În rest, sper ca mica descriere care însoțește titlurile să vă ajute în a face alegerea potrivită.
Găsiți cartea aici, o altă versiune decât a mea: https://bit.ly/3qn84eZ.

Personajele au fost superb conturate, realist, cu bune și rele, chiar și cele secundare. Pe unele ni le prezintă și în viitor, aflând astfel consecințele acțiunilor personajelor principale.
Unde mai pun că, pe lângă lupta de supraviețuire (poveștile se derulează în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), mai găsim și un altfel de emoție puternică? Tatăl lui Marie-Laure, un lăcătuș extrem de priceput, construiește machete miniaturale. Într-una, ascunde un diamant extrem de valoros, pentru a-l scăpa din mâna nemților. Marea de Flăcări – o binecuvântare nemuritoare pentru cel care îl posedă și un blestem pentru apropiații lui. Acesta să fie motivul pentru care casa în care locuiește Marie-Laure nu e niciodată lovită de obuze și rămâne în picioare, în mijlocul dezastrului din Saint-Malo? Cum scapă de maniacul plutonier major care caută diamantul? Unele scene sunt demne de un thriller!
Am îndrăgit teribil cartea asta și a intrat în top favorite. O găsiți aici https://bit.ly/3mIT7nU
Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupery
O mică capodoperă despre dragoste, prieteni, progresul tehnologic, decăderea societății moderne, regândirea valorilor. Se adresează copiilor de orice vârstă, de la mic la mare-mare. Este înduioșătoare și profundă. Găsiți cartea aici https://bit.ly/3tAgAeu.
Stai jos sau cazi, de Bogdan Munteanu
Să îmi fie cu iertare, dar întruna am râs citind “Stai jos sau cazi”, de Bogdan Munteanu. În esență, este vorba despre cum să trăiești cu epilepsie. Nu e bau-bau, cel care e diagnosticat nu trebuie să fie stigmatizat. Cred că acesta e mesajul acestui micro-roman: oricine poate avea “epi” și, totuși, să își trăiască viața normal. Personajul principal este un bărbat de 40 de ani din Timișoara, preocupat de viața culturală a orașului, corporatist. Fiu, iubit, prieten, vecin. Un tip amuzant, în esență, lucru care se observă și din felul în care vorbește despre cum se derulează crizele, despre cum e perceput de ceilalți (de exemplu, în jurnalul crizelor ținut de iubita lui). În plus, unele capitole sunt scrise din perspectiva celor apropiați. La finalul cărții, avem mai multe informații despre epilepsie, primite lejer, dar serios în același timp, despre semnalele care anunță o criză, despre cum se derulează, despre întrebările uzuale, despre ce trebuie făcut în cazul unor lovituri sau dacă crizele durează mai mult de 5 minute, despre revenirea din ele și revenirea la viața normală.
O carte care mi-a plăcut mult, care îndeamnă la empatie și la analiză obiectivă, care te face să te întrebi: “eu cum pot să ajut?”. Eu am luat cartea de la La Două Bufniţe, dar online o găsiți aici
https://bit.ly/3DCulwZ sau pe nemira.ro.
Xanax, de Liviu Iancu
Romanul este practic un jurnal de devenire a lui Liviu, de care o să îmi amintesc mereu cu simpatie. De la fiul profesorului de matematică la unul dintre cei mai apreciați jurnaliști de turism din țară, Liviu povestește despre tinerețea lui în contextul vieții satului și a personajelor sale, urmând apoi viața profesională intensă cu provocările sale și, bineînțeles, cu personaje mai mult sau mai puțin cunoscute și recongnoscibile din presa bucureșteană. Evocă și persoane publice, oameni de afaceri și politicieni care pot fi cu ușurință plasați în spațiu și timp. Găsiți cartea aici https://bit.ly/3xOsJPz.
Profesorul și menajera, de Yoko Ogawa
O poveste despre duioșie și comunicare între generații. Despre cum fiecare trebuie apreciat pentru calitățile sale, înțeles, ajutat. Avem de învățat de la orice om care ne intră în viață. Profesorul și menajera e și despre matematică și despre cum ajunge matematica să devină un punct central al vieții unui om. Găsiți cartea aici https://bit.ly/3NRebUS.
Misterul Henri Pick, de David Foenkinos
Povestea are toate elementele pentru a cuceri: un concept inedit – o bibliotecă a manuscriselor refuzate, o poveste de dragoste pe fundal – editoarea și un tânăr scriitor, vieți întrepătrunse, un mister de dezlegat. A fost interesant de văzut cum o născocire a dat naștere unui fenomen, cum transformă faima viața unor personaje și a unei localități și ce înseamnă asumarea unor alegeri. Rămâne întrebarea : ce vinde – cartea în sine, autorul ei sau felul în care e prezentată publicului? Pentru curioși, sunt oferite și câteva detalii din insight-ul pieței de carte din Franța. Fără dubii, stilul franțuzesc de a povesti, imprevizibil, presărat cu mult umor și cu puțin romantism, mă atrage și îmi conferă o stare bună întotdeauna. Găsiți cartea aici https://bit.ly/3B1REGN.
Către frumusețe, de David Foenkinos
Pe lângă scriitura frumoasă pe care o așteptam, m-a atras fondul pe care se desfășoară povestea: arta. Este vorba despre fragilitatea tinerilor, despre neputința de a discuta cu părinții și expunerea la șantaj emoțional. Este vorba despre puterea de a-ți continua viața și de a te bucura de ea. Mai este vorba și despre cum o vorbă bună, o apreciere și respectul arătat de cineva pe care îl admiri te face să mergi mai departe. Dar câteodată nu este suficient. Un profesor bun și ușor excentric de istoria artei, o tânără pictoriță extrem de talentată și o sinucidere care ar fi putut fi evitată. O poveste care arată în câte feluri un om poate influența alte vieți. Găsiți cartea aici https://bit.ly/3zAuzoi.
Fabule moderne, de Tatiana Țîbuleac
Fabulele moderne sunt încărcate de sensibilitate. Nu le poți citi una după alta, ai nevoie de puțin timp de reflecție. Îți dai seama că viața este în esență simplă și frumoasă. Îți dai seama ce contează pentru tine. Găsiți cartea aici https://bit.ly/39obong.
Apă proaspătă pentru flori, de Valerie Perrin
Pentru că Violette este paznicul unui cimitir. Un paznic cu ușa casei mereu deschisă oricui a suferit o pierdere și oricui simțea nevoia unei confesiuni și a unei alinări. Povestea urmărește, în esență, viața lui Violette, dar dezvăluie frânturi și dintr-a altora. Se dezvăluie pas cu pas, într-o formă atât de frumoasă, de gingașă și de naturală, sub o scriitură spectaculoasă, încât te face să vrei să fii un om mai bun. E ca și cum ai pune piesele de puzzle la locul lor. Ca și cum ai urmări totul, desfăcând petală cu pedală un trandafir. Te întristezi când ajungi să înțelegi pe deplin, dar simți mirosul de parfum pe degete. Nostalgie combinată cu delicatețe, asumare și imprevizibil. Durere și bucurie. Pricepi că orice om poate fi bun deși pare ordinar la prima vedere și că duce în spate greutăți care l-au făcut să fie ce e el astăzi. Ajungi să îl ierți și să îl placi întrucâtva. Doar așa poți merge mai departe. Iar Violette reușește să treacă peste o copilărie de orfan, peste disprețul socrilor, peste indiferența, infidelitatea și în final plecarea soțului, dar cu greu peste moartea fetiței ei și peste descoperirea circumstanțelor. Am iubit cartea asta. E ca și cum ar pleda pentru omenie chiar dacă ai primit cele mai dure lovituri de la viață. A intrat în topul cărților mele preferate. O găsiți aici https://bit.ly/3fmI5Rb.
Rămășițele zilei, de Kazuo Ishiguro
O dramă personală, un simțământ de goliciune a sufletului – asta mi-a rămas în minte și m-a făcut mereu să fac cum îmi dictează sufletul. Pentru că simțul datoriei nu presupune cu a te confunda cu munca ta, trebuie să și trăiești. Găsiți cartea aici https://bit.ly/3xpm2St.
Iubirea în caz de urgență, de Daniela Krien
Am început “Iubirea în caz de urgență”, de Daniela Klein în parc , am terminat-o târziu într-o noapte. Mereu cu copiii lângă mine. Așa m-am regăsit într-unul dintre personaje. Și nu prea pentru că sunt atât de diferite aceste femei încât inevitabil recunoșteam unele situații și gânduri și în noi. În carte este vorba de poveștile a 5 femei, povești care, așa cum îmi place mie, se întrepătrund firesc. E interesant de analizat cum se văd femeile pe ele înseși și cum le văd celelalte în diverse etape ale vieții. E vorba despre:
– o librăreasă, care se desparte de soțul ei arhitect ultra ecologist după ce își pierd cel de-al doilea copil
– o scriitoare, mamă a 2 fete, care divorțează de soțul cu care încă se întâlnește
– o doctoriță de familie, pasionată de cai, cu mintea ageră și cu corpul bine îngrijit, care nu își dorește copii, iar companie doar în condițiile ei
– o profesoară de muzică, care nu poate avea copii
– sora ei, o actriță, mamă a 3 copii.
Aceste 5 femei sunt prezentate sub toate aspectele: viață personală și viață profesională. Echilibrul dintre ele sau compromisul. Alegerea sau neputința de a avea copiii. Sau de a avea o carieră. Cum somatizăm sentimentele reprimate. Cum mergem mai departe când dăm de greutăți. Ce contează pentru noi. Cât putem duce. Cine suntem noi, până la urmă. Sunt întrebări pe care fiecare ni le punem, iar perspectivele oferite în această carte sunt atât de naturale, încât ne conferă posibilitatea unei reacții. Personajele sunt extrem de bine construite, detaliile sunt meticulos documentate și expuse fără cusur. Scriitura curge ușor, dar inteligent. În mod surprinzător, mi-a plăcut foarte mult această carte. O găsiți aici https://bit.ly/3PwFIMJ.
Muriel Barbery – Eleganța ariciului
Este povestea unor ființe solitare: o fetiță și o portăreasă. Ambele infinit mai inteligente decât doresc să pară. Se descoperă reciproc la apariția unui al treilea personaj. Pe cât de mult mi-a plăcut tot procesul de prezentare și de descoperire, pe cât am râs la unele pasaje, pe cât am stat să meditez la altele, pe atât de mult am suferit la final. De ce? Pentru că mi s-a părut că atunci când viața îi surâde personajului, atunci se întâmplă tragedia. Găsiți cartea aici https://bit.ly/3MUbiBk.
Cel mai mic sărut pomenit vreodată, de Matias Malzieu
O carte ușoară, ca o zi de marți, cu soare. Am mai spus că îmi plac autorii francezi și filmele franțuzești, nu? “cel mai mic sărut pomenit vreodată” de la Editura NEMIRA confirmă asta. Exprimarea este inedită, delicată și sofisticată prin simplitate. Povestea este surprinzătoare, cu vorbe de duh și cu multe învățăminte trase. Poate fi și o metaforă a vieții în vremurile pe care le trăim. Personaje ciudate, dar cred că mulți se vor regăsi măcar într-unul. Găsiți cartea aici https://bit.ly/3QlX2Ef.
Omul de cretă, de C.J. Tudor
O carte cu accente thriller, care m-a ținut în priză. Ideea a fost captivantă, aduce cu Stephen King dar e mai digerabilă. O găsiți aici https://bit.ly/3N40Zeh.
Fecioarele, de Alex Michaelides
Al doilea roman al lui @alex.michaelides m-a ținut în priză câteva ore bune. Parcă a fost și mai captivant decât “Pacienta tăcută”. În plus, pentru câteva pagini, cele 2 se întrepătrund și asta mi s-a părut tare interesant. M-a ținut în priză câteva ore bune – e vorba tot despre un terapeut, de această dată, de grup, Mariana, încă îndurerată de pierderea soțului. Din grijă față de nepoata sa, merge să îi fie alături în miezul a ceea ce pare a fi o vânătoare a Fecioarelor dintr-un grup exclusivist de fete, al căror îndrumător este un profesor universitar. Ițele se complică atunci când referirile la mituri și la istorie devin indicii tot mai clare. Iar totul univers al Marianei se destramă când se înfățișează întregul tablou. Finalul a fost cu adevărat surprinzător, mi-a plăcut. Găsiți cartea aici https://bit.ly/3Oe8osh.
Sper să vă ajute recomandările mele în alegerile voastre. Zile frumoase și bune!