Ce poți face mâine pentru a-ți îmbunătăți viitorul? Plantează un copac. Sau mai mulți!

Se spune că de-a lungul vieții, un om trebuie să planteze un copac, să facă un copil și o casă. Eu cred că un copil e o opțiune personală, iar mulți aleg să își ia un apartament sau să stea în chirie toată viața. Nu e rău nicicum, fiecare știe ce e mai bine pentru el. Însă da, un om trebuie să se îngrijească de ce lasă în urma lui. Pentru că ne-a luat pe toți (și când zic toți, mă refer la toate generațiile trecute, din secolul trecut) valul tehnologizării și industrializării, încât am dat natura pe confort propriu nesustenabil pe termen lung. Nepăsarea se vindecă în timp, prin reeducare și conștientizare.

Cam asta se întâmplă de la nivel mai mic, local, la nivel mai mare, global. Prin oameni deosebiți, care gândesc lucrurile mai presus de ei. Așa este și prietena mea Andreia Schneider. Noi suntem apropiate încă din facultate, am muncit împreună pentru ECO CLUB Timișoara, iar ea a continuat să se streseze pentru binele mai mare chiar dacă prioritățile în viață i s-au schimbat prin venirea pe lume a fetiței ei. Susținută și ajutată de soțul ei, Marius, a organizat mai multe ediții de Plantăm Fapte Bune în Timiș. Iar următoarea ediție are loc mâine.

Andreia a depus un efort imens de fiecare dată în organizarea unor acțiuni de plantare, de anvergură. De la ales terenul de împădurit și colaborarea cu autoritățile locale (lucru deloc ușor de obicei), la strâns sponsorizări la asigurarea logisticii (transport, materiale folositoare, hrana pentru participanți), la adunat un număr considerabil de voluntari implicați. Merită tot respectul! Așa cum merită și aceia care mâine își rup din timpul lor să ia parte la acțiunea de împădurire.

Se întâmplă mâine la Cralovăț: va fi împădurit un teren de 5 hectare cu 25.000 de puieți forestieri de cer, frasin, paltin și cireș, cu ajutorul unui număr de 1.000 de voluntari, înscriși până săptămâna trecută. Totul este extrem de bine pus la punct! Se asigură transport celor care au solicitat acest lucru, cu plecare de la ora 8 din parcarea Openville. Alți voluntari ajung cu mașinile proprii sau fac echipe și vin împreună cu alții. O dată ajunși la locul plantării, se împart în echipe conform listelor deja existente, li se face un instructaj și de oferă materialul necesar : materialul săditor, mănuși de protecție, unelte. Voluntarii vor avea la dispoziție în plus apă, ceai, cafea, sandvișuri, serviciu de prim ajutor și toalete ecologice. Așadar, bunăvoință și dorință de implicare să fie!

Las totuși o declarație pe care Ispilina a făcut – o publică, pentru a înțelege puțin contextul acestei acțiuni :

“Perioada iernii a adus precipitațiile mult dorite, atât sub formă de ninsoare, cât și sub formă de ploaie, ceea ce face ca, acțiunea amânată în toamnă, din cauza secetei solului, să fie posibilă în luna martie. Astfel, în luna pădurii inițiem o a treia plantație forestieră, din cadrul proiectului, de data aceasta în zonă de deal, în localitatea Cralovăț, comuna Topolovățu Mare. Acest teren necesită împădurire pentru a preveni erodarea și alunecarea sa în timp. Totodată, acțiunea noastră va contribui la extinderea pădurii ce se află în apropiere, pădure plantată aproximativ de un secol “ a menționat Andreia Schneider, coordonator local Timiş.

 

Din respect pentru munca prietenilor mei, menționez cele de mai jos și le aplaud implicarea :

Organizatorii locali: Asociația ECO CLUB Timișoara, Primăria și Consiliul local al comunei Topolovățu Mare.

Proiectul la nivel local este finanțat de către Flex Foundation.

Partenerii și sponsorii locali: Flex Romania, Continental Anvelope Timișoara, Hella Romania, Mewi.

Parteneri media:  Descoperim România.

Susținători: Asociația Tineri pentru Viață Arad, Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor (cu sprijinul organizatoric al echipei de voluntari FEAA Verde) și Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Asociația studenților geografi – GEOTIM din cadrul Universității de Vest Timișoara, OpenVille, Hotel Casa de la Rosa.

 

Viitorul este al nostru, trebuie doar să știm să îl facem mai bun pentru noi și pentru generațiile viitoare. Poți începe cu o acțiune simplă, dar de impact. Plantează un copac, sau mai mulți!

 

În fotografie, sunt alături de Andreia la o altă acțiune de anvergură de împădurire, organizată la nivel național acum câțiva ani, România prinde rădăcini.

Un comentariu la „Ce poți face mâine pentru a-ți îmbunătăți viitorul? Plantează un copac. Sau mai mulți!

  1. Pingback: De ce nu colectăm selectiv? De ce nu reciclăm? - Romina Faur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.