Vacuitate, nimic și mai multă iubire

Vacuitate, nimic și mai multă iubire

Ieri, cuvântul zilei pe dexonline a fost vacuitate.
VACUITÁTE s. f. (Livr.) Starea, însușirea a ceea ce este gol, vid. [Pr.: -cu-i-] – Din fr. vacuité, lat. vacuitas, -atis.
Și s-a potrivit ca o mănușă cu cartea pe care tocmai am încheiat-o: „Nimicul”, de Hanif Kureishi. Periodic, cer recomandări de carte. Una dintre ele, venită de la o doamnă tânără pe care o îndrăgesc, Otilia, mi-a marcat câteva zile. „Nimicul” este destul de greu de digerat. Cu răzbunări ale sorții, cu neacceptarea prezentului, cu gelozie și reproșuri, cu singurătate în așteptarea morții, cu perversitate și nevoia de control prin tehnologia de ultimă generație. Cu oameni de nimic. Sau mai bine zici, cu nimicuri. Am stat și m-am întrebat ce înseamnă un om de nimic? Înseamnă toate cele de mai sus, câteva dintre ele, una? Înseamnă același lucru pentru fiecare? Un om e de nimic în fața tuturor sau în fața unuia?
Fac eforturi de mult timp să nu mai judec pe nimeni. Cred că fiecare face cât poate, cât îl duce mintea, cât îi permit împrejurările. Un tată, prăpădit, fără un loc de muncă și fără să își dorească unul, poate fi un erou în fața copilului lui. Îmbrățișarea unei mame depravate poate fi tânjită de puiul ei. Exemplele sunt nenumărate. Dar un om bun nu va fi niciodată un nimic. Bunătatea înseamnă iubire. Iubire pentru ceilalți, iubire pentru tot ce ne înconjoară, iubire pentru sine. Înseamnă împărtășire. Un om bun este unul recunoscător, care apreciază ceea ce are și muncește în continuare pentru asta, sau pentru mai mult. Un om bun este unul înțelegător, fără frustrări personale, fără a da vina pe alții pentru propria-i neputință. Un om bun nu este egoist, ci încearcă să ajute. Un om bun oferă din timpul lui prețios. Oferă o vorbă bună. Cum ziceau bătrânii, „îți dă și cămașa de pe el”. Un om bun nu așteaptă nimic în schimb și nu impune condiții. Un om bun face lucrurile astea chiar dacă lui i se face rău. Un om bun are speranță, credință, încredere și vrea să lase în urma lui o moștenire. Un om bun se simte împlinit și bucuros.
Dar ce e frumos la un nimic? Puterea transformării. Iubirea are forța de a schimba totul. Din nimic, în tot. Și un pic mai mult.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *