Cum să te bucuri mai mult de toamnă, în casa ta

Toamna asta este una atipică pentru mulți dintre noi. Mulți părinți din jurul meu se confruntă cu grădinița sau școala online, în timp ce încearcă să și lucreze. Și să își păstreze moralul ridicat și o atitudine pozitivă față de toate cele corelate cu pandemia de Covid-19. Nu mi se pare deloc ușor pentru ei. Nu mi se pare ușor nici să îți petreci toată ziua acasă, cu gătit, curățenie, lucrat de la distanță și îngrijit copii. Nu e neapărat cazul meu. Draga are 2 ani și 3 luni, oricum nu o duceam la grădiniță și eu nu am reluat munca. Și venind după concediul de creștere copil, sunt obișnuită. Spuneam și mai demult că viața mea este puțin afectată de pandemie. Doamne-ajută, suntem sănătoși. În rest, faptul că nu ajung decât rar la evenimente culturale și că nu îmi văd prietenii și restul familiei sunt lucruri cât de cât tolerabile. Încerc să îmi ocup mintea și timpul cu ce e important pentru mine și cu ce anume m-ar face mai fericită. Și cum puțină inspirație nu strică, m-am gândit la cum să ne facem viața mai frumoasă toamnă asta înăuntru. Sau cum să ne facem casa mai primitoare, mai plăcută toamna asta. Toți merităm și avem nevoie să ne simțim bine, mai ales în locul unde ne petrecem majoritatea zilei. 

Așadar, ce putem face? 


1. Să ne bucurăm de aromele de toamnă în bucătărie și nu numai

La începutul lunii am scris în acest articol despre ce am mai gătit de sezon . Supă cremă de dovleac, banana bread cu smochine, ștrudel cu smochine și ștrudel cu prune, castane coapte (nereușite de astă dată 🙈), dovleac la cuptor, compot de gutui, găluște cu prune, Pumpkin Spice Latte (asta e o încercare nouă). Toamna deschide sezonul ceaiului și a ciocolatei calde. Pentru mine și Draga, ceaiul de soc a fost una dintre plăcerile zilnice, e plăcut și ajută și la creșterea imunității. Ciocolata caldă o savurăm cam o dată pe săptămână, la fel și budincă. Nu vorbesc de must sau vin, nu mai știu demult ce băuturi sunt astea, dar cred că sunt binevenite în alte case. 

2. Să ieșim în natură și să aducem în casă elemente din ea 

Timișoara mea are parcuri generoase și o Pădure Verde potrivită pentru plimbări. De unul singur sau cu familia. Nu știu cum este cu purtatul măștii (cred că acum este obligatoriu în spațiile publice), dar orice ieșire din casă în natură ne ajută la reechilibrarea psihică. Nu mai stăm cu ochii în ecrane, ci suntem atenți la frumusețile naturii. Observăm ciuperci, frunze, arbuști și copaci deosebiți, păsări. Ascultăm. Ne mișcăm. Ne lăsăm inspirați de natură. Nu ne costă nimic să luăm cu noi acasă mici părți din ce ne bucură. Mă refer la frunze colorate, crenguțe, ghinde, conuri, semințe deosebite. Pe toate le putem folosi la a ne decora căminul. Și așa trecem la pasul următor. 

3. Să decorăm cu elemente din natură 

Am fost zilele trecute cu Draga la cules de frunze colorate, în mod special. Până acum, am cules doar nuci de la pomii noștri din fața caselor. Răbdarea i-a fost limitată, dar îndeajuns să culegem într-un coșuleț câteva frunze. Pe unele am vrut să le atârn de o creangă, dar nu a fost agreată ideea de către celălalt colocatar, așa că le-am aranjat într-un bol mai mare, cum vedeți mai jos.

Bolul cu crengi, cu frunze de diverse culori

Am pus într-un borcan cu apă frunzulițe colorate, de diverse dimensiuni și mici crenguțe. Practic, seamănă cu globurile acelea cu zăpadă. Ideea a prins bine la Draga și arată bine și de decor.

Borcanul cu apă, crenguțe și frunzulițe

Săptămâna trecută, atracția principală a constituit-o vaza cu măceșe. Am fost îndrăgostită de decorul acela, dar nu știu de ce nu i-am făcut poză. Las mai jos una în care se vede decorul.

Vaza cu măceșe

De la începutul lunii, am așezat pe o tavă nuci și alune și, în funcție de cantitate, pere, smochine, struguri, mere, adică fructe de sezon. Am mai folosit și boluri din ceramică, dar se pot folosi și vaze sau boluri transparente și coșuri din răchită sau din lemn. Cred că aceste elemente au fost piesele centrale din perioada asta. Pe măsură ce se consumau, inclusiv nucile, completam și practic decorul era în continuă schimbare. 

Unii creează și coronițe din frunze, crengi, conuri, flori de toamnă etc, pentru ușa de la intrare. Nouă nu ni se potrivește ideea acum, dar o păstrez pentru anul viitor, când poate o să confecționez una împreună cu Draga. 

Încă o recomandare simplă: într-un bol sau într-o vază transparentă, punem boabe de porumb și așezăm în vârf o lumânare. Efectul este foarte plăcut. 

Toamna este sezonul abundenței, chiar dacă nu toți suntem fermieri. Schimbăm oricum energia casei prin a aduce aceste elemente în interior. Unele fructe, cum ar fi dovlecii, pot oferi decoruri deosebite. Noi încă nu am luat, însă o să caut din aceia micuți, cum am găsit în alți ani în magazine. Se pot face și coșuri de podea, precum cele de rufe sau de depozitat pături, decorate special cu câte un dovleac mare, o pătură și plante uscate. 

Nu îmi plac decorurile cu prea mulți dovleci, cu prea mult portocaliu. Pentru mine, ce e prea mult strică. În fond, suntem mai minimaliști, iar ceea ce aducem în cămin trebuie să completeze și să se potrivească deja stilului. Așadar, câte un element precum o față de pernă, un pled, un tablou sau o lucrare făcută împreună cu copiii sunt mai mult decât suficiente. 

Dacă mai adăugăm lumină în cadru, produsă fie de lumânări, fie de luminițe preferabil galbene (eu ador fairy lights, acele luminițe led mici mici), atmosfera hygge e pregătită în casă. Și așa simți cum se schimbă energia în toată casa și la toți cei din casă. Iar sentimentul de apropiere și de drag sigur crește în fiecare dintre noi. 

4. Să păstrăm obiceiul de a avea flori în casă, chiar și toamna

Mult timp nu am acordat importanță acestui aspect. Rar îmi luam sau primeam flori (mai ales de la buni). Nu de alta, dar afirmam că te poți bucura mai degrabă de o floare în ghiveci. Nu zic. Și acum îmi plac orhideele, mușcatele, Crăciunelul, dar… Nu prea reușesc să le țin în viață. Mai am de lucru. Și atunci profit de florile sau plantele de pe câmp sau din curte. Care oricum își îndeplinesc menirea, fie ne bucură (a se citi și se usucă) în vază, fie pe tijă. Acum îmi place să mai combin flori obișnuite cu tot felul de plante, ierburi, chiar rămurele de salcie. Însuflețesc orice cămin. 

Am întrebat-o pe Anca Lupu, owner Peonies, despre florile potrivite acestui sezon. Iată ce mi-a răspuns : „Sezonul acesta aduce o varietate de flori și culori. Îmi place la nebunie hortensia bogată și luxuriantă, în culori de toamnă precum Magical Dark Ruby Hydrangea sau Rodeo Classic Hydrangea. Sunt flori ce creează un impact puternic cu forma lor de glob cu zeci de petale ciufulite și catifelate. Mai nou, printre preferatele mele sunt și garoafele.

Nu cred că există alte flori mai potrivite pentru toamnă, iar culoarea este superbă!

Lege Marrone Carnations, în nuanțe calde de bej, îmi aduc bucurie de fiecare dată când ajung acasă. Nu sunt deloc pretențioase și rezistă chiar și până la două săptămâni. Burnt Orange Dahlia este o floare de sezon care atrage privirile. Dalia este o stea florală deosebită, portocaliul ei puternic evocă emoție, adăugând, în același timp, o notă de eleganță și culoare oricărui interior. Purple Bigoudi Chrysanthemum este mai mult decât o simplă crizantemă, este o declarație florală puternică și adaugă culoare în orice cameră. Câțiva dovleci și tărtăcuțe de culori și texturi variate creează adâncime aranjamentului de toamnă de pe masă și adaugă o notă sezonieră atunci când sunt grupați împreună. Acestea ar fi doar câteva dintre recomandările mele pentru acest sezon. Selecția de flori PEONIES este mult mai mare și variată, vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare.” De notat faptul că anul acesta, Anca a lansat serviciul de abonament de flori PEONIES, creat pentru a celebra frumusețea celor mai bune soiuri de flori din sezon și pentru a vă bucura de ele acasă, în fiecare săptămână sau să faceți cadou unei persoane dragi. Pe Anca o găsiți aici

Anca Lupu, foto by Flavius Neamciuc

5. Să schimbăm parfumul casei, să miroasă și să se simtă a toamnă

Aromele de toamnă, care îmi conferă o stare de bine, sunt scorțișoară, vanilie, măr copt, dovleac copt, ghimbir, miros de frunze, miros de lemn și de foc. Le găsim în diverse lumânări sau, dacă vrem să avem parte și de puțină terapie, apelăm la uleiurile esențiale. Pentru că e un subiect pe care nu îl stăpânesc deloc, am rugat un expert în domeniu să vină cu mai multe informații: 
Scriu acest text cu diffuserul lângă mine, în care am pus ulei esențial pur de portocală și brad. Ghiciți oare la ce mă duce cu gândul? Mirosul, cel mai sensibil simț și primul care se dezvoltă la om, e extrem de important, mai ales în zilele noastre. 🙂 Vi s-a întâmplat vreodată să simțiți un miros și să vă ducă direct în perioada copilăriei, să vă amintiți de plăcinta bunicii sau de o vacanță? Ați simțit vreodată un miros și ați început să zâmbiți? Eu am pățit des asta și aș vrea să aduc zâmbete pe chipul cât mai multor persoane, cu ajutorul uleiurilor esențiale pure cu grad terapeutic de la doTERRA, care ne ajută pe mai multe planuri. În această perioadă noi difuzăm uleiuri de lămâie, portocală, scorțișoară, mentă, eucalipt, lavandă și multe altele. Ne purificăm aerul în casă, ne bucurăm de miros plăcut pe timp de zi, ne ajută să ne calmăm în momentele stresante și să ne relaxăm la baie și la somn. Vă încurajez să le încercați și veți avea parte de o experiență aromatică pe care o meritați din plin! Dacă aveți copii, bucuria o să fie și mai mare atunci când o să-i vedeți și pe ei cu zâmbetul pe buze și o sa vă ceară să le porniți diffuserul sau să le faceți un masaj cu ele. ♡Nada, Modina Alexa în mediul virtual, mama a 2 copii și persoană înconjurată de oameni prin natura ei și a meseriei, vă împărtășește din pasiunea ei pentru uleiurile esențiale, cu care și-a îmbunătățit viața pe mai multe planuri, de aproape 3 ani de când le folosește și îi ajută și pe alții să se bucure de ele, în calitate de Consultant doTERRA. O puteți găsi aici.

6. Să ne jucăm cu copiii, folosind roade ale naturii

Nu cred să existe adult care să nu se fi jucat cu ghinde, castane, frunze, boabe de porumb, boabe de grâu, crenguțe, etc. Lipit, creat tot felul de animale, peisaje, pictat, etc. O activitate care dezvoltă creativitatea și răbdarea celor mici … și celor mari. Draga e încă mică și nu are răbdare să facem nicio lucrare și niciun tablou, dar trag nădejde că va fi diferit la anul. Până atunci, avem parte zilnic de câte o activitate de pictat sau lipit. De-abia aștept să îi expun o lucrare pe perete, sunt convinsă că îi va crește încrederea în abilitățile ei și că va fi încântată să mai facă. Nu pot face recomandări pertinente în acest caz. Urmăresc diverse grupuri cu activități pentru copii și acolo sunt nenumărate exemple. La fel, găsiți tutoriale pe YouTube. Important este să nu ne așteptăm să fie perfecte, ci să le apreciem pur și simplu. Pentru că, în definitiv, joaca aceasta ne va face zilele mai frumoase în casă.

7. Să ne facem un colțișor de bunăstare de toamnă 

Dacă tot am pomenit de hygge, concept cu care rezonez, m-am gândit și la crearea unui spațiu pentru bunăstarea personală, mamă sau nu. Noi, de exemplu, avem o canapea mică, un fel de băncuță mai comodă, situată între 2 geamuri. Într-o parte, lângă, în așteptarea creării unei biblioteci, am stive de cărți, care ajung până la geam, cât să îmi permită să îl deschid larg. Sunt cărțile preferate, cărți pe care le vreau în bibliotecă. Întotdeauna în vârf sunt cărțile la care vreau să ajung oricând mă așez să citesc câteva minute. Mi-am făcut locul comod, cu perne pufoase de diferite dimensiuni, cu diverse culori, una cu motiv de toamnă, cu o pătură de fleece gri. Cafeaua, ceaiul sau ciocolata caldă rămâne, neglijent, pe podea. Pe jos, obișnuiesc să pun o blăniță pufoasă. Cu lumânările aprinse în alte 2 zone din casă, vizibile de pe canapea, nu e nevoie de una chiar lângă mine. Muzică nu mai prea ascult, dacă nu este din lista de adormit Draga. Dar ar merge bine. Asta am făcut eu. Pentru un astfel de loc, se pretează o pată de culoare de toamnă – perna sau pledul – cărămiziu, auriu, galben muștar, burgund, pe astea le prefer. Lângă ar mai merge un coș de depozitare din răchită, cu extra perne și pături, poate cu niște plante uscate, de câmp. O măsuță cu lumânări sau un aranjament luminos, unde să îți pui o băutură caldă. Și mesaje precum ”blessed” și ”grateful” se pretează, având în vedere că toamna bogată ar trebui să ne trezească sentimentul de recunoștință.  

8. Să facem seri de filme și desene de toamnă

Foarte rar apuc să mă uit la un film cu tatăl lui Draga. Pe el îl obosesc filmele romantice și e plictisit de filmele de acțiune, așa că nu mai prea găsim pe Netflix nimic altceva decât documentare. Dar astea nu se prea potrivesc cu toamna. Dar dacă ar fi să fac recomandări de filme văzute altădată, sunt cele clasice: Legendele toamnei, Toamna la New York, Sweet November, The Lake House, Something’s Gotta Give. În rest, complementar studierii naturii în mijlocul ei și cărților despre toamnă, îi mai pun lui Draga desene și cântecele despre acest anotimp. Conștientizează și ea schimbarea anotimpului și e interesant să văd ce conexiuni face. 

9. Să urmărim clipuri pe YouTube cu inspirație de toamnă

Urmăresc, din lipsă de timp și de interese comune, doar câțiva YouTuberi. Unul dintre ei este Alina Albin, originară din Timișoara, stabilită în Grand Rapids, Michigan. Îmi place tare mult fata asta și îi urmăresc și apreciez evoluția. Vă recomand cu drag clipul despre decorul de toamnă al casei ei, care este inspirațional. Și încă un clip pe care îl recomand este acesta. , al XO, MaCenna, un designer de interior creativ și cu picioarele pe pământ. Îmi place că realizează singură o parte din decorațiuni, dar explică cum gândește conceptul unei transformări de design și oferă multe sfaturi utile. 

Cred că a ajuns să fie un articol destul de lung, cuprinzător și cu idei simple, însă sper doar să vă inspire să realizați măcar o schimbare de decor pentru a vă face casa mai frumoasă pentru toamnă. Dacă aveți recomandări, le primesc cu drag. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *