Mai sunt câteva zile până când BEGA! prezintă Lumen. Se anunță a fi cel mai impresionant spectacol de lumini de pe Bega, cu peste 200 de persoane pe scenă!

În 10 mai, publicam un articol – apel pentru voluntarii acestui spectacol. S-a dorit atunci formarea unei echipe artistice non-profesionistă pe partea de dans sau muzică, persoanele care nu trebuiau să aibă nicio pregătire artistică, ci să își dorească să descopere ce înseamnă să faci parte dintr-un spectacol, alături de alți membri ai comunității. Am urmărit repetițiile acestor oameni obișnuiți, muncind pentru proiectul Lumen. Este un proiect pregătit încă de anul trecut, când au avut loc vizite de studiu în Danemarca, Franța și Anglia în cadrul cărora s-au ales partenerii externi (Motion House) și a continuat anul acesta la început cu întâlniri la Timișoara, aducându-I pe aceștia alături de organizațiile locale implicate, pentru a defini cadrul de lucru.

Implementarea și finalizarea acestei a doua etape constă în spectacolul din 5-7, care redă povestea orașului, prin activarea fostului port al orașului Timișoara. Actorii culturali locali sunt coordonați de coregraful Jocurilor Paralimpice de la Londra, Kevin Finnan, director artistic al companiei britanice Motion House. Muzica a fost scrisă de compozitoarea Sophy Smith, în colaborare cu muzicieni locali, care să reprezinte orașul nostru, conținutul grafic pentru videomapări a fost realizat de compania bască, Logela, iar conținutului artistic al programului în 2018 a fost creat cu participarea Unfold Motion (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru dans), Asociația Culturală Kratima (RO, TM), Asociația Culturală TGP (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru muzică), Asociația Tango Timișoara, Salsa with Attitude Dance School, Amalia Gaiță și Alexandra Șari. Programul beneficiază și de susținerea și implicarea organizațiilor Prin Banat, Solidart, I.S.O.T, Melopolis, Ceva de Spus, Verde pentru Biciclete, Universitatea de Vest Timișoara și Alergotura. Pe scenă sunt implicate peste 200 de persoane care fac parte din comunitatea locală!! Pentru proiect se vor utiliza 2 macarale de 80 și 130T, video-mapări cu proiectoare de 100.000 de lumeni, barje, bărci și alte elemente tehnice pentru a crea un eveniment spectaculos cu resursă umană locală.

Spectacolul se desfășoară în jurul ideii că ” Un oraș fără oameni este o ruină!”, iar cadrele principale susțin acest lucru:

 1. Portul: Bega este plină cu bărci. Lumea vine în Timișoara pe râu și oamenii din Timișoara călătoresc prin lume. Orașul este vibrant și oamenii îl luminează.
 1. Dansul sosirii: Persoanele care sosesc și pleacă își poartă bunurile și visele în valize.
 2. Vise pe bicicletă: Bicicliștii trec prin oraș ca sângele în vene. Doi oameni îndrăgostiți de orașul lor, se întâlnesc și prin această iubire împărtășită se îndrăgostesc unul de altul.
 3. Orașul reimaginat: Orașul este reconstruit cu locuințe socialiste. Între timp în alte orașe viețile se desfășoară diferit.
 4. Sărbătoare națională: Noul oraș și noua viață sunt sărbătorite.
 5. Antena: Vine schimbarea. Oamenii își rotesc antenele pentru a se conecta la alte stații și alte posibilități.
 6. Lumea se schimbă: Oamenii din Timișoara își schimbă perspectiva asupra lumii. Totul se întoarce cu susul în jos într-un vârtej de schimbare.
 7. Schimbarea: Dintr-o dată acasă este oriunde și orice se poate schimba așa cum îți dorești. Poți trăi acolo unde vrei sau poți aduce  întreaga lume la tine.
 8. Rădăcini: Locuitorii orașului se reconectează cu cei care au plecat în diferite părți ale lumii și îi cheamă să își regăsească rădăcinile.
 9. Un nou oraș: Orașul este reconstruit cu locuințe contemporane. Pentru încă o dată într-un alt oraș se desfășoară o viață diferită.
 10. Portul: Bega este din nou plină cu bărci. Noul oraș strălucește, aprins de speranțele și visele oamenilor care locuiesc aici.

Un oraș plin cu oameni este energic. Oamenii sunt lumina orașului!

 

Detalii legate de desfășurare:

În fiecare seară, din 5 până în 7 octombrie inclusiv, spectacolul începe la ora 20:00 și se încheie la 20:45. Intrarea se face de pe Splaiul Sofocle, între str. Vulturilor și bvd. Dâmbovița.

Despre BEGA!

BEGA! este un program principal Timișoara 2021 creat de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului Timișoara, cu scopul de a activa malurile râului Bega și de a atrage locuitorii orașului spre acestea implicându-i în activități artistice coordonate de organizații locale și parteneri cu expertiză internațională.

Dezvoltat pentru dosarul de candidatură al orașului Timișoara pentru anul 2021 ca unul dintre programele principale ale acestuia sub numele inițial de “Mega Bega”, programul va include proiecte și acte artistice diverse, dezvoltate gradual până în anul 2021. Din anul 2022 BEGA! va deveni un program bianual.

BEGA! este Hotspot Cultural BRD susținut de Flex și Ness.

Timișoara 2021 este co-finanțată de Primăria Municipiului Timișoara.

Centrul Cultural PLAI este PARTENER OFICIAL TIMIȘOARA 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *