Ce faci tu pentru Bega!?

Ce faci tu pentru Bega!?

Iubesc Timișoara. Aici m-am născut, am crescut, aici locuiesc momentan. Timișoara este acasă pentru mine, extinsă pe o rază de 40 de km. Dorința mea de a face ceva pentru comunitate există din timpul facultății, când m-am implicat în proiecte de ecologie. Am învățat ce înseamnă voluntariatul și ce înseamnă a da ceva din tine înapoi societății din care faci parte. Să vezi cum se dezvoltă mai departe sămânța pe care tu ai sădit-o, să vezi ce impact au proiectele tale în sufletele oamenilor și cum ajuți tu să se transforme orașul. Cred că asta am făcut mai ales cu Verde pentru Biciclete, care rămâne proiectul meu de suflet.

Am fost norocoasă să întâlnesc voluntari implicați. Iar grupul cel mai mare pe care l-am întâlnit în toți acești ani cred că s-a strâns în jurul Festivalului PLAI. E senzațional ce au realizat organizatorii și voluntarii. De fiecare dată când am fost eu dezamăgită de lipsa de responsabilizare, i-am urmărit pe ei, le-am văzut conceptele, am apreciat munca și am lăsat speranța să mă cuprindă din nou. Țuca și Tako, împreună cu oamenii lor de bază, sunt modele pentru noi, cei din societatea civilă, cu precădere pentru cei din aria culturală.

Ei bine, din sânul PLAI a luat naștere proiectul BEGA!. Asta, în primul rând, ar trebui să vă trezească interesul și să prezinte încredere.

Ce înseamnă BEGA! ?

BEGA! este un program de artă performativă creat de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului Timișoara, cu scopul de a activa malurile râului Bega și de a atrage locuitorii orașului spre acestea implicându-i în activități artistice coordonate de organizații locale și parteneri cu expertiză internațională. Dezvoltat pentru dosarul de candidatură al orașului Timișoara pentru anul 2021 ca și unul dintreprogramele principale ale acestuia sub numele inițial de “Mega Bega”, programul va include proiecte și acte artistice diverse, dezvoltate gradual până în anul 2021. Din anul 2022 BEGA! va deveni un program bianual.” Mai exact, se dorește crearea de evenimente prin care să se exploateze frumusețea canalului Bega și a malurilor sale, reprezentative pentru Timișoara. Toate în contextul TM2021, atât de controversat în momentul de față. În general, controversele se nasc din neștiință sau necunoștință de cauză, dorință de control, critică neconstructivă, fără discuții deschise și fără a pune valoroasa întrebare: ”Eu cu ce pot să ajut?”.

Cu alte cuvinte, BEGA! …

Este un proiect pregătit încă de anul trecut, când au avut loc vizite de studiu în Danemarca, Franța și Anglia în cadrul cărora s-au ales partenerii externi (Motion House) și a continuat anul acesta la început cu întâlniri la Timișoara, aducându-I pe aceștia alături de organizațiile locale implicate, pentru a defini cadrul de lucru.

Anul acesta are loc practic implementarea și finalizarea acestei a doua etape: se crează o producție artistică personalizată, un spectacol care redă povestea orașului, prin activarea fostului port al orașului Timișoara. Actorii culturali locali sunt coordonați de coregraful Jocurilor Paralimpice de la Londra, Kevin Finnan, director artistic al companiei britanice Motion House. Muzica va fi scrisă de compozitoarea Sophy Smith, în colaborare cu muzicieni locali, care să reprezinte orașul nostru, conținutul grafic pentru videomapări va fi realizat de compania bască, Logela, iar conținutului artistic al programului în 2018 va fi creat cu participarea Unfold Motion (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru dans), Asociația Culturală Kratima (RO, TM), Asociația Culturală TGP (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru muzică) și Asociația Tango Timișoara. După cum vedeți, este un întreg sistem bine pus la punct, cu oameni valoroși care se implică în această acțiune de amploare.

Având acum o idee despre ce înseamnă BEGA!, vreau să o citez aici pe Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, cu privire la proiectul BEGA! : ”Canalul Bega ilustrează realitatea postindustrială europeană, care încă mai marchează oraşele continentului nostru. Masivele clădiri abandonate sunt percepute ca nişte spaţii obscure ale urbei, în aşteptarea unei reconversii culturale, iar proiectul „BEGA!” din cadrul Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană își propune să redefinească rolul Canalului Bega de la ruta comercială pentru bunuri manufacturate, într-unul de canal care conectează idei și oameni dincolo de granițe.”

 

”Eu cu ce pot să ajut?”

Implică-te! Implică-te cum poți. Doar este vorba de comunitatea în care trăiești.

În primul rând, se caută voluntari care să facă parte din echipa artistică non-profesionistă pe partea de dans sau muzică, pentru spectacolul amintit mai sus. Persoanele care aplică nu trebuie să dețină nici o pregătire artistică, ci să își dorească să descopere ce înseamnă să faci parte dintr-un spectacol, alături de alți membri ai comunității.

În al doilea rând, dacă ai văzut acest anunț, -l mai departe: distribuie-l pe Facebook, trimite-l prin mesaj direct unei persoane pasionate de dans sau de muzică. Ajută la diseminarea informației!

 

Care e programul următor și în ce te bagi?

09 – 30 mai: apelul pentru voluntari. Formularul de înscriere se poate accesa de aici: www.plai.ro/bega

31 mai – 3 iunie: selecția voluntarilor

4 iunie: prima întâlnire a echipei extinse cu persoanele selectate

Repetițiile pentru aria de dans vor avea următorul orar propus:

12- 23 iunie: câte două zile pe săptămână, 3 ore pe întâlnire, începând cu ora 18:00.

10- 21 iunie: câte două zile pe săptămână, 3 ore pe întâlnire, începând cu ora 18:00.

12 septembrie – 4 octombrie: repetiții generale în portul orașului, începând cu ora 19:00 (zilele și orele exacte vor fi anunțate ulterior și vor fi aliniate programului general al participanților)

5-7 octombrie: SPECTACOL

Programul repetițiilor pentru partea de muzică va fi mai puțin extensiv și va fi anunțat după data de 4 iunie.

Rezultatul colaborării va fi prezentat în datele de 5,6,7 Octombrie 2018, în cadrul unui spectacol cu trei reprezentații în fostul port al orașului Timișoara (în dreptul str. Vulturilor).

Așadar, dacă te hotărăști să te implici, trebuie să fii conștient de importanța ta în cadrul acestui proiect. Vei face parte dintr-un spectacol în cadrul TM2021. Vei fi unul dintre cei care pun bazele acestui proiect de anvergură. Este cât se poate de serios. Cât se poate de provocator. Cât se poate de distractiv. Cât se poate de satisfăcător pentru tine, profesional și personal.

 

BEGA! este Hotspot Cultural BRD susținut de Flex, organizat de Centrul Cultural PLAI – PARTENER OFICIAL TIMIȘOARA 2021.

Programul beneficiază și de susținerea și implicarea organizațiilor: Prin Banat, Cries, Solidart, I.S.O.T, Melopolis, Ceva de Spus, Verde pentru Biciclete, Universitatea de Vest Timișoara și Symme3D.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

One thought on “Ce faci tu pentru Bega!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *