4 rețete pentru un Crăciun de poveste. Și un giveaway de cărți Elena Ferrante!

Cum să ai un Crăciun de poveste? M-am tot întrebat eu de câteva săptămâni încoace. O rețetă perfectă nu am găsit pentru asta, dar am găsit câteva ingrediente care, combinate armonios, dau savoare acestei perioade: oameni dragi și minunați alături, liniște, colinde, cadouri, joacă, luminițe, miros de brad și de lemne sfârâind în sobă și …mâncare și băutură bună. Dacă tot încerc să fac pe gospodina și să gătesc mai bine, am rugat câțiva oameni mult mai pricepuți decât mine să împărtășească o rețetă de bunătate potrivită Sărbătorilor de Iarnă. În speranța că vă vor inspira, la fel ca pe mine, las mai jos descrierea acestor specialiști în domeniul lor și redau întocmai recomandările acestora. La final, vă invit să mărturisiți care e dulcele, gustarea, mâncarea sau băutura preferată de Crăciun și dezvălui în ce constă concursul.  

Chef Mihai TincăCarrot cake cu nuci coapte și caramelizate

Mihai, cap de familie și chef desăvârșit, m-a lăsat pe mine să scriu câteva cuvinte despre el. Am constatat că nu e ușor să faci o caracterizare scurtă unui om, mai ales unuia bun. Pe Mihai îl știu de când lucra la Restaurant Belvedere, la Hotel Timișoara. Curajul specific vârstei l-a determinat să își schimbe jobul și orașul și să trăiască experiența Arsenal Park. Probabil că a fost preferatul echipei. Un băiat talentat și ambițios, cu bun simț și cu mult bun gust, cu principii solide și cu gândul de a face ceva mai mult pentru cei mai puțini norocoși. Știu că s-a implicat în proiecte de gătit pentru oameni nevoiași. Mai mult, a făcut tot posibilul să își dezvolte abilitățile și a fost într-un continuu proces de învățare a diverselor bucătării. Și când înveți mult, încep să îți vină idei faine. Iar el a fost inițiatorul unui eveniment inedit în Timișoara: Arome pe întuneric! Dau de știre când va avea loc o nouă ediție. Ar mai trebui să adaug că iubesc coincidențele și cu Mihai am avut o grămadă. E născut în aceeași zi cu Dragul. S-a căsătorit cu verișoara unui prieten foarte bun, pe care o știm, la fel, de foarte mult timp. Lumea e mică, mai ales când unii oameni au un suflet așa mare și fain ca Mihai. 

Dar să continuăm cu rețeta lui de carrot cake cu nuci coapte și caramelizate, pentru 12 porții. Mai departe, redau întocmai cuvintele lui Mihai. 

Ingrediente pentru blat

– materia primă uscată: 

făină albă 000 cernută 420gr

praf de copt 10gr

bicarbonat de sodiu 10gr ( stins cu zeama de lămâie)

zahăr brun 360 gr

miez de nuci (exemplu/variante: migdale, nuci, macadamia, pecan, etc) coapte 200gr

semințele de la un baton de vanilie

scorțișoară pudră 10 gr

nucșoară pudră 10 gr 

anason stelat pudră 5 gr

-materie primă umedă:

ouă de casă 4 buc medii

ulei presat la rece de dovleac 240 ml

morcov ras pe răzătoarea mică 700gr.

Ingrediente pentru cremă:

cremă de brânză Philadelphia simplă 650 gr

mascarpone 350 gr

unt nesărat 65% grăsimi 200gr

zahăr pudră 300 gr

semințele de la o păstaie de vanilie 

coaja de la o portocală netratată rasă fin

coaja de la o lămâie netratată rasă fin 

Mod de preparare: pentru a va ușura activitatea, așezați-vă toată materia primă necesară pe masa de lucru, inclusiv ustensilele cu care veți lucra. Recomand să le așezați în ordinea folosirii. 

Ustensile necesare: răzătoare cu mâner și coș de colectare; 2 boluri mari de aproximativ 3 L capacitate; un tel formă balon; 1 cuțit economic/peeler; 1 spatulă silicon, 1 bol mic pentru stins bicarbonatul; 1 paletă de torturi; hârtie de copt; 1 formă rotundă de 24 cm; 1 creion pregătit pentru a trasa forma unui cerc; un șablon rotund din hârtie de copt de diametrul de 14-16 cm; o linguriță mică de unt pentru ungerea formei. 

Se  spală morcovii, se curăță cu ajutorul unui cuțit/peeler și se dă pe răzătoarea mică în castron. Se spală cele 4 ouă separat în chiuvetă, se sparg ouăle într-un bol mic și se amestecă bine. Se toarnă peste morcovii rași. Se adaugă peste morcovi nucșoara, scorțișoara și anasonul. Se adaugă zahărul brun. Se amestecă cu degetele până devine omogen. Se adaugă uleiul de dovleac și se amestecă cu telul până se aerează. Separat se amestecă făina cu praful de copt și bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Se amestecă bine cu un tel curat pentru a fi uniforma compoziția. Se îmbină compoziția de morcovi cu cea de făină și se amestecă ușor până când aluatul capătă o consistență de gem fără a avea cocoloase. Se ia forma și se decupează hârtia de copt după formă doar pe fundul tăvii. Se tapetează forma pe margini cu unt. Se bagă puțin la rece (cam 10 minute). Se preîncălzește cuptorul la 160° C. Se toarnă compoziția în formă și se lasă la copt cam 1 oră și jumătate. 

Între timp faceți crema: se pun toate ingredientele într-un bol mare și se amestecă cu ajutorul unui tel. Untul se topește complet și se adaugă la final după care se continuă amestecată. Se păstrează la rece până se coace cheful. Se verifică cu o scobitoare în centrul aluatului dacă este lipicios. Dacă e nevoie, se mai lasă la copt 15 minute. Culoarea trebuie să fie brună – maronie. Se lasă la răcit în cuptor cu ușa deschisă jumătate de ceas, apoi 1 oră la rece fără inelul formei. Se verifică dacă și partea de jos s-a răcit complet. Se ia un cuțit zimțat destul de lung și se taie exact surplusul care va fi de forma conică. Vă puteți ajuta de inelul formei de copt. Se taie discuri după preferință, din două sau din 3 felii, așa fel încât să arate ca un tort. Crema se împarte în 4. Cu ajutorul paletei de tort se întinde pe toata suprafața feliei. Se glazurează toata suprafața marginilor checului. Așezați șablonul din cercul de hârtie deasupra pe capacul glazurat cu cremă. Aluatul rămas il fărâmițați și decorați tortul cu el. Îl păstrați la rece 1 oră și apoi îl puteti servi. Se poate servi alături de un vin fiert.

Ce a mai adăugat Mihai? ”Familist convins, am făcut mereu cu drag această rețetă de carrot cake fetiței și soției mele, ca alternativă la cozonacii pe care îi savuram în copilărie.”

BooLalique by Gabriela Păun – Tartă de vanilie cu fructe proaspete și fulgi de migdale

Când aud BooLalique, mă gândesc la decadență. Cu o plăcere și cu o urmă de vinovăție greu de descris în cuvinte. Simt că mă pierd în imaginile postate de Gabriela într-o lume a artiștilor demult apuși. Totul e dinamic, viu, armonios și total atrăgător. Ciocolată, o mulțime de fructe plasate responsabil, forme fluide date de mâini dibace. Dar ar fi nedrept dacă nu aș vorbi și despre descrierile făcute de Gabriela fiecărui preparat în parte. Textul ei e plămădit natural o dată cu opera ei și împreună fac o magie ca desprinsă din povești. Redau mai jos prezentarea pe care am rugat-o să o facă. Motivez că o urmăresc cu mult interes pe Facebook și pe Instagram, nu am stat de vorbă în persoană deși mi-ar face o mare plăcere. 

Gabriela Păun: De când mă știu gătesc. E mai mult decât o pasiune, e ceva ce trăiește și respiră cu mine, în mine. E simultan refugiu și extaz. Meseria mea este de economist și am făcut-o cu simț de răspundere, dar vocea mea interioară dintotdeauna m-a chemat în bucătăria nebuniilor în pași de dans și acorduri de muzică bună, între râsete de oameni fericiți savurând delicii culinare. L-am moștenit pe tata, și lui îi place să gătească, doar că eu am avut curaj să pășesc în lumea viselor.

Și așa a apărut BooLalique … din pasiune pentru delicii, din dragoste pentru cărți și scris povești și, cel mai important, din iubire necondiționată pentru copiii mei.

BooLalique este povestea copilului care își dorea să guste ceva dulce și nu îi plăcea nimic din ceea ce se putea cumpăra, și, cum zahărul – în cantități normale – este cel care hrănește celula nervoasă, am căutat o cale să îi dau puținul de care avea nevoie pentru a se dezvolta normal. Au trecut 9 ani de atunci, și nu cred că nu a existat zi de la Dumnezeu în care acest copil să nu mă încurajeze și să îmi spună: “Mami, toată lumea ar trebui să guste din minunile pe care ni le pui pe masă în fiecare zi!” 

Tartă de vanilie cu fructe proaspete și fulgi de migdale

Este unul dintre cele mai vechi preparate culinare, de origine medievală, undeva în jurul anului 1300, la acea vreme fiind parte din gastronomia sărată având umpluturi de carne, brânză sau legume. Abia în jurul anului 1500, probabil dintr-o greșeală, așa cum au luat naștere multe feluri de mâncare, dar aparținând totuși meselor nobiliare, apare tarta cu fructe sau o umplutură dulce cremoasă la care se puteau adăuga sau nu fructe. Timpul lui Shakespeare îl evocă ca unul dintre cele mai apreciate preparate ale meselor celor bogați în tartele cu mere, pere și portocale.

Gustul mătăsos al umpluturii de vanilie, care poate primi și câteva felii de mere caramelizate în cuptor, și mirosul de brad al Crăciunului e poarta copilăriei și amintirilor de la gura sobei cu povești frumoase …

Crăciunul în simplitatea unei tarte de vanilie cu fructe proaspete și fulgi de migdale.

Chiar dacă azi eu am să vă scriu rețeta și cantități exacte, am să vă mărturisesc că prima tartă care s-a materializat sub privirile mele a fost în bucătăria bunicii, într-un sat de șes unde laptele se bea direct muls de la vacă și dulceața era visată deja din pădure pe când culegeam zmeura sau afinele, într-o veselie debordantă a tuturor copiilor din sat.

Avea bunica o masă rotundă, mică și pitică pe care împrăștia făina și untul moale rupt între degete, un galbenuș de ou și-un praf de sare. Începea să le amestece ușor spunându-mi povești și rugându-mă să-i torn câte puțină apă dintr-un ibric mic, pe care îl lăsase afară la răcit, până ce forma un aluat omogen și puțin elastic. Îl învelea într-o pungă nouă – folia era de ordinul viitorului – și îl ducea în frigider timp de 30 de minute, timp în care pregătea crema.

La vremea aceea exista o singură cremă care se pregătea la toate prăjiturile …

Punea pe plită un ibric cu o cană de lapte proaspăt în care turna un plic cu zahar vanilat, urmărind să aducă laptele doar până la punctul de fierbere. Acum puteți pune o păstaie de vanilie, pe care ați secționat-o și ras semințele. Coaja rămasă o tocați mărunt și o adăugați în lapte.

Mai punea și o oală cu apă la fiert pentru a fierbe crema pe baie de aburi.

Între timp, amesteca gălbenușurile cu zahărul până obținea un amestec spumos, adăuga amidonul (îi spuneau Zeamil pe atunci) și apoi laptele fierbinte, după care restul de lapte rece. Totul se muta, strecurându-se într-o crăticioară care să stea fixă peste prima oală astfel încât apa fierbinte să nu atingă recipientul în care fierbea crema.

Și începea să amestece continuu, timp de 15 sau 20 de minute, părea că nu obosește niciodată, până ce lingura lasă o dâră în cremă. O lua de pe foc, adăuga untul tăiat bucățele și apoi o lăsa la odihnit până întindea foile și le așeza pe pereții și fundul formei, înțepa aluatul cu furculița și apoi turna crema.

Băga tava în cuptorul încins dinainte (205 – 210 grade C) și o lăsa 40 – 45 de minute până ce începea să prindă culoare deasupra.

Se lasă la răcit complet, se ornează cu fructe poaspete sau din compot dacă doriți, dar bine scurse, și fulgi de migdale.

Ingrediente:

Blat: 

15 minute preparare

30 minute odihnire la frigider

40 minute coacere

250g făină

125g unt

1 ou

Un praf de sare

Apă foarte rece

Cremă:

15 minute preparare

20 minute fierbere

5 gălbenușuri

1/2 cană de zahăr

2 căni lapte rece + 1 cană lapte fierbinte

3 linguri de amidon

1 plic vanilie Bourbon

100 g unt

Aluatul și crema sunt suficiente pentru o formă clasică rotundă sau pentru două dreptunghiulare.

Spor la treabă și Un Crăciun fericit tuturor!

Timeea Țivrea – cocktailurile Rum Old Fashioned și Martini After Eight

Îmi plac femeile care fac lucruri nonconformiste, care au o pasiune și o urmează, devenind cele mai bune în domeniul lor. Au o forță incredibilă, care inspiră și provoacă. Asta simt eu când vine vorba de Timeea Țivrea, cea mai bună barmaniță din România. Nu este o apreciere subiectivă, ci un titlu dobândit în cadrul competiției Lady Amarena România 2019! Reușite profesionale și idei de proiecte de anvergură pentru viitor, cam așa sună prezentul acestei tinere. Pe mine m-a impresionat nespus acest articol, unde o puteți cunoaște mai bine pe Timeea, sunt convinsă că vom mai auzi mult și bine despre ea.

Dar iată mai jos ce ne propune Timeea pentru Sărbători :

Am ales, pentru luna decembrie, o lună specială pentru toată lumea, două cocktail-uri delicioase, pentru gusturi diferite, cu iz de sărbători. Desigur, indiferent de situație, recomand consumul responsabil de alcool. Mai ales când se bucură de un cocktail ce conține și zahăr, fie acasă, fie în oraș, oamenii trebuie să se obișnuiască să bea cât mai multă apă.

Rum Old Fashioned

50 ml rom cubanez

5 ml sirop de miere cu vanilie (50 ml apă, 100 ml miere de tei – se amestecă până se omogenizează, nu la temperaturi ridicate și se păstrează la frigider)

2 ml Angostura bitter (Se găsețte online)

1 ml Orange bitter (Se găsește online)

Metodă de preparare – torni ingredientele într-un pahar cu gheață de calitate și amesteci până obți diluția dorită.

Garnish – decojești o portocală, storci uleiurile din coajă deasupra cocktail-ului și o pui în băutură.

Pahar – tipul de pahar se numește ca și băutura, de aceea este cel mai potrivit, Old Fashioned.

Gheață – cuburi

Martini After Eight

40 ml vodka (orice brand este bun, folosește totuși un distilat de calitate pentru o experiență plăcută )

30 ml espresso

20 ml lichior de cafea 

5 ml sirop de mentă (Se găsește în comerț, dar poate fi preparat cu succes și acasă. Găsești o grămadă de rețete delicioase și sănătoase online)

5 ml sirop de zahăr (Dacă preferi alt îndulcitor, nu este nici o problemă, înlocuiești zahărul. Pentru siropul de zahăr, proporțiile sunt : 50 ml apă, 100 ml zahăr)

Metodă de preparare – torni toate ingredientele într-un shaker, pui suficientă gheață peste, închizi shaker-ul și agiți tot aproximativ 10-12 secunde. Desfaci shaker-ul și torni cocktail-ul în pahar printr-o strecurătoare pentru a separa lichidul de gheață. În felul acesta obții și o spumă delicioasă deasupra.

Garnish – 2-3 boabe de cafea sau poți rade fin ciocolată neagră deasupra.

Pahar – Martini

Gheață – fără, doar pentru preparare.

Cheers!

Ar fi binevenită și o rețetă de cafea cu aromă de sărbători. Recunosc că mai am de învățat în privința preparării cafelei, am devenit o pretențioasă iubitoare de cafea. Însă las aici un clip care să vă inspire. Pe mine m-a inspirat să îmi iau un filtru de cafea de la Ikea și cafea espresso 100% arabica din marca dmBIO de la dm drogerie markt. 

Dar am găsit inspirație și în alte lucruri. De exemplu, nevoia mea de simplificare m-a adus în faza de a renunța la o mulțime de cărți din bibliotecă. Încep să le fac cadou, fac loc altora și tot așa. Îmi doresc ca aceste cărți să aibă viață și să bucure și alți cititori. Așa că ofer 4 cărți de Elena Ferrante: Prietena mea genială, Povestea noului nume, Cei care pleacă și cei care rămân, Fiica ascunsă. Condiția este ca cel care câștigă să ofere una dintre cărți unui prieten, astfel încât bucuria să fie și mai mare! Concursul se va desfășura pe pagina mea de Facebook, însă trec și aici regulamentul, pentru a ști despre ce e vorba. 

Ce trebuie să faceți pentru a participa la concurs? 

✔️ Să dați like paginii de Facebook RominaFaur.ro dacă nu ați făcut-o deja

✔️ Să ne mărturisiți care e mâncarea, gustarea, desertul, băutura preferată de Crăciun și să etichetați un prieten, iubitor de cărți, care s-ar bucura să primească una dintre cele 4 oferite de mine. 

✔️ Să dați share la postarea de pe Facebook pentru a afla și alții despre concurs.

Concursul se derulează pe pagina de Facebook RominaFaur.ro, de azi, 20 decembrie până duminică, 22 decembrie, ora 23:59. Voi anunța câștigătorul luni dimineață astfel încât să ajungă cărțile în timp pentru Crăciun. 

La începutul articolului am menționat câteva ingrediente pentru un Crăciun magic. Aș mai adăuga unul : a oferi, pentru că sentimentul care te cuprinde când dăruiești ceva din suflet te face fericit. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.