Unul dintre cei mai buni fotografi români, Adrian Pîclișan, aduce 2023, Timișoara la Viena

L-am cunoscut pe Adi Pîclișan cu peste 10 ani în urmă, la primele mele evenimente Verde pentru Biciclete. Știam de la Amalia Matei, colega mea, PR al campaniei, că era de pe atunci un foto-jurnalist extraordinar, colaborator al unor publicații naționale și internaționale importante. Dacă ajungea la eveniment, știam că vom avea fotografii grozave, numai bune de folosit în  campanie și în comunicatele noastre naționale. Adi e o prezență plăcută: zâmbăreț și jovial fix cât trebuie, serios când e nevoie, deosebit de atent la detalii, surprinde cele mai bune cadre și cele mai reprezentative momente. La secundă. Pune în lumină esența, mai ales când este vorba de subiecte umane. Are o sclipire în ochi și o inteligență aparte, care îi permite să anticipeze acțiunile și să folosească eficient contextul pentru a transmite mesajul potrivit. Fie că este informațional, fie emoțional. Nu e de mirare că își împarte viața între Timișoara și București. Și mă bucur pentru că, astfel, reușeste să surprindă parte din sufletul orașului nostru. De câțiva ani, colaborează cu Teatrul Național din Timișoara și, prin el, putem vedea frânturi efervescente din spectacolele jucate. Direcția teatrului este una de inovare și e clar că Adi are și el parte lui de merit. În același timp, Adi a fost fotograful  ultimelor Guverne, ceea ce spune multe despre profesionalismul lui. De politică mă țin oricum departe.

Toate cele de mai sus îmi justifică faptul că Adi a devenit un fel de ambasador al TM2023 și duce la Viena piese din acest puzzle ce constituie anul Timișoarei – Capitală Culturală Europeană a Culturii.  Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, va avea loc vernisajul expoziției lui Adrian Pîclișan2023, Timișoara”. Expoziția va fi găzduită de Institutul Cultural Român de la Viena (Argentinierstr. 39, 1040), de luni până vineri, între orele 10:00 – 17:00, până în data de 12 noiembrie. Lucrările expuse surprind momente–reper din această perioadă importantă pentru România. Sunt 15 imagini cu momente–cheie din anul cultural timișorean: deschiderea festivă, spectacole, marea de oameni, cea mai mare expoziție din România ultimilor 50 de ani dedicată operei lui Constantin Brâncuși.  Timișoara este al doilea oraș al țării care poartă acest titlu, iar oferta culturală demonstrează că orașul poate fi asimilat unui loc important pe harta culturală a Uniunii Europene. Ce-i drept, simt că abundența de evenimente culturale din acest an ne face să fim demni de acest titlu. Ce mă bucură este deschiderea Vienei, un nod cultural european important, către orașul nostru prin această invitație de a fi descoperit atât cultural, cât și turistic. Acest eveniment face parte din seria de promovare Timișoara: oraș liber, spirit liber, fiind susținut de Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Viena și Ministerul Culturii din România.

Trebuie amintit faptul că seara vernisajului va fi completată de un concert solo piano, în acorduri de modern jazz, performat de Sebastian Spanache, un artist carre a pus Timișoara pe harta jazz-ului actural.  Numele său este legat de Sebastian Spanache Trio, cu care a lansat trei albume și a câștigat numeroase aprecieri pe cele mai influente scene de jazz din Europa, formația având o impresionantă activitate concertistică, în ţară şi peste hotare. Sebastian Spanache a fost recompensat cu premiul Pianistul anului (2016), laureat BJA, având în portofoliu numeroase premii naționale importante, și prezențe pe cele mai importante scene ale genului.

Redau mai jos declarațiile celor implicați în acest proiect, cărora le transmit cele mai călduroase felicitări:

Scopul nostru principal este de a aduce la cunoștința comunității culturale din Viena detaliile programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, și să conectăm artiștii români cu rețelele culturale din Viena, facilitând schimbul de idei și experiențe. Ne bucurăm că ICR Viena s-a dovedit a fi un partener atât de deschis pentru a face acest eveniment împreună”, arată Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Prin excelenta colaborare cu Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, impulsionăm publicul austriac nu numai să treacă în revistă importante momente ale capitalei culturale europene, imortalizate în fotografiile lui Adrian Pîclișan, ci și să fie informat despre efervescența a tot ceea se petrece în acest ultim trimestru al anului în minunatul oraș de pe Bega”, arată Andreea Dincă, directorul ICR Viena.

 

Expoziția fotografică propusă este o invitație la Timișoara. Ea încearcă să deschidă apetitul spre descoperirea unei secvențe consistente din cultura europeană în orașul premierelor europene și naționale. Mai multe imagini surprind evenimente importante de pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, locul unde a apărut și apoi de unde s-a concretizat inițiativa ca orașul să devină una din capitalele culturale europene. Anul acesta, pe scena teatrului au ajuns unele dintre cele mai puternice nume europene și mondiale, între care regizorul – fenomen Oskaras Koršunovas (Lituania) sau John Malkovich (SUA)”, motivează Adrian Pîclișan, autorul fotografiilor.

Pentru cei care încă nu îl cunosc pe Adi, las mai jos câteva informații oficiale:

Adrian Pîclișan este licențiat în Antropologie și unul dintre fotografii profesioniști consacrați, profesie pe care o practică de 26 de ani. A lucrat ca fotoreporter pentru ziare și agenții importante din România (Evenimentul Zilei, Mediafax etc.) și a avut colaborări cu toate marile agenții de presă internaționale (Associated Press, France Presse, European Press Agency), fotografiile lui fiind publicate în ziare de prestigiu precum New York Times, Washington Post etc. În paralel, acordă o atenție deosebită fotografiei de artă, fiind implicat în mod direct în imaginea Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Nu în ultimul rând, este unul din „oamenii de imagine” ai Guvernului, unde ocupă funcția de consilier, în cadrul Secretariatului General, de mai mulți ani. De asemenea, anul acesta s-a alăturat, ca și consilier, echipei de comunicare a Ministerului Culturii. Atent la fiecare detaliu al vieții de zi cu zi, oferă, pe rețelele de socializare, conținut pertinent din cotidian.

Foto din arhiva personală a lui Adi, sursa Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.