Suntem în proces de mutare și tranziție de ceva vreme. Am avut timp suficient să regândesc dispoziția obiectelor în camere, să fac și să facem un necesar, să discutăm ce vrem să avem, iar eu, la ce să renunț. Dacă ar fi după Dragul, aș lua doar lucrurile lui Draga și câteva haine din apartamentul în care stăm acum.
În facultate, îi admiram pe colegii mei veniți din alte părți ale țării. Se descurcau, în camere de cămin sau în chirie cu alți colegi, cu câteva obiecte și puțini bani din bursă sau primiți de la părinți. Eu am stat cu mama până la 27 de ani, când m-am mutat singură în chirie. Dar deja aveam suficiente lucruri care să îmi mobileze două camere. Când m-a vizitat mama prima oară, cred că s-a întristat. I s-a părut gol. Eu simțeam că am aer să respir. În 4 ani cât am stat în apartamentuț, inevitabil am acumulat lucruri. Am conștientizat că sunt prea multe când m-am pregătit să îl părăsesc. Am renunțat atunci la jumătate din garderoba mea, la mici lucruri inutile. De atunci mi-am propus să cumpăr mai responsabil, să am în vedere strict utilitatea. Am stat apoi vreo 2 luni la Dragul, cu majoritatea lucrurilor depozitate. Toate hainele pe care le-am folosit în perioada respectivă au încăput într-o valiză mare. Am observat că nu am nevoie de mai mult: obișnuiesc să port o perioadă aceleași haine. Buni mi-a spus că și mama făcea la fel când era tânără, dar cred că e valabil și acum: când îi place o haină, o poartă întruna până se plictisește de ea. Când m-am mutat în ultimul apartament, am mai renunțat la o treime din haine, dar pe măsură ce despachetam mă minunam. Pe unele lucruri le vedeam ca pentru prima dată, cu încântarea unei surprize plăcute, iar pe altele le priveam, întrebându-mă ce a fost în mintea mea.
De la prima mutare până acum, am învățat câteva lucruri și voi aplica câteva concepte, și anume:
- Am descoperit că am nevoie de puține lucruri pentru traiul zilnic. Am descoperit minimalismul. Din tot ce am urmărit și citit, minimalismul este perceput altfel de fiecare dintre noi, însă ideea de bază este că poți organiza frumos un cămin cu mai puține lucruri. Îmi propun să păstrez și să folosesc puține haine și sper să reușesc. Oricum folosesc puține și cumva toate obiectele vestimentare din garderoba mea se potrivesc între ele. În plus, vreau să avem puține lucruri, dar de calitate și care să se potrivească stilului nostru de viață și implicit stilului casei. Dar, despre minimalism, pe larg, într – un articol viitor, inclusiv despre experiența mea personală.
- Am urmat câteva reguli impuse de Marie Kondo. În principiu, acum, iau fiecare obiect, observ dacă îmi provoacă bucurie sau nu și îi decid destinația (noul cămin, donație, cadou, vânzare sau aruncat la gunoi). În principiu, ajung la gunoi obiectele care nu mai au niciun sens pentru mine, obiectele care nu se mai pot repara sau care prezintă grade de uzură. Marie Kondo a conceput metoda KonMari, a scris cartea The Life-Changing Magic of Tidying Up și recent a început să se difuzeze pe Netflix serialul “Tidying Up with Marie Kondo”. Eu i-am citit cartea Magia Ordinii acum vreo 3 ani, comandată pe de elefant.ro, am urmărit filmulețe pe YouTube cu ea și cu experiențele oamenilor care au încercat metoda ei și sunt încântată să văd că sunt mulți oameni entuziasmați de ea. Ca o paranteză, Marie pare să își atingă scopul: visul ei este să organizeze lumea întreagă 😅, după cum poți vedea în acest video.
- În ceea ce privește donațiile, am grijă ca obiectele să fie funcționale, din respect pentru cel la care ajunge. Am mai vorbit într-un articol despre impactul fiecăruia asupra mediului despre containerele de colectare îmbrăcăminte și încălțăminte.
- Îmi place să citesc, dar am descoperit că nu îmi doresc o bibliotecă mare. Le admir pe ale altora, dar eu simt că mă sufoc cu prea multe lucruri în jur. Așadar, voi păstra doar cărțile pe care le-am iubit și/sau pe cele pe care le răsfoiesc din când în când, acolo unde mi-am lăsat câte un semn. Pe celelalte le voi vinde sau le voi dărui. Am început să fac asta acum ceva vreme. Am dăruit cărți, unele primite, dacă am simțit că cineva avea nevoie de o anumită carte. Am vândut câteva cărți înainte de Crăciun, în scop caritabil. Probabil că o parte din banii obținuți în urma vânzării celorlaltor cărți va avea drept destinație un caz social susținut de grupul Mămici Mai Tari Ca Google. Fac loc celor noi pe care le am deja pe listă, iar pentru mine cărțile la care voi renunța în acest fel și-au îndeplinit menirea.
- Unul dintre obiectivele mele pe termen lung este legat de sustenabilitate și respect pentru mediul înconjurător. Pe cât posibil, voi renunța la obiectele din plastic și voi face cumpărături cu mult mai multă conștiinciozitate. Despre asta, în alt articol viitor, așa, mai pe la vară, când pot vorbi despre tranziție și experiența în sine.
- Legat de respectul față de mediu, ca orice om care se mută, constat că în anumite sectoare nu am mai ajuns demult să fac curățenie. Un exemplu în acest sens este sectorul de medicamente, care trebuie verificat periodic. Ei bine, am constatat că unele sunt expirate sau expiră în curând și cu siguranță nu le voi mai utiliza. Astfel că le-am pus într-o pungă și le voi preda unei farmacii. Așa prevede legea: conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014, “această categorie de produse trebuie duse în mod obligatoriu la farmacii, care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea acestora prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiţii de siguranță”. Din păcate, nu cred că multă lume știe despre asta. M-aș bucura să mă înșel. Un alt sector este cel cu obiecte de trebuință casnică. În mod obișnuit, aștept câteva luni să se strângă mai multe baterii, acumulatori, becuri economice, tuburi cu neon, lămpi led și apoi le ducem în supermarket sau în marile centre comerciale, unde se găsesc cutii sau automate speciale pentru reciclare. De asemenea, a nu se arunca la gunoi.
- Niciodată nu m-am ghidat după principiu “poate folosesc la un moment dat obiectul ăsta”, însă am primit obiecte despre care cei care mi le dăruiau îmi spuneau că “nu se știe niciodată când o să îți trebuiască”. Ei bine, rarisime au fost cazurile alea și frazele de mai sus nu se aplică decât unui număr mic de persoane. E un lucru asupra căruia vreau doar să atrag atenția 😊
- Gusturile se cizelează în timp. Noi ne construim personalitatea și acumulăm lucruri care ne reprezintă. Preferabil pentru o perioadă îndelungată. A te cunoaște pe tine înseamnă a cumpăra mai conștient și a nu te lăsa influențat de trenduri. Înseamnă mai puțin consumerism. Înseamnă a renunța la lucruri când și-au atins scopul pentru tine, într-un fel sau altul.
În general, orice mutare este privită ca un un nou început. Ca o gură de aer proaspăt. Din acest motiv, pe lângă lucrurile fizice trebuie să avem un vedere ce alte bagaje luăm cu noi. Mai multă bucurie, mai mult pozitivism, amintirile frumoase. Să lăsăm în urmă lucrurile care ne dor sau care ne provoacă disconfort. Fiecare cămin se construiește pe baza iubirii, respectului și a înțelegerii dintre cei care conviețuiesc în el. Un cămin bogat nu înseamnă mai multe lucruri, ci mai multe zâmbete și râsete. Cam asta vreau să luăm cu noi.
Sursă foto: Pinterest.com
Pingback: Recomandare: Organizare cu Marie Kondo – ianca