Timișoara ascultă jazz

Timișoara ascultă jazz

Nu pun niciun semnul întrebării în titlul de sus. De 6 ani încoace, s-a tot pus, iar continuitatea și succesul ediție după ediție a JAZZ™ arată că Timișoara ascultă jazz. Îmi aduc aminte că prima ediție a fost controversată: o dată din cauza noutății festivalului și o dată că, având loc în Piața Victoriei, cei care doreau să stea pe scaune au plătit bilet. Atunci mi-am luat bilet. Jazz-ul se ascultă comod, ai nevoie de o anumită stare să te lași pătruns de muzică. Nu mi s-a părut o aroganță. Până la urmă, era o ediție în premieră, fără cine știe ce fonduri . În plus, de ce să nu susții artiștii care vin la tine în oraș din toate colțurile lumii, organizatorii care se zbat să ți-i aducă în față?

Festivalul s-a dezvoltat frumos, an după an. Accesul la scaune și în picioare în piață a devenit gratuit. Au fost ani când am stat să văd artiștii în fața scenei, au fost alții când m-am bucurat de muzica bună de la o terasă din centru, cu prietenii. Nu pot să zic că sunt o cunoscătoare a genului. Ascult mai degrabă artiști și piese clasice, iar când muncesc îmi pun din când în când pe fundal playlist-uri de relaxing jazz for work. Dar am învățat să apreciez artiștii aduși în Timișoara, am avut încredere în profesionalismul și priceperea organizatorilor de la PLAI. Îmi imaginez doar câtă muncă este în spate și încerc să îmi fac o imagine generală din discuțiile cu ei.

Mă repet și nu mă jenez: mă simt așa binecuvântată să cunosc oamenii care fac lucrurile deosebite și să fiu la locul potrivit în momentul potrivit. Știu pasiunea care îi mână pe Țuca și pe Tako, resimțită și de către ceilalți voluntari din echipa de organizare. I-am văzut în fiecare an la Hotel Timișoara, preocupându-se ca totul să fie impecabil. Muncind la hotel, vedeam echipa în perpetuă mișcare, vedeam artiștii relaxându-se sau mergând la/venind de la soundcheck sau la/de la o plimbare prin oraș. Atmosfera din zilele de JAZZ™Festival, văzută de la hotel, poate fi descrisă cel mai bine printr-un cuvând: efervescentă. O poți simți și tu dacă ajungi pe la The Lobby Bar, la o cafea. Cu rugămintea de a respecta intimitatea și spațiul artiștilor, totul cu bun simț!

Amintesc doar câteva nume care mi-au rămas în suflet și în playlist anii trecuți: Richard Bona, Kurt Elling, Macy Gray, Al Jarreau, Anoushka Shankar,  Marcus Miller, Dhafer Youssef, Imany, Jacob Collier, The Chick Corea Elektric Band, o parte dintre aceştia în premieră în România.

JAZZ™ Festival 2018 începe azi, 29 iunie, și ține până duminică, 1 iulie 2018. Artiștii anunțați sunt: THE CINEMATIC ORCHESTRA, R+R=NOW (Robert Glasper, Terrace Martin, Christian Scott, Derrick Hodge, Justin Tyson, Taylor McFerrin), GREGORY PORTER, JOHN BEASLEY presents MONK’estra, KURT ROSENWINKEL’s CAIPI, BACHAR MAR KHALIFE, Maisha, Bariș Demirel, The Jam Community, Sorin Zlat Trio, Krisper, B.A.U., Trompetre, Antal Gabor Trio, Tongue FU, Bega Blues Band, Voyager II, Murnau și Armies. Recunosc că de fiecare dată când văd lista, mă pun și îi caut pe artiști. De obicei, nu îi știu dinainte, drept dovadă rolul educativ cultural al evenimentului. În felul acesta, aleg și orele la care merg, respectiv locațiile. Pentru că anul acesta, acordurile de jazz răsuna din Piața Victoriei, Parcul Civic, Parcul Castelului, Strada Fără Nume, dar și din localuri îndrăgite din zona centrală a orașului (Aethernativ și D’arc) . Programul complet poate fi văzut aici: http://www.jazztm.ro/program.html. Nu uita să dai Particip aici: https://www.facebook.com/events/242510179630077/.

În final, redau aici 3 lucruri interesante de știut din partea organizatorilor:

  1. Există o secțiune specială a acestei ediții: Spoken Word – va avea loc în diminețile de sâmbătă și duminică pe Strada Fără Nume. Spoken word este o artă performativă bazată pe cuvinte, o artă orală care se concentrează asupra esteticii, a intonării și a inflexiunii vocii. Aceasta include orice fel de poezie recitată cu voce tare, inclusiv hip-hop, poezie de jazz, slam, recitări poetice tradiționale, comedie și monologuri.
  2. Din punct de vedere al datelor statistice, ediția a șasea a JazzTM, ar putea fi privită și așa: 3 zile, 22 de formații, 4 scene în aer liber, 2 locații speciale, 7 premii Grammy, 21 nominalizări la premiile Grammy, echipamentele tehnice solicitate de artiști provin din 4 țări (Austria, Ungaria, Olanda, România) iar cel mai mare model de pian Yamaha a fost adus din Salzburg.
  3. Mai multe detalii despre festival pe: www.JazzTM.ro | www.facebook.com/JazzTMofficial | www.instagram.com/JazzTM_official. De dat like la pagină și follow pe instagram.

 

Să sperăm că vremea ține cu organizatorii, artiștii și cu spectatorii și că nu va ploua. În rest, mergi la festival și bucură-te de jazz!

 

JAZZ™ este o co-producție a Primăriei Municipiului Timișoara x PLAI.

Partener principal: Raiffeisen Bank

Partener premium: Profi

Parteneri media: Radio Guerrilla | Agerpres

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

One thought on “Timișoara ascultă jazz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *