Unde ne întâlnim cu arta în Timișoara? Despre spațiile expoziționale ArtEncounters și despre proiectul WE TRANSFER. Sau cât de public este spațiul artei în spațiul public?

Unde ne întâlnim cu arta în Timișoara? Despre spațiile expoziționale ArtEncounters și despre proiectul WE TRANSFER. Sau cât de public este spațiul artei în spațiul public?

Cu adevărat, luna aceasta Timișoara poate fi considerată capitala artei. În primul rând, pentru că Bienala Art Encounters, unul dintre cele mai importante evenimente din România dedicate artei contemporane, este în plină desfășurare: deschisă publicului pe 20 septembrie, se derulează până în 27 octombrie. În al doilea rând, pentru că în perioada 11 octombrie – 10 noiembrie 2019, Timișoara va găzdui proiectul de arte vizuale  WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands. Dar, să le luăm în ordine.

 

Art Encounters – evenimente și expoziții

După cum am mai scris și în acest articol, ediția din acest an a Bienalei Art Encounters este mai mult decât o expoziție. Curatoarele Maria Lind și Anca Rujoiu au gândit un concept și un program complex, cu evenimente care au avut loc pe tot parcursul anului, cu activitatea cea mai intensă în perioada expozițiilor. Urmează încă o proiecție de film, în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara – Metahaven: The Sprawl (Propaganda about Propaganda), artist talks și artist walks, dar și alte două sesiuni de lecturi colective, o Școală curatorială de toamnă în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean (între 20 și 26 octombrie), o Platformă de publicații independente (23-26 octombrie), dar și tururi ghidate, proiecții de film și un program complex de mediere realizat împreună cu Asociația Culturală Contrasens. Cât despre expoziții, ei bine, vorbim despre 22 de lucrări noi special concepute în relație cu orașul Timișoara, dar și despre peste 30 de spații expoziționale, din care 10 locații în spațiul public. 

Care sunt spațiile expoziționale Art Encounters? 

Printre punctele expoziționale centrale ale acestei ediții se numără:

 • Bastionul Maria Theresia, cu spațiul de la Muzeul Banatului care găzduiește o lucrare complexă a artistei Céline CondorelliCollection Show, dar și fotografiile Virginiei Lupu
 • spațiul de la Galeria Calpe – cu instalații video, dar și lucrări noi, realizate pentru această ediție a Bienalei 
 • Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” – cu lucrările a  zece artiști
 • Casa Tineretului – cu o selecție video și o instalație extrem de interesante 
 • sediul Fundației Art Encounters (pe Take Ionescu, după ISHO), o explorare a relației vizibil – invizibil
 • Muzeul Consumatorului Comunist – cu un insert al artistului Ahmet Ögüt 
 • Facultatea de Arte și Design – cu lucrarea despre autoportret a lui Matts Leiderstam realizată în colaborare cu studenți 
 • Universitatea de Vest – vestita VIPs Union a artistei Haegue Yang, un portret subiectiv al orașului 
 • Aula Bibliotecii Central Universitare ,,Eugen Todoran” – un spațiu populat de puternicele lucrări ale Malgorzatei Mirga Tas 
 • Facultatea de Arhitectură și Urbanism – cu un video al artistului și arhitectului Joar Nango 
 • Galeria Helios – unde sunt prezente lucrările subtile ale artistei Anne Low, toate acestea completează lista spațiilor expoziționale. 

Trebuie menționat faptul că există o serie de spații neconvenționale, printre care magazinul Optilux, care găzduiește lucrarea Agnieszkăi Polska, un porumbel rebel care nu respectă ordinele, Shopping City Mall cu un loc de joacă – un monument creat de Behzad Khosravi Noori sau Ambasada unde artistul continuă explorarea amintirilor comune despre Profesorul Balthazar, în măsură să transgreseze granițele naționale, și Librăria La Două Bufnițe – unde puteți asculta… tăceri, selectate de Dora Garcia, trebuie vizitate pentru o experiență completă.  

La această ediție a Bienalei spațiul public continuă să fie o componentă importantă: lucrări ale artiștilor pot fi văzute în Parcul Botanic (Gunilla Klingberg, Monotremu), în Parcul Sudului (Ciprian Mureșan), strada Augustin Pacha (Gunilla Klingberg), Parcul Castelului Huniade (Joar Nango) și panouri publicitare (STEALTH.unlimited și Vilmos Koter). În plus, o parte dintre lucrările artistei Bella Rune sunt instalate în câteva şcoli şi sunt deja parte din peisajul zilnic al elevilor de la Colegiul Național Bănățean, Școala Gimnazială Nr. 30 (cartierul Soarelui) şi Liceul de Tehnologie Alimentară (set mobil).

Întreg programul lunii octombrie poate fi consultat online – pe site sau pe pagina de Facebook Art Encounters. Reamintesc că vizitarea expozițiilor este gratuită.

 

WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands – Cât de public este spațiul artei în spațiul public?

Întrebarea de mai sus a fost cea la care artiști, curatori și profesori de artă, și-au propus să răspundă. Acest proiect de arte vizuale este organizat de Asociația Culturală Contrasens și Asociația Simultan timp de o lună, în perioada 11 octombrie – 10 noiembrie 2019. 

Proiectul a cuprins în primă fază o etapă de cercetare din partea artiștilor invitați, a spațiului și a instituțiilor publice din Timișoara. Artiștii au transformat ideile și conceptele lor în câte o lucrare nouă ce exprimă realitatea orașului Timișoara, a doua etapă fiind constituită dintr-o expoziție de grup. Aceasta a fost creată în jurul unei zone culturale mai puțin vizibile (arta contemporană ca formă relevantă de critică și construcție socială și politică). Proiectul mai include și o serie de 12 prezentări cu invitați de renume, național și internaționali, despre spațiile care așteaptă ca arta să se manifeste. Practic, s-a dorit reactivarea și reimaginarea spațiului public din Timișoara, prin prisma artei contemporane și a practicilor sociale. 

Întrebarea pe care am tot ocolit-o până acum, însă de care nu mai putem scăpa de acum încolo este: care mai sunt funcția și sensul spațiului public astăzi, la finele celui de-al doilea deceniu al secolului XXI? Acum este momentul când expresia „artă în spațiul public” devine redundantă, fiindcă, așa cum o afirmase Bogdan Ghiu, arta nu este în spațiul public, „arta este spațiu public”. – spune Igor Mocanu, curatorul expoziției.

Dacă tot am vorbit de artiști, trebuie să îi și menționez: Ana Adam, Olivia Mihălțianu, Vlad Nancă, grupul subREAL (Iosif Kiraly & Călin Dan), grupul Candidatul la Președinție (Alina Popa, Florin Flueraș, Ion Dumitrescu) și Ghenadie Popescu.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 11 octombrie 2019, de la ora 19:00, la Casa Artelor și își va ține porțile deschise până noaptea târziu, evenimentul fiind cuprins în programul proiectului cultural nocturn Noaptea Albă a Galeriilor – NAG. Tot pe 11 octombrie, de la ora 19:30 va avea loc o prezentare a artistului Vlad Nancă despre lucrarea sa și practica lui cu arta în spațiul public, seara fiind încheiată cu un performance muzical al artistului Ion Dumitrescu aka Utopus.

Lucrările și instalațiile vor putea fi vizitate în perioada 11.10. – 10.11 2019, la Casa Artelor din Timișoara, iar în duminicile din 13.10, 20.10 și 10.11, de la ora 11:00, vor exista tururi ghidate.

Programul complet este disponibil pe site și pe pagina de Facebook 

Participarea la toate evenimentele este gratuită.

 

Să ne întâlnim, așadar, cu arta în spațiile publice și private din Timișoara!

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *