Ce evenimente frumoase au loc în Timișoara, în weekendul 1-3 februarie 2019

Ce evenimente frumoase au loc în Timișoara, în weekendul 1-3 februarie 2019

Mi se pare că întotdeauna, prima lună din an presupune o repunere în balanță a dorințelor și priorităților noastre. Revenim după sărbători cu mai multă sau mai puțină energie, se stabilesc proiectele pentru anul în curs și bugetele lor (atât la muncă, cât și acasă), frigul ne ține mai mult la căldura căminului propriu și … de-abia așteptăm să se facă februarie să facem cât de cât ceva. Pentru mine, ianuarie a trecut repede, cu multe schimbări, cu proiecte noi, cu nevoie de adaptare și … cu ziua mea. Privesc cu bucurie luna februarie și deja îmi fac lista cu evenimentele frumoase care se ivesc. Pentru primul weekend din lună, iată ce evenimente îmi fac cu ochiul:

1. Dialogurile Bienalei #2 (vineri, 1 februarie, 13:00 – 14:00)

Aștept cu încântare cea de-a treia Bienală de Artă Contemporană din Timișoara  ArtEncounters. Am fost de fiecare dată și am plecat de la fiecare expoziție cu o grămadă de idei. Nu știu alții cum sunt, dar eu mă las inspirată de orice manifestare a artei. Bienala se deschide oficial în 20 septembrie 2019, însă lunar, până atunci, vor avea loc prezentări organizate în colaborare cu instituții locale, organizații independente și alți parteneri.

Ei bine, azi are loc primul eveniment al lunii februarie din seria Dialogurile Bienalei / Artist Talks, la Mansarda Facultății de Arte și Design Timișoara. Constituie practic prezentări cu Kray Chen și Anca Rujoiu. Kray Chen (31 de ani), este un artist vizual din Singapore, care combină în lucrările lui filmul, instalația și performance-ul. A avut expoziții personale și de grup, iar din ultima categorie amintesc doar Bienala de la Bangkok,  China Remixed Initiative, Indiana University Bloomington, USA (2017), The Making of an Institution, NTU Centrul pentru Artă Contemporană, Singapore (2017) și Paradise Sans Promesse, FRAC Des Pays De La Loire, Nantes (2015). Recomand a se vedea filmulețele și trailerele de pe site-ul lui. Artistul o va avea alături pe una dintre curatoarele ediției din acest an a ArtEncounters, Anca Rujoiu – curatoare, editor-șef. Aceasta trăiește atât în România, cât și în Singapore, unde a făcut parte din echipa fondatoare a Centrului pentru Artă Contemporană din Singapore al Universității Tehnice Nanyang (NTU CCA), contribuind la numeroasele expoziții, publicații și programe ale Centrului. Ea este coeditoare a mai multor cărți, printre care Place. Labour. Capital (NTU CCA Singapore & Mousse Publishing, 2018). De asemenea, Anca Rujoiu a fost co-curator al proiectului Collective Fictions, selectat în cadrul programului Nouvelles Vagues (2013) dedicat tinerilor curatori, la Palais de Tokyo.

Mai multe detalii, aici

2. Piesa de teatru Timișoara. Capăt de linie (vineri, 1 februarie, 17:00 – 19:00)

Cred că aceasta este una dintre cele mai așteptate piese din acest an a Teatrului Național Timișoara, pentru mine, cel puțin. Este un spectacol realizat în cadrul proiectului DESPRE ROMÂNIA NUMAI DE BINE, finanțat prin Programul Centenar al Ministerului Culturii și Identității Naționale. A avut premiera luna trecută, luna Revoluției în anul Centenarului. Impresia că ”Toate drumurile duc la Timișoara” a făcut ca acesta să fie titlul inițial, provizoriu. Mai mult de atât, orașul nostru întregește ”harta emoțională” gândită prin proiectul ”Despre România numai de bine”, de către dramaturgul Peca Ștefan și regizoarea Ana Mărgineanu. Aceștia au evidențiat identitatea personală și spiritul a 5 orașe din 5 mari provincii românești, creând spectacole inedite: Povești adevărate, complet inventate, despre Baia Mare (2008), Cinci minute miraculoase în Piatra Neamț (2009), Târgoviște de jucărie (2011) și Sfântul din Sfântul Gheorghe (2014).

De notat că se joacă la Sala 2.

Mai multe detalii, aici

 

 

3. Thierry Wolton la Timișoara, lansare și sesiune de autografe (vineri, 1 februarie, 18:30 – 20:30)

 

Institutul Francez din Timișoara este deja notoriu prin evenimentele culturale inedite pe care le organizează. De această dată, este vorba de o colaborare cu Editura Humanitas: jurnalistul și scriitorul francez Thierry Wolton lansează primul volum al trilogiei „O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică“. Volumul se intitulează ”O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, Cu pumnul de fier. Călăii”. Următoarele 2 volume, în pregătire la editură, se axează pe victime, respectiv pe complici. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas și, alături de scriitor, va vorbi și Mircea Mihăieș.    

Știu că e un eveniment tare nișat, dar poate sunt amatori de istorie printre cei care mă citesc.

Mai multe detalii, aici

 

 

4. Balkan Performance Tour 2019 (vineri, 1 februarie, 19:00 – 21:00)

 

Balkan Performance Tour, realizat de 12-14 contemporary Vienna, co-organizat de minunatele fete de la META Spațiu, curator Denise Parizek, ajunge la Casa Artelor în Timișoara, apoi la Novi Sad în 4 februarie și în Belgrad în 6 februarie. La noi, este vorba de un performance, AWAKENING (ÉBREDÉS) – creat și realizat de Anikó Kis (coregraf / dansator) și Emilia Jagica (artist vizual). Citez: ”„Awakening” este o formă unică de performance: o experiență, inter-corporală și inter-umană, comună stadiilor primitive ale carnalității marcate într-un amestec mistic, fantasmagoric, polimorf, dinamic, de proto-organisme și expresii grafice ce evocă cosmogonia lui Empedocles și percepția lui Camus asupra mitului lui Sisif.

Mai multe detalii, aici și pe pagina de Facebook a META Spatiu.

 

 

5. Proiecție de film: The Joycean Society (sâmbătă, 2 februarie, 18:00 – 19:00)

 

Filmul este realizat de Dora Garcia și proiecția are loc la librăria La Două Bufnițe, evenimentul fiind organizat de ArtEncounters. Dora Garcia este una dintre invitatele la Bienală, iar proiecția reprezintă un prolog la prezentarea sa din data de 13 februarie. Filmul documentează întâlnirile unui grup de lectură din Zurich, club înființat în 1986 și care în prezent se mândrește cu cea mai bogată bibliotecă cu operele lui Joyce din Europa.  

Mai multe despre eveniment, aici. Eu zic că este unul de neratat!! 

 

 

6. Ferma Animalelor (sâmbătă, 2 februarie, 19:30 – 21:00 și duminică, 3 februarie, 19:30 – 21:00)

 

Trupa Auăleu pune în scenă, în stilul caracteristic, o dramatizare după binecunoscuta carte a lui George Orwell. De notat că se întâmplă la Scârț Loc Lejer. Mai multe detalii, aici.

 

Participare plăcută!

 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

One thought on “Ce evenimente frumoase au loc în Timișoara, în weekendul 1-3 februarie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *