Expoziții la care trebuie să mergi în octombrie 2022, în Timișoara și Dumbrăvița 

Posibil ca acel ”trebuie” din titlu să fie cam dur. Dar e la fel de probabil să regreți dacă le ratezi. Dacă mă atrag unele expoziții prin tematică – precum Vremea Recoltei, altele mă atrag prin complexitate și prin promisiunea unui eveniment extraordinar, făcută de edițiile anterioare – precum BETA 2022. Unele abundă în abordarea feministă, altele se concentrează pe relația cu cei din jur și cu orașul în sine. Ar fi  de văzut cam de toate pentru toți iubitorii de artă. Parcurgem, așadar, o lună plină de evenimente care să ne pună pe gânduri, să deschidă discuții și, poate, să schimbe perspective.
Eu încă nu am ajuns la niciuna, așadar informațiile sunt preluate din ceea ce au comunicat organizatorii. Unele informații sunt atât de complexe, încât nu mi-am permis să nu le transmit întocmai cum le-am primit.
Vremea recoltei ( de vizitat până în 15 octombrie 2022), la Kunsthalle Bega
Vremea recoltei, expoziția artistei Ioana Maria Sisea, curatoriată de Anca Verona Mihuleț și Iris Ordean, mă atrage prin tematica ei naturală, prin felul în care îmi aduce și mie aminte de copilărie și prin faptul că partenerul meu de viață este fermier. ”Titlul expoziției, Vremea recoltei, este o referire directă la felul în care toamna, în regiunile mediteraneene sau în unele zone din sud-estul Europei, legumele și fructele sunt adesea uscate pe fire de ață și agățate mai apoi de grinzile din tavan sau de zidurile caselor. Pentru Ioana, această asociere are o importanță aparte, fiind o trimitere la activitățile agricole din jurul casei bunicilor ei, dar și un tribut pentru procesele care implică muncă fizică, atât în artă, cât și în viața zilnică. Instalația vorbește despre intimitatea memoriei trăite examinate sub lupă. Prin metafora recoltei, ni se facilitează accesul la universul artistei, informat de experiența subiectivă a trecutului.”  – am aflat din comunicatul oficial.
Practic, artista a transformat obiectele din casa bunicilor materni moștenită în obiecte care pot dăinui îndelung și în alte spații, păstrându-le energia și lăsând-o să îi pătrundă pe toți cei care le văd. Acum 2 săptămâni am fost să vizităm expoziția însă am găsit galeria închisă. Cu atât mai bine, pentru că, tot citind despre, de-abia aștept să o duc și pe fetița noastră să vadă instalația. Sunt convinsă că va fi fascinată de șiragurile care par magice, șiragurile de mărgele așezate unele lângă celelalte pentru a genera ziduri penetrabile care descriu amprenta casei bunicilor. Fiecare zid de mărgele este specific unei camere, fiind realizat din obiectele divizate care au fost odată parte a respectivei încăperi. Mărgelele sunt realizate dintr-o sumedenie de materiale din care au fost compuse: sticla și metalul au fost topite și remodelate în forme sferice, lemnul a fost traforat în elemente rotunde, iar materialele textile au fost tăiate manual în cercuri.
𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚:
𝑀𝑎𝑟𝑡̦𝑖 – 𝑆𝑎̂𝑚𝑏𝑎̆𝑡𝑎̆: 12:00 – 18:00
𝐷𝑢𝑚𝑖𝑛𝑖𝑐𝑎̆ & 𝐿𝑢𝑛𝑖: închis
Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara în cadrul programului prioritar „Repere în cultură”.

Mai multe detalii, pe https://www.facebook.com/kunsthallebega.

 

𝐕𝐞𝐝𝐞𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐒𝐞𝐩𝐚𝐥𝐞/𝐏𝐨𝐬𝐭𝐜𝐚𝐫𝐝𝐬 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐒𝐞𝐩𝐚𝐥𝐞 (de vizitat până în 5 noiembrie 2022), la Centrul de artă și știință MV din Timișoara
𝐕𝐞𝐝𝐞𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐒𝐞𝐩𝐚𝐥𝐞/𝐏𝐨𝐬𝐭𝐜𝐚𝐫𝐝𝐬 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐒𝐞𝐩𝐚𝐥𝐞, expoziția artistei 𝐒𝐢𝐥𝐯𝐢𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚𝐧, curatoriată de Mirela Stoeac-Vlăduți, a luat naștere natural, având în vedere că artista trăiește și locuiește într-un adăpost pentru păsări, în apropierea Timișoarei – SEPALE Bird Sanctuary. Expoziția explorează ideea de cunoaștere a naturii, cu precădere a vieții păsărilor, prin observație, atrăgând atenția asupra relației om-natură și posibilitatea de co-existență.
Las aici un 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭, pentru o mai bună înțelegere: ”T𝑒𝑚𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑒𝑙𝑒 𝑠𝑒 𝑙𝑒𝑎𝑔𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎̆, 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒, 𝑖𝑚𝑝𝑎𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑜𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎 𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟, 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒, 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖. 𝑁𝑢 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑒𝑠𝑐 𝑠𝑖𝑚𝑏𝑜𝑙𝑢𝑟𝑖, 𝑛𝑢 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑒𝑠𝑐 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑓𝑜𝑟𝑒. 𝐿𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑚𝑒𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑒𝑥𝑎𝑐𝑡 𝑐𝑒𝑒𝑎 𝑐𝑒 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒 𝑖𝑚𝑎𝑔𝑖𝑛𝑒𝑎, 𝑡𝑖𝑡𝑙𝑢𝑙 𝑠𝑎𝑢 𝑡𝑒𝑥𝑡𝑢𝑙 𝑎𝑑𝑖𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠̦𝑖 𝑛𝑢 𝑎𝑢 𝑛𝑖𝑚𝑖𝑐 𝑟𝑒𝑙𝑖𝑔𝑖𝑜𝑠 𝑖̂𝑛 𝑒𝑙𝑒. 𝑇𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑎𝑚𝑏𝑖𝑔𝑢𝑒, 𝑑𝑖𝑛 𝑎 𝑐𝑎̆𝑟𝑜𝑟 𝑖𝑚𝑎𝑔𝑖𝑛𝑒, 𝑡𝑖𝑡𝑙𝑢 𝑠𝑎𝑢 𝑡𝑒𝑥𝑡 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑖𝑒𝑠𝑒 𝑐𝑙𝑎𝑟 𝑚𝑒𝑠𝑎𝑗𝑢𝑙 𝑠𝑎𝑢 𝑠𝑢𝑏𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙, 𝑎𝑢 𝑎𝑝𝑎̆𝑟𝑢𝑡 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟-𝑜 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑎𝑏𝑠𝑢𝑟𝑑 (𝑐𝑎 𝑟𝑒𝑎𝑐𝑡̦𝑖𝑒 𝑙𝑎 𝑙𝑢𝑚𝑒𝑎 𝑖̂𝑛𝑐𝑜𝑛𝑗𝑢𝑟𝑎̆𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑙𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑟𝑖𝑎 𝑠𝑒𝑟𝑖𝑜𝑧𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒) 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑖𝑛 𝑣𝑖𝑠𝑒.”
𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚ul expoziției:
𝑀𝑎𝑟𝑡̦𝑖 – 𝑆𝑎̂𝑚𝑏𝑎̆𝑡𝑎̆: 12:00 – 18:00
𝐷𝑢𝑚𝑖𝑛𝑖𝑐𝑎̆ & 𝐿𝑢𝑛𝑖: închis
Ca idee, sâmbătă, pe 8 octombrie, de la ora 12:00, va avea loc un tur ghidat susținut de Mirela, unde puteți lua parte gratuit, cu condiția unei înscrieri prealabile la contact@metacontemporary.ro.

Evenimentul face parte din proiectul Sci-art your life al META Spațiu, realizat cu sprijinul AFCN și al Consiliului Județean Timiș.

Mai multe detalii aici https://www.facebook.com/mvsciart.

Incidents of soft-care (de vizitat până în 12 noiembrie), la Centrul de artă și știință MV din Timișoara
Expoziția artistei Alexandra Boaru, printr-o serie de fotografii analogice, obiecte și o instalație in situ, are ca temă centrală hibridizarea dintre plante și părul feminin, ”într-o manieră care să anuleze categoriile și distincția de clasă, de identificare a trăsăturilor comune – plantele drept agenți activi ai mediului, care răspund și comunică cu stimuli din jurul lor – lumină, atingere”. Lucrările se vor, astfel, parte a unui experiment imaginativ profund orientat spre simbioză, hibridizare și infinite posibilități de (meta)transformare.
𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚ul expoziției:
𝑀𝑎𝑟𝑡̦𝑖 – 𝑆𝑎̂𝑚𝑏𝑎̆𝑡𝑎̆: 12:00 – 18:00
𝐷𝑢𝑚𝑖𝑛𝑖𝑐𝑎̆ & 𝐿𝑢𝑛𝑖: închis

Evenimentul face parte din proiectul Sci-art your life al META Spațiu, realizat cu sprijinul AFCN și al Consiliului Județean Timiș.

Mai multe detalii aici https://www.facebook.com/mvsciart

 

On Her Side | De partea ei  (de vizitat până în 30 octombrie), Centrul de Proiecte Timișoara și în Piața Unirii
Dacă ar fi să identific o trăsătură comună a proiectelor Asociației Culturale Contrasens, aceea ar fi curajul. Curajul de a aborda teme despre care vorbim cu greu. ACC a pregătit un nou proiect artistic multidisciplinar, cu miză socială, despre creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a problematicilor legate de violența de gen și a ciclului de abuz asupra femeilor.
Expoziția On Her Side | De partea ei, curatoriată de Dana Sarmeș și Simona Constantin,  cuprinde 13 lucrări noi de artă contemporană și o serie de afișe care prezintă partea subiectivă a victimelor într-un context artistic.  Artiștii prezenți în expoziție sunt: Ana Adam, Liliana Basarab, Irina Botea Bucan, Ciprian Chirileanu, Claudiu Cobilanschi, Suzana Dan, Jon Dean, Simona Homorodean, Pusha Petrov, Lea Rasovszky, Renée Renard, Ioana Stanca și Iulia Toma, iar artiștii care au realizat afișele sunt  Florin Arhire, Grupul Balamuc, Oana Barbonie, Benedek Levente, cultatum, Maks Graur, Loredana Ilie, Evelyne Krall, Cynthia Loris, Raluca Paraschiv, Ana Petrovici-Popescu, George Roșu, Denis Sulințan, Sabina Suru, Jaakko Tikkanen, Andrei Tudose și Ioana Trușcă.
Violența poate lua o serie de forme: de la cea fizică la cea socială, de la cea religioasă la cea politică, de la cea invizibilă la cea vizibilă. Violența este deopotrivă instrument al puterii, al contestării, aparat al coerciției și al reprimării. Violența este limita raționalității, dar este și conceptul primar al unei forme noi de inventare/reinventare socială. În cheie simbolic-lacaniană, violența este acel „rest de real” care nu poate fi îmblânzit în contextul niciunei societăți”, spune curatoarea expoziției, Dana Sarmeș.
Pe perioada expoziției vor avea loc și o serie de evenimente create în jurul ei, menite să traducă și să aducă mai aproape de oameni fenomenul artei contemporane: tururi ghidate, evenimente Artists Talks, un masterclass de artă contemporană, dezbateri, lansări de carte și un program de educație și mediere culturală dedicat elevilor.
𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚ul expoziției:
𝑀𝑎𝑟𝑡̦𝑖 – Duminică: 10:00 – 20:00
𝐿𝑢𝑛𝑖: închis
Intrarea este liberă

Proiect co-finanțat de AFCN, Ministerul Culturii – în cadrul apelului Acces, Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte – în cadrul apelului Cultura în prezent și de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2022.
Parteneri: Asociația Ephemair, Asociația SPICC Timișoara, Asociația Sfera Timișoara,
Mai multe detalii despre expoziție și despre programul evenimentelor conexe ei, pot fi urmărite pe pagina de Facebook Asociatia Culturala Contrasens sau pe www.accontrasens.ro/onherside/

Bienala Timișoreană de Arhitectură – Beta 2022 (de vizitat până în 23 octombrie), în 11 puncte din Timișoara

De departe cel mai complex eveniment, Beta 2022, cea de-a patra ediție a Bienalei Timișorene de Arhitectură, deschide discuția despre Oraș ca fiind un bun comun, în încercarea de a investiga relația fiecăruia dintre noi cu spațiul urban. Organizată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș și Facultatea de Arhitectură din Timișoara, Beta 2022  ”vine cu o serie de instrumente prin care încurajează publicul să fie un actor
activ în spațiul urban și să își recâștige, în mod responsabil, dreptul la oraș.”  Ediția de anul acesta are ca premisă abordarea temei generale atât din diverse perspective în programul bienalei, cât și într-o gamă variată de formate – unele clasice (expoziție-concurs, conferințe și dezbateri, seri de cinema, etc), iar altele informale sau experimentale precum expoziția principală a bienalei, intitulată ‘Another Breach in the Wall’ și curatoriată de Daniel Tudor Munteanu și Davide Tommaso Ferrando.
Iată ce au declarat organizatorii despre expoziția principală și nu numai (redau din comunicatul de presă primit întrucât sunt o sumedenie de informații, iar eu nu am fost încă să văd nicio lucrare și nu îmi permit să discut în necunoștință de cauză):
‘Another Breach in the Wall’ își propune să prezinte intervenții care nu urmează legi, reguli și coduri în mod implicit, ci le negociază, le reinterpretează, le fac vizibile, intră în fisurile lor, le exploatează zonele gri sau le radicalizează. Dacă legile, regulile și codurile sunt zidurile invizibile care ne organizează viața de zi cu zi, subiectul expoziției este reprezentat de portițele prin intermediul cărora se pot deschide breșe în aceste ziduri, făcând posibile comportamente noi și neașteptate. Aceste intervenții nu sunt realizate doar de arhitecți și urbaniști, ci și de designeri, artiști, activiști și de toți cei care – singuri sau în grup – adoptă o abordare creativă și
critică a orașului, transformând modul în care acesta este locuit. În acest cadru, scopul expoziției este de a demonstra cum spațiul urban (mediul în care ne întâlnim, ne jucăm, dezbatem, protestăm, colaborăm, avem grijă unii de alții, etc.) poate fi produs de oricine căruia i se oferă instrumentele și agenda potrivite. Expoziția este distribuită de-a lungul unui traseu urban de 22 km prin unsprezece cartiere din Timișoara, prezentând peste 140 de lucrări din întreaga lume. Unul dintre punctele de atracție ale traseului este Palatul Ștefania (Piața Romanilor nr. 1): un spațiu abandonat în interiorul unei clădiri de patrimoniu din cartierul Fabric, recuperat de Beta 2022 ca spațiu expozițional. După încheierea bienalei și după ce a fost reactivat, spațiul va fi redat orașului ca loc public pentru evenimente culturale.
Un alt element important al expoziției, distribuit de-a lungul traseului urban, este intitulat ‘Un arhipelag de micronațiuni’. 19 instalații de mari dimensiuni sunt narate ca micronațiuni: state fictive ale căror povești sunt menite să vizualizeze, să spațializeze și să pună în discuție unele dintre stările critice care caracterizează orașul contemporan. Nouă dintre aceste 19 micronațiuni au fost comisionate unor arhitecți români, una a fost organizată de Fundația Art Encounters, una a făcut obiectul unui concurs pentru membrii OAR, una a fost proiectată de studenții Facultății de Arhitectură din Timișoara, iar celelalte șapte au fost curatoriate de
echipa Beta.  Urmând ideea curatorială conform căreia bienalele sunt menite în primul rând să activeze orașele care le găzduiesc, expoziția va stabili relații neașteptate cu cetățenii, care o vor întâlni în mediul lor cotidian. Din acest motiv, printre altele, multe dintre lucrările din expoziție, în special cele din spațiul public, sunt replici. Motivele pentru care sunt expuse replici sunt multiple. În primul rând, copierea inexactă este o modalitate de a nara operele originale din punct de vedere al conținutului lor strategic, făcând să primeze informațiile pe care le încorporează, mai degrabă decât subliniind valoarea lor de obiect sau de autor. În același timp, prin implicarea forței de muncă a producătorilor locali, copierea este o modalitate de a distribui resursele mobilizate de bienală în orașul care o găzduiește. În cele din urmă, nefiind nevoite să le returneze autorilor lor, replicile vor fi oferite orașului ca un cadou, permițând cetățenilor să și le însușească după bunul plac, extinzând în același timp moștenirea bienalei dincolo de perioada sa limitată de expunere.
Printre cele 140 de opere expuse, veți putea întâlni lucrări de: Ai Weiwei, Andrés Jaque, Brad Downey, Brandlhuber+, Cindy Sherman, Dan Perjovschi, Jens Haaning, JR, Matilde Cassani, NL Architects, Pezo von Ellrichshausen, Pier Vittorio Aureli, Raumlabor Berlin sau Theo Deutinger.

Beta 2022, pe lângă expoziția principală și traseul expozițional, aduce și Expoziția-Concurs Beta 2022, ale cărei șapte categorii competiționale au fost: 1. Spațiu construit, 2. Spațiu interior, 3. Spațiu public, 4. Lucrări de licență, 5. Inițiative / Experimente / Viziuni, 6. Eseu și 7. Fotografie. Concursul și-a propus să îi reunească pe toți cei care contribuie la generarea unei arhitecturi de calitate în euroregiunea DKMT (ce cuprinde județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara din România, județele Csongrád, Bács-Kiskun din Ungaria și provincia Vojvodina din Serbia), dintre care: arhitecți, urbaniști, peisagiști, scenografi, light artists, absolvenți de arhitectură / arhitectură de interior / urbanism / arte vizuale / design / ingineri, IT-ști, administrații, ONG-uri, sociologi, psihologi, critici, teoreticieni, filosofi etc. În primele cinci categorii au fost selectate 25 de lucrări iar
la categoria Fotografie 12 lucrări. Vernisajul expoziției-concurs va avea loc pe 29 septembrie în Piața Libertății din Timișoara.
Beta 2022 se va desfășura atât în spații închise cât și în spațiul public din Timișoara, reunind o serie de evenimente conexe precum expoziții, conferințe, dezbateri, instalații de artă și arhitectură, tururi ghidate și proiecții de film.
Organizatori: OAR Timiș, Facultatea de Arhitectură din Timișoara (FAUT)
Co-finanțatori: OAR prin Timbrul de Arhitectură, PMT prin Centru de Proiecte
Cu sprijinul:
– sponsorilor: Caparol, Blaser, Isolair, Xella Ytong, Reynaers, Wienerberger, Kingspan, Holver, Girod, Constructim, Petro Vaselo, Austrotherm
– și al partenerilor: Asociația Temporar – Tur de Arhitectură, Fundația Art Encounters, Typopassage, Retim, Timpark, CFR, SDM, Horticultura, Enel, Iulius Town, Asociația de la patru, BINA, CAB, De-a Arhitectura, Kek, Institutul Cultural Francez, LINA, Citizenit, Studio Citadelle, Universitatea de Vest, UAS, UrbanEye, Cetățean de Traian, Aethernativ, OneTwo Taproom, PUNCH, Fundația Archaeus, Consiliul Județean, FABER, Penitenciarul
Timișoara, Forumul Cultural Austriac, Fri-el buildings
Parteneri Media: Radio Guerrilla, Radio Timișoara, AGERPRES, Igloo, Zile și Nopți, Modernism, Curatorial, Zeppelin, The Institute, Propagarta, Scena9, Iqads, Spotmedia, Observator Cultural, PRwave, TION, Știri de Timișoara, Agenda.

Expoziția lucrărilor din cadrul Simpozionului de sculptură sudată (permanent), în parcul central al comunei Dumbrăvița
Timp de 2 săptămâni, din 16 până în 30 septembrie 2022, a avut loc cea de-a doua ediție a  Simpozionului de sculptură sudată – Dumbrăvița 2022, eveniment organizat de către Filiala din Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu sprijinul Primăriei Dumbrăvița și al partenerului Constructim S.A., la care au participat sculptorii Darius Hulea, Sorin Purcaru și Bogdan Nueleanu. Parcul central al comunei Dumbrăvița poate fi considerat deja parc de sculptură, cu un total de 6 lucrări monumentale. ”Credem că stă în puterea noastră să îi facem pe oameni mai buni și mai asumați, iar Simpozionul de sculptură sudată contribuie semnificativ la conturarea identității culturale a Dumbrăviței. Nu e vorba doar de valoarea în sine a lucrărilor, ci de demersul educativ pe care sculptura de for public o are”, a declarat sculptorul Bogdan Nueleanu, inițiator al simpozionului și locuitor al Dumbrăviței.
Mie mi se pare o inițiativă minunată pentru o comunitate dezvoltată și vizionară și, dat fiind faptul că Dumbrăvița e ca parte din Timișoara, e ușor de ajuns la lucrări. Da, e altfel de expoziție, poate fi considerată una permanentă și publică. Sper doar să fie tratată cu respect de toți oamenii.
Finanțatorul principal al simpozionului a fost Constructim S.A., iar partenerii TVR Timișoara, Facultatea de Arte și Design din Timișoara, Știri pentru copii, Uniunea Artiștilor Plastici filiala Timișoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.