Cum procedăm cu organizarea, înlocuirea și donarea jucăriilor celor mici?

În ultima vreme, la noi în casă situația este de așa natură încât stau tot cu mâna pe puiul mic și, cu toate cele ale casei, nu apuc să adun jucăriile pe măsură ce copiii le împrăștie într-o veselie. Și cu toate în mintea și în sufletul meu, ca un om care e mai degrabă minimalist, mă simt un părinte-hoarder. Așadar, sufocată. De unde și noile reguli impuse (fără drept de apel din partea nimănui, aviz amatorilor), după care funcționăm acum:

– cei apropiați, care vor să le ofere jucării copiilor, mă întreabă ce au nevoie. E foarte posibil să aibă deja ce au ei în minte și, în plus,
– dublurile sunt făcute cadou.

– dacă cei mici doresc o jucărie nouă, dăm din cele “vechi” un număr de x bucăți. De exemplu, Draga și-a dorit încă o Barbie (a intrat in perioada în care se joacă întruna cu păpușile, face tot felul de scenarii și are o grămadă de accesorii, cele mai multe de la verișoara mea). Am ales dintre cele pe care le avea 4 păpuși gen Barbie pe care să le oferim, cea mai recentă fiind luată acum nici 2 săptămâni. Pentru că Draga și-a dorit-o pe cea cu garderobă (aceasta), mai dăm câțiva muțunachi. În orice caz, după ce am făcut plăsuța de donat și după ce s-a mai uitat o dată peste alegerea ei, ne-a spus : “Acum o să visez frumos, cu Barbie nouă și cu hainele și cu pantofii și cu gențile ei”.

– am aplicat asta și cu alte obiecte, gen perne. Hainele și pantofii buni îi dăm mai departe, iar hainele ce nu se mai pot folosi decent ajung la reciclat la H&M.
– ca o paranteză, îmbrăcămintea și încălțămintea sunt spălate și curățate, toate jucăriile curățate.
– dacă jucăriile depășesc perioada de dezvoltare, la fel, le dăm mai departe. Așa cum sunt multe din jucăriile de bebeluș, pentru primele luni. Și, ca să îi iau și lui Petru ceva, am ales un joc educativ magneti, cu animale (acesta). Draga a avut ceva asemănător, el a mai apucat numai câteva piese și a fost încântat de ele, așa că mă aștept să fie de succes.
– în loc de jucării, copiii se bucură și de cărți și haine, dar, de asemenea, trebuie întrebat părintele cu privire la mărime și preferințe.
– de la cei mai apropiați, e acceptabil să primești și bani. Indiferent că stau bine sau nu financiar, părinții fie le pun copiilor banii la pușculiță, fie într-un cont bancar, fie le cumpără ce au nevoie. Eu, de exemplu, am mai multe proiecte pending pentru cei mici și direcționez eventualii bani către ele (loc de joacă, bibliotecă, mud kitchen, etc).
În ceea ce privește organizarea jucăriilor, noi avem 2 corpuri de la ikea, Kallax și Trofast și le ținem pe categorii. Mai avem 2 cutii pentru Draga și 2 pentru Petru, cu jucării de interes actual. Nu cred în rotația jucăriilor din simplul motiv că mă enervează maxim să știu jucării depozitate (în afară de cele de vară, de afară, depozitate iarna). Nu îmi place ideea să fie jucării în toate locurile din casă.
Sincer, prefer să aloc periodic o sumă de bani pe jucării noi și să ofer mult mai multe vechi. Pentru mine e eliberator. Mă simt extrem de bine și când donăm din ele. Cu mențiunea că țin cont de dorințele și preferințele copiilor. Adică, chiar dacă nu îmi place o jucărie și ei o iubesc, nu le-o fac pierdută. Cam atât din casa noastră.
Voi cum procedați cu organizarea jucăriilor, înlocuirea și donarea lor?
*Acest articol conține linkuri de afiliere 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.