Trăim zile incerte în ceea ce privește evoluția pandemiei de COVID 19 în Timișoara. Cu toate astea, în cazul în care nu se instaurează carantina, vă recomand, cu precauție, cu luarea tuturor măsurilor de protecție și cu respectarea regulilor impuse de organizatori, să vedeți câteva expoziții. Dacă vă preocupă cultura și arta, sigur nu ratați aceste evenimente.
Sensul sculpturii, la Kunsthalle Bega, de vizitat până în 24 ianuarie 2021
Am scris pe larg un articol despre Sensul sculpturii, aici. De atunci, am reușit să vizitez galeria și să văd despre ce e vorba.
Curatorul expoziției este Liviana Dan, curator, critic și istoric de artă. Expun 16 sculptori români contemporani: Apor – Nimbert Ambrus, Rudolf Bone, Norbert Costin, Teodor Graur, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Alexandra Pirici, Bogdan Rața, Cristian Răduță, Mircea Spătaru, Patricia Teodorescu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin. Am fost împreună cu Dragul, care a interpretat absolut corect mesajul din spatele majorității exponatelor. Doamna Alina, ca o gazdă foarte bună, ne-a însoțit și ne-a oferit toate informațiile necesare. O expoziție care îndeamnă la cunoaștere și la dezbatere între vechi și nou, între ce știam noi că înseamnă în mod tradițional sculptura și cum poate fi (re)interpretată azi. Lucrările artiștilor fac referire la subiecte care ne preocupă: schimbările climatice, migrația, identitatea de gen, rolul nostru, al omului, în univers.
Program de vizitare : marți – sâmbătă, în intervalul orar 12:00 – 18:00
Intrarea este liberă
Nu necesită rezervare prealabilă
Kunsthalle Bega se află în complexul Bega Circumvalațiunii, iar intrarea se face pe scara exterioară dinspre Piața 700

Later Edit, la Kunsthalle Bega, de vizitat până în 20 noiembrie 2020
Kunsthalle Bega mi se pare un spațiu absolut genial pentru expoziții de artă contemporană. Iar faptul că poate găzdui mai multe în același timp este ca și cum ai savura o cutie de bomboane de ciocolată asortate.
Dar revenind la Later Edit, aceasta are loc în spațiul Kunsthalle Bega Box. Expoziția reunește ”13 evenimente cuprinse în programul „Draft” – un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion. „Draft” a început în 2018 ca o formă de negociere între situații artistice în curs de cristalizare și soluțiile de prezentare pe care acestea le-au adoptat într-un anumit moment al procesului de producție. Pentru multe dintre proiecte, „Draft” reprezintă contextul potrivit pentru a-și testa funcționalitatea într-o confruntare reală cu publicul sau pentru a genera lucrarea aflată în stadiu de idee cu ajutorul unei intervenții colective și participative. […] Later edit reia toate aceste proiecte într-o etapă ulterioară a existenței lor, oferind o imagine simultană, într-un spațiu comun, lucrărilor acumulate în timp în jurul conceptului de a prezenta idei artistice într-o formă vizuală cu statut intermediar și incert.” – a explicat Maria Orosan-Telea, curatorul expoziției.
Program de vizitare : marți – sâmbătă, în intervalul orar 12:00 – 18:00
Intrarea este liberă
Nu necesită rezervare prealabilă
Kunsthalle Bega se află în complexul Bega Circumvalațiunii, iar intrarea se face pe scara exterioară dinspre Piața 700

Nespuse și alte imagini – O expoziție a lui Pusha Petrov, la Jecza Gallery, de vizitat până în 10 decembrie 2020
Dacă spui Pusha Petrov, mai ales la asocierea cu curatorul Ami Barak, instant mi se duc gândurile la ArtEncounters. Prima mea ”întâlnire” cu artista. Însă nu și ultima. Pusha Petrov, de vârsta mea, are studii de specialitate finalizate atât în Timișoara cât și în Franța. Ce îmi place mie este continua căutare a individualității, a particularității pe care o afișează în lucrările ei. Intimitatea este dezvăluită pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine oamenii din spatele obiectelor surprinse. Unele aspecte șochează, altele surprind, iar toate sunt memorabile. O combinație între frumusețea obiectelor și oamenilor de zi cu zi și cea a obiectelor trecute, parte din încărcătura culturală a fiecărui posesor. Dar revenind la expoziția de la Jecza, este prima expoziție personală derulată aici, cu lucrări din ultimii ani și cu lucrări noi deopotrivă. ”Cercetările sale urmează un traseu de la obiect la individ și se dezvăluie prin serii fotografice care scot la iveală o identitate ascunsă și aspecte culturale nebănuite ce se disimulează în spatele a ceea ce percepem într-o primă vizualizare. Făcând parte ea însăși dintr-o comunitate a bulgarilor din Banat, artista se focusează pe ideea apartenenței și a identității, abordate în sens larg care pune în evidență o atracție fățișă pentru singularități culturale. Ceea ce ea dezvăluie în mod empatic, ne oferă sentimentul de împărtășire pentru binele comun. ” Asta ar trebui să aveți în minte când pășiți în galerie.
Se poate vizita în fiecare joi, în intervalul orar 11:00 – 21:00
Necesită rezervare prealabilă, făcută telefonic sau online aici.
Intrarea este liberă
Galeria Jecza este situată pe Calea Martirilor 1989, nr. 51/52.

Daydreaming, by Epretext, la Showroomul Tempini
Încep cu câteva cuvinte despre Epretext, Galeria de Artă fondată de Adela Maria Marius și Andrei Jecza cu aproximativ un an în urmă. Este ceva cu totul inedit, expunând obiecte de artă, arhitectură și design românesc, și adunând laolaltă un număr impresionant de designeri și obiecte pentru casă ce se pot găsi pe shop-ul online epretext.ro. Un concept nou în Timișoara pentru o galerie de artă. În septembrie anul acesta, Epretext și-a deschis porțile la Faber cu expoziția Daydreaming. ”Expoziția acesta s-a născut dintr-o surprinzătoare mărturisire a lui Paul Gauguin: I shut my eyes, in order to see, aducând o poveste despre libertatea de a visa. Conștienți de tot ce am trăit în această perioadă, sub același cer – separat, dar probabil, mereu împreună -, expoziția reprezintă invitația de a accepta frumosul din noi”, explică Adela Maria Marius. În acest context, mi se pare nemaipomenită asocierea Epretext – Tempini, design românesc și design italian într-o armonie universală. Poate nu știți, dar Tempini obișnuiește să găzduiească din când în când expoziții. Ce aduce Epretext acum la Tempini? Noi forme de exprimare artistică, piese ceramice, obiecte de decor sunt expuse de către galeria de design Epretext în spațiul expozițional Tempini România. Lucrările selectate aparțin unor artiști consacrați, precum Peter Jecza, Mircea Cantor, Șerban Savu, alături de creațiile unor ateliere de tineri artiști precum De Ceramica, Victoria finala, 201 Design studio, UAU sau Sandra Berghianu.
Expoziția Daydreaming din cadrul Tempini se poate vizita pe bază de programare online pe epretext.ro sau prin programare la numărul de telefon în perioada 0720222554 – Adela/ 0722666445- Andrei/ 0733316973- Corina
Showroomul Tempini se află situat pe Calea Aradului 115.

Timișoara Contemporary, la fosta Cancelarie de Război, de vizitat până în 10 noiembrie 2020
Orașul nostru a dobândit recent un spațiu mai mult decât excelent pentru evenimente culturale: fosta Cancelarie de Război, reabilitată în ultimii ani. Am văzut câteva imagini de a deschidere, însă acum doritorii pot vedea cu ochii lor interiorul cu prilejul vizitării expoziției Timișoara Contemporary. Organizată de Primăria Municipiului Timișoara, îngrijită de Andrei Jecza, expoziția reunește lucrări ale artiștilor timișeni precum Roman Cotoșman, Constantin Flondor, Peter Jecza, Paul Neagu, Ciprian Radovan, Doru Tulcan alături de Dacian Andoni, Laurian Popa, Liliana Mercioiu-Popa, Mircea Popescu, Bogdan Nueleanu, Petrica Ștefan și Miki Velciov. Practic, 60 de ani de artă locală condensate în câteva zile.
Mai multe detalii, aici
Se poate vizita conform programului afișat
Necesită rezervare prealabilă, făcută telefonic sau online aici.
Intrarea este liberă, în limita a 10 vizitatori în același timp
Fosta Cancelarie de Război se află pe Vasile Alecsandri, nr. 1.
Muzeul Prado iese în stradă, în jurul clădirii Băncii Naţionale a României din Timişoara, de vizitat până în 19 noiembrie 2020
Expoziția este organizată de Ambasada Spaniei la Bucureşti în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Băncii Naţionale a României – Sucursala regională Timiş şi al Consulatului onorific al Spaniei la Timişoara. Este vorba de o expoziție fotografică, reprezentând 1:1 21 de capodopere semnate de Goya, Velázquez, Rubens, Botticelli, Rembrandt sau Hieronymus Bosch. Ajunge la noi în țară după ce a fost prezentată în orașe din America Centrală și de Sud, SUA, Spania și Filipine. Eu o iau și ca pe o promisiune și o invitație la a vizita Muzeul Prado din Madrid de îndată ce este posibil să călătorim din nou.
Se poate vizita oricând, fiind o expoziție stradală
Necesită respectarea distanțării sociale și a purtării măștii de protecție
Europa Wonderland, la Garnizoana Timișoara, de vizitat până în 13 noiembrie 2020
Urmăresc activitatea Asociației Culturale Contrasens de ceva vreme deja. Produc proiecte inedite, ridică semne de întrebare, încurajează dezbaterea unor probleme sensibile. Proiectele devin din ce în ce mai ample. De exemplu, Europa Wonderland, expoziția de artă contemporană organizată de Contrasens a adus împreună 20 de artiști naționali și internaționali, care filtrează și dezbat critic prin lucrările lor legitimitatea unei Europe unite și dinamica lumii actuale. Ce e interesant de știut este că expoziția actuală a rezultat din fuziunea a două gândite distinct de Olivia Nițiș și Dana Sarmeș, curatoarele întrucât mesajul transmis drept un manifest despre norme și transgresarea granițelor este mult mai puternic și elocvent. Redau mai jos ideile dorite a fi transmise de către cele 2 expoziții.
Europa Wonderland este un spațiu de căutare, cercetare, interogare, un spațiu de identificare a instrumentelor prin care cetățenii pot ajunge la forme de solidaritate, parteneriat, empatie și stabilitate. (Olivia Nițiș, curator)
Body Space: Citizenship and Territories este despre libertate și limitare, unde una o determină pe cealaltă, sau cum ar spune Gabriel Liiceanu “libertatea nu are sens decât în condiţiile existenţei limite” (Liiceanu, Despre limită, 1994). Această dublă determinare, atât teoretică cât și cauzală, permite și creează premisa unui metadiscurs despre identitate și reprezintă în acest sens un contra-discurs la această efectivitate și eficacitate socială a sistemelor. (Dana Sarmeș, curator)
Cei 20 de artiști din expoziție, care au pus sub semnul întrebării semnificațiile identității europene și care discută nevoile și așteptările cetățeniei europene, sunt: Cătălin Burcea, Cosmin Haiaș, Decebal Scriba, Delia Popa, Matei Bejenaru, Valeriu Șchiau, Zoița (Delia Călinescu), Ana Hoffner ex-Prvulovic* (AUT), Andreea Cioară (RO), Ardan Özmenoğlu (TU), Ciprian Homorodean (RO), Claudiu Cobilanschi (RO), Elana Katz (DE/USA), Mălina Moncea (RO), Renée Renard (RO), Sandra Sterle (HR), Sarah Daria Muscalu (RO), Sorin Oncu (RO), Veronique Sapin (FR), Xenophon Sachinis (GR). Aceștia sunt atenți la fenomenele socio-politice actuale, filtrează și dezbat critic dinamica lumii actuale și propun totodată noi soluții de abordare artistică mizând, în momente complicate economic și cultural, pe producția artistică, dar și pe cercetare și dialog.
Mai multe detalii aici: Asociatia Culturala Contrasens și aici.
Se poate vizita de marți până duminică, în intervalul orar 14:00 – 20:00, în baza unei programări aici.
Accesul se face ținând cont de situația curentă și cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind distanțarea fizică și pentru prevenirea răspândirii COVID-19.
Intrarea este liberă
Expoziția se desfășoară la Comenduirea Garnizoanei Timișoara, din Piața Libertății
