După 2 ani, în Timișoara au loc primele 2 conferințe culturale cu prezență fizică – Linked Culture și Creative Talks & Matchmaking Fair

Viața își continuă cursul și, treptat, intrăm într-un alt ritm, cu un alt sens, după o perioadă lungă de restricții anti-Covid19.

Cel mai bine o simt profesioniștii din domeniile creative, culturale și HoReCa. În turism am muncit 9 ani. De cultură sunt interesată de câțiva ani. Omul de comunicare din mine încă există – mă documentez, fac schimb de idei. Dar nu lucrez efectiv și nu o s-o fac prea curând. Totuși, vreau să scriu, să învăț în permanență și să mă implic în momentul în care simt că pot și e nevoie.

După 2 ani de bâjbâială și haos din toate părțile, ne trezim în prag de culturalul 2023 cam… descoperiți. Se refac strategii, se regândesc lucrurile. Dar vin și oameni care oferă alte perspective, care vor să ajute, care fac lucrurile să se miște.

Unul dintre acești oameni este Oltea Zambori, fondator Blue Moon Agency, cea care a organizat de câțiva ani Linked Culture – Conferință despre management și marketing cultural. Om muncitor, modest, dedicat și potrivit comunicării culturale, are experiența unor evenimente locale și naționale de răsunet. A făcut cum a putut și a organizat conferința ei chiar și în pandemie, online. Are darul de a strânge oamenii potriviți lângă ea. Și de a pune întrebările care ne rod. Asta mi-a trecut prin cap când am parcurs programul de desfășurare a masterclass-urilor și atelierelor de formare și co-creare din cadrul viitoarei ediții Linked Culture, care va avea loc săptămâna aceasta (26-28 mai 2022), la CJT, respectiv la Faber. Acesta este primul eveniment de comunicare pe cultură, de anvergură, din acest an. “De ce are patrimoniul material nevoie de evenimente?”, “Există viață culturală la țară?”, “De ce ne e frică de manele și de underground?”, “Chiar avem nevoie de branding de oraș?” – sunt teme dezbătute în cadrul atelierelor de formare și a masterclass-urilor. Însă mă aștept la soluții și exemple de bună practică la alte teme de interes, precum “În căutarea autenticului“, “Festivaluri în situri istorice“, “Turism cultural și festivaluri de film“, “Turismul cultural în rural“, “Modele de turism sustenabil și inclusiv“, etc. Nu vă sună captivant? Numai gândul la toate acestea și la invitații aferenți mă inspiră și îmi conferă energie și idei. Sunt atâtea direcții și atâtea posibilități să faci accesibilă cultura la diverse nivele. Conferința Linked Culture devine un must attend pentru cei din domeniile amintite mai sus. Și nu numai, având în vedere dezbaterile despre sustenabilitate și implicarea mai serioasă a autorităților locale, cu sau fără participări private. Mai multe detalii, inclusiv programul complet, aici https://www.bmagency.ro/linked-culture/.

Al doilea eveniment pe comunicare de care vă pomenesc acum este Creative Talks & Matchmaking Fair, organizat de Primăria Timișoara. Am aflat de el de la Cristina Puțan, fondator PR Beta, un alt om muncitor și dedicat pe care îl admir. Să mai amintesc că ea, mult timp și Oltea și echipa lor au fost în spatele Conferinței PR Beta – cea mai însemnată conferință de gen din zona de centru + vest a țării? Revenind la evenimentul de săptămâna viitoare, 27-28 mai 2022, acesta se desfășoară la Centrul de Proiecte Timișoara. Este structurat pe 2 părți – conferință, exclusiv în limba engleză dați fiind invitații internaționali de seamă, respectiv târg la care participă actori locali din industriile creative și culturale. Redau, așa cum sunt afișate, tematicile, de interes actual, pe alocuri cu caracter urgent:

  •  Câștigurile și neajunsurile Capitalei Europene a Culturii pentru industriile culturale și creative
  • De ce și cum pot industriile culturale și creative să dezvolte noi procese, servicii, conținut și practici pentru a putea oferi mai multă valoare în societatea actuală
  • Instrumente concrete și de impact lansate de terți sau intermediari pentru sprijinirea antreprenoriatului și dobândirea abilităților specifice sectorului industriilor culturale și creative
  • Vor supraviețui sau vor prospera industriile culturale și creative sub presiunea tot mai crescută a globalizării și inovației tehnologice?
De notat este că în prima zi invitații sunt internaționali, unii prezenți fizic, alții online și au experiența capitalelor culturale. Sâmbătă, în schimb, sunt invitați cunoscuți la nivel local, fie ei personal, fie proiectele lor remarcabile. De-abia aștept să îi revăd.
E important de știut că, pentru a putea participa la eveniment, e nevoie de înregistrare aici:  https://bit.ly/creativetalkstimisoara.
Mai multe detalii, inclusiv programul aferent, aici https://fb.me/e/37nxcPatK.
Să ne revedem cu bine, săptămână ușoară!
Sursa foto: Pinterest, pictura de Ekaterina Ermilkina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.