, să nu sufere de afecțiuni cronice și de boli cu transmitere

– nu pot dona femei însărcinate sau care alăptează, persoane care au suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni

– donarea este voluntară, cu titlu gratuit, însă donatorii beneficiază de avantaje precum: bonuri de masă, reduceri la mijloacele de transport public și zi liberă de la angajator

– donatorii primesc via e-mail rezultate ale unei succinte analize a sângelui

Pentru mai multe detalii legate de proceduri și beneficii, vă invit să vă informați de aici.


2. Prin acordarea de prim ajutor 

Oricine a urmărit serialele “ER – Spitalul de urgență” și “Grey’s Anathomy” are impresia că știe cum să ofere prim ajutor. Nu zic… Prinzi noțiuni de bază, dar când se întâmplă ceva lângă noi, puțini au mintea limpede și prezența de spirit să reacționeze corespunzător. Prima regulă este să suni la 112 – Apel de urgență. Știu că poate fi greu să folosești în momentele alea chiar și telefonul și nu trebuie să vă faceți griji dacă tastați 911 (la cât am auzit în filmele americane, ne-a intrat până și nouă în sânge…). Apelul este redirecționat automat către 112. 

Următoarele reguli de referă la specificul fiecărei situații. E important să avem minime noțiuni. Noțiuni de bază. Pe când coordonam “Verde pentru Biciclete” am luat parte alături de voluntarii mei la cursuri de prim ajutor. Când am fost însărcinată, am participat la curs de prim ajutor pediatric. Știu companii care organizează periodic sesiuni de cursuri pentru angajații lor. 

Studiile arată că doar 20% dintre români știu să ofere primul ajutor. Poate că și acest procent este supraestimat. Eu cred că ar trebui să fim mult mai conștienți că fiecare dintre noi poate interveni corespunzător într-o situație de criză medicală. Până la sosirea ambulanței sunt, de obicei, câteva minute cruciale care pot face diferența între viață și moarte. Putem să ne străduim mai mult, să învățăm și să rememorăm periodic unele noțiuni. Putem să mergem la cursuri de prim – ajutor. Cum sunt cele organizate de MENSAVE.

Înființată acum mai puțin de un an, MENSAVE are o altă abordare :

– cursurile sunt certificate ISO, fiind singura companie din țară cu certificare ISO.

– MENSAVE e singura companie care se ocupă strict cu cursuri de prim ajutor, adică focusul este clar și calitatea cursurilor este ridicată

– se folosesc manechine avansate cu software tehnologizat, ce oferă feedback în real time asupra bebelușului / a adultului resuscitat.

 – se preocupă de îmbunătățirea sistemului medical de urgență atât prin tehnicile folosite cât și prin urmărirea implementării unor proiecte inedite, unul dintre acestea fiind montarea defibrilatoarelor automate externe, în punctele strategice din Timișoara.

-MENSAVE este membru oficial al Consiliului European de Resuscitare

Fondatorii MENSAVE sunt Roxana Popa și Cristian Ghiță, ambii economiști. Ambii tineri și ambițioși. Cristian este voluntar SMURD de peste 7 ani și susține cursurile de prim ajutor alături de diverși colaboratori (medici de anestezie şi terapie intensivă, paramedici SMURD, medici de medicina muncii şi formatori din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Calificări). De notat că durata cursurilor este de la 3 până la 12 ore, în funcție de tematică. Mai multe detalii despre cursuri găsiți pe www.mensave.ro/evenimente, pe pagina lor de Facebook MENSAVE sau instagram @mensave.srl.


3. Prin donații și redirectionarea impozitului 

În această perioadă, cel puțin pe grupurile de mame /femei sunt o mulțime de cazuri prezentate, care fac apel la bunăstarea celor din jur. Oricine a lucrat anul trecut poate direcționa 3,5% din impozitul pe venit către comunitate, către cei care au nevoie. Sunt mai multe feluri prin care puteți ajuta :- cereți asociației pe care o aveți în vedere formularul deja completat cu datele acesteia; voi adăugați datele voastre și o retransmiteți via email; în general, se ocupă asociația de depunerea la ANAF- intrați pe formular230.ro și selectați organizația; se completează online și se generează automat declarația 230.Termenul de depunere din acest an este 25 mai 2022. 
Nu mai spun că donații se pot face efectiv tot anul. Și eu fac din când în când. În plus, donez pentru 2 cauze 6 euro lunar : 2 euro pentru #PărințiSalvatori și 4 euro pentru Asociația Dăruiește Viața. În ceea ce privește #NoiFacemUnSpital, sincer, niciodată nu mi-am imaginat că voi fi aproape de a beneficia de serviciile lui. Am avut un fel de “wake up call” când am ajuns cu bebelușul pe secția de Neurochirurgie la Marie Curie și am dat cu ochii de noul spital. Auzi despre el, vorbești la modul obiectiv despre cauză, dar să îl vezi e altceva… Mai mult, am înțeles că secția de Neurochirurgie va fi mutată în noul spital. Așa că probabil îl vom vizita în următorii 4 ani, pentru consultul periodic. 


4. Prin grija față de ceilalți 

Toate cele de mai sus sunt dovezi ale grijii față de ceilalți. Dar mai sunt și alte moduri prin care putem oferi empatie și un strop de bunătate. Să întrebăm de sănătate. De starea de spirit. Cu ce putem ajuta (alimente, obiecte de maximă necesitate, bani, programări la doctori). Toate constituie un punct de pornire și o acțiune concretă în a îmbunătăți viața cuiva. Câteodată înseamnă a-i schimba cursul și a salva omul respectiv. 


5. Prin grija de sine

Să nu uităm că noi suntem importanți. Dacă vrem să ajutăm pe cineva, trebuie să ne asigurăm că avem resursele interioare pentru a face asta. Să ne asigurăm că noi suntem bine pentru a-i ajuta și pe alții să fie bine. Altfel, ce construim noi nu are niciun fundament.

 
Ar mai fi câteva soluții specifice, precum donarea de plasmă sau de organe, dar e deja prea intrusiv, prea greu și mă simt depășită de subiect. Dar sunt convinsă că sunt și alte feluri mai simple, prin care putem salva viața unui om. Prin care putem să i-o Îmbunătățim. Să i-o facem mai bună, mai îndelungată. Vă invit să ne oferiți măcar o idee de cum să contribuim la binele celorlați, într-un comentariu mai jos, unde să menționați un prieten căruia îi sunteți recunoscători că vă face viața mai frumoasă. Puteți câștiga un card cadou pentru un curs de prim ajutor MENSAVE, în funcție de disponibilitatea voastră și a locurilor existente la sesiunile Mensave. O condiție de participare la concurs o constituie și distribuirea acestei postări, în mod public. Concursul se desfășoară pe pagina de Facebook fb.com/RominaFaur.ro, de vineri, 21 ianuarie, până duminică, 23 ianuarie 2022 inclusiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.