Cum învățăm tinerele generații despre sustenabilitate și responsabilitate? În această lună, prin pădurea de brazi „altfel”. Plus un spectacol Gașca Zurli

Subiectul sustenabilității mă preocupă de ceva timp, am scris în câteva rânduri despre și o voi face în continuare. Cu atât mai mult cu cât mă gândesc la ce lăsăm copiilor noștri și la cum îi educăm pe ei. 

Ei bine, acum mulți ani, când colegii mei de la ECO CLUB Timișoara munceau la un Ghid tematic, discutam despre cine pe cine învață? Părinții eco-responsabili oferă exemple de bună practică în fiecare zi copiilor lor, însă cei pe care nu îi interesează impactul lor asupra lumii în care trăiesc pot fi educați de către proprii părinți. Și cum ajungi atunci la copii? E o întrebare sensibilă, iar răspunsuri sunt multe. 

Două, însă, pot furniza acum. Vă scriu despre un proiect inedit, în care sunt implicați oameni de toate vârstele.

Pădure urbană cu brazi „altfel” 

Așa se numește proiectul inițiat de ȘTIRI PENTRU COPII, împreună cu parteneri de nădejde – Muzeul Național al Banatului și Fundația 360° cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. Se pare că Timișoara va avea o „pădure de brazi cum nu s-a mai văzut în România”, conform spuselor organizatorilor. Practic, la inițiativa Știri pentru copii, de acum 2 săptămâni se lucrează la 300 de brazi…-concept. Fiecare brad este realizat din materiale reciclate, obiecte care și-au îndeplinit scopul pentru care au fost create și care încă mai pot fi utilizate, sub alte moduri. Iar tinerii în mâna cărora ajung își folosesc imaginația pentru a le da din nou viață, exprimând în același timp viziunea lor asupra lumii în care trăiesc și în care vor să trăiască. E un exercițiu la care am fost și noi supuși când am fost mici. 

Scopul acestei Păduri Urbane de ”brazi” este să activăm creativitatea celor tineri, să le amintim că, de fapt, au libertate deplină să își pună în operă imaginația. La fel de important, ne-am dorit să îi facem atenți la unul din marile subiecte globale: ecologia. În acest moment, întreaga lume trebuie să înțeleagă că viitorul ne aparține doar în măsura în care ne implicăm activ pentru protejarea naturii. Iar aici vorbim și de reciclare, o chestiune cu care trebuie să ne deprindem de la cele mai fragede vârste. Stă în puterea noastră să avem un oraș frumos, curat, și, mai departe, să avem o țară și o lume în care să trăim civilizat”, a declarat Georgeta Petrovici, redactorul-șef ȘTIRI PENTRU COPII, inițiatoarea evenimentului.  Trebuie să recunosc că Georgeta este un OM apropiat sufletului meu, generos, care se gândește mereu la bunăstarea celor din jur, care crede în potențialul tinerilor. Mă gândesc că așa a apărut și ideea evenimentului. Mai mult, publicația pe care o coordonează este singura publicație jurnalistică informativ-educativă destinată copiilor. Eu urmăresc și pagina de Facebook, însă recent am descărcat și aplicația (o găsiți mai ușor dacă introduceți stiripentrucopii.com) și parcă îmi este mai la îndemână. 

Dacă tot am pomenit de tineri, ar trebui să menționez de unde vin ei : sunt elevi din nouă instituții de învățământ preuniversitar (Montessori Haus, Școala Gimnazială nr. 19, Liceul de Arte Plastice, Colegiul Național Bănățean, Liceul Ortodox ”Sfântul Antim Ivireanul”, Colegiul Tehnic ”Azur”, Liceul Tehnic ”Emanoil Ungureanu”, Liceul Teoretic ”Socrates”), alături cei de la cercurile Palatului Copiilor și de studenții de la specializarea Design a Facultății de Arte a Universității de Vest din Timișoara.

O plimbare ca-n povești prin pădurea magică și un spectacol Gașca Zurli

Munca tinerilor va putea fi admirată prin expunerea brazilor în curtea Bastionului Maria Theresia miercuri, 18 decembrie, de la ora 17:00. Ca în filmele americane, ne putem plimba printre brazi, iar părinții cu copii mai măricei vor avea șansa de a discuta pe tema reutilizării obiectelor și, ca în fața unei opere de artă, se vor putea emite păreri, conștientiza situații, gândi soluții… 

Și pentru că cei mici rețin mai bine și mai ușor un lucru dacă există un context distractiv, va avea loc și un spectacol cu Gașca Zurli, oferit de organizatori. Iar copiii și părinții iubesc Gașca Zurli (până și Draga a auzit melodii de-ale lor!). 

Mai multe informații despre proiect, pe pagina evenimentului.

Poate sunt părtinitoare, dar cred că acest proiect a fost gândit atât de frumos și are o mulțime de implicații, încât probabil va avea efecte benefice pe termen lung. Ar fi minunat dacă ați putea transmite mai departe informația, pentru a ajuta la crearea unei seri cu adevărat magice și a unui viitor mai bun, în care să credem. Mulțumesc!! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *