Mame care inspiră, prima poveste: Raluca Lilie (Styleash) și despre cum proprietarii de afaceri mici vor să se implice în proiecte caritabile

Am în minte proiectul ”Mame care inspiră” de cel puțin jumătate de an. Voiam să îl pornesc din ianuarie. Întâmplarea face să îmi povestească o prietenă despre o mamă cu o idee trendy și despre planul serios gândit să ajute o asociație pe care eu o urmăresc demult. Așa că, de Moș Nicolae, mi-am propus să fac povestea cunoscută și să dau drumul în lume proiectului meu.

Despre femeia Raluca

Pe Raluca Lilie o cunosc virtual de câteva zile. M-au cucerit tonul blând și, în același timp, hotărât, regăsit în cuvintele ei scrise. Pare a avea o viață desprinse din filme: fata frumoasă plecată din Caransebeș în Timișoara la facultate (Institutul de Științe Economice, acum FEAA), devine însoțitor de bord și ajunge să se căsătorească cu un comandant de aeronavă. Cam asta visează multe fete: să fie apreciate, să vadă lumea întreagă și să se căsătorească cu iubirea vieții. Adevărul este că imaginea aceasta e doar o mică parte din realitate. Raluca a urmat un Master MBA la Politehnica Timișoara și, pentru a fi independentă financiar, a lucrat timp de 3 ani pentru Carpatair. Ambiție, stăpânire de sine, empatie, dorința de a-ți urma pasiunea pentru călătorii – toate acestea sunt calități pe care le-am observat la toate însoțitoarele de bord. Faptul că era vorbitoare de limba germană încă de mică a ajutat cu siguranță. Iar dacă ajungi să fii cu adevărat bun, ai posibilitatea de avea o carieră internațională. Cum e cazul Ralucăi: acum 9 ani a acceptat oferta Lufthansa și s-a mutat în München. ”Astfel am zburat în toată lumea, mai ales în curse intercontinentale, ceea ce mi-a deschis noi orizonturi asupra întregii lumi. S-a cuibărit în mine și dorința de a contribui cu ceva mai mult la societate, având în minte să aduc ceva folositor din lume în țara mea natală.” 

Știu că pare glamorous și atrăgător pentru multe tinere care se visează însoțitoare de zbor – să vizitezi toată lumea gratis și să și câștigi bani din asta, dar e mai mult de atât: presupune și ore nedormite, diferențe de fus orar, oboseală, risc, un psihic de fier. Pentru majoritatea fetelor, este doar o etapă din cariera lor. Așa a fost și pentru Raluca: ”După 3 ani de zbor intensiv am realizat ca mi-am domolit setea de a călători și că îmi lipsește perspectiva și dezvoltarea personală pe termen lung. Astfel că am renunțat la aviație și am intrat în lumea „Business”. În ultimii 6 ani am lucrat pentru un concern internațional: în primul an am fost Consultant HR și Recruiting, iar apoi am condus o echipă de 5 persoane ca și Team Lead. Însă orele de lucru săptămânale ajungeau să fie chiar și 60.” 

Raluca se descrie ca fiind ”o persoană pragmatică, iubitoare de libertate, natură, tradiții și valori etice. Trăiesc în lumea reală și mai puțin în cea virtuală și încerc să contribui câte puțin acolo unde este nevoie.” Din ce am observat și din discuții cu ea, așa este. 

Despre mama Raluca

Se zice că schimbând locul, schimbi și norocul. Cred că norocul Ralucăi s-a făcut considerabil mai mare o dată cu mutarea la München: și-a cunoscut soțul și marea iubire, Philipp. În 2018 s-a născut băiețelul mult dorit care i-a oferit un nou țel în viață: ”Nu trăim ca sa lucrăm, ci trebuie să trăim fiecare secundă, minut, oră, zi, din plin, împreună cu familia și să fim recunoscători că suntem împliniți și sănătoși.”. Ca multe dintre mamele care aleg să rămână acasă și să se ocupe mai mult de copii, Raluca lucrează dimineata devreme și seara târziu astfel încât să petreacă timp calitativ cu puiul ei. Multe dintre mamele pe care le admir fac asta. Și culmea, reușesc să își canalizeze energia la orice oră pentru că scopul lor este mai presus de sine. Ai satisfacția personală a fericirii copilului tău și a impactului tău în creșterea lui și satisfacția profesională de a face ceva pentru sufletul și pentru mintea ta. De ușor, clar, nu e ușor. Și o invidiez pe Raluca pentru că ea și familia ei reușesc să călătorească în continuare destul de mult pentru a fi în natură, nu neapărat în scop turistic.Drumeții și ski alături de cel mic. Așa crește băiețelul Ralucăi, în natură, activ cu și ca părinții lui. 

Mai multe despre cel mic nu am întrebat, dată fiind dorința de intimitate a Ralucăi, pe care o respect. 

Despre Raluca ca owner Styleash 

Și totuși, de ce mă inspiră Raluca? Pentru că are viziune. A fost atentă la semnalele pe care i le dă viața și la oportunitățile oferite. A descoperit un obiect care i-a făcut viața mai ușoară, care se potrivea noului ei statut și care era, în același timp, inovator, chic și practic. Că s-a gândit să îl facă cunoscut în România. Că a fost inspirată, la rândul ei, de o mamă și vrea să îl pună la dispoziție și mamelor din România. Mame active, practice, chic. Iar produsul face legătura între toate ideile și impresiile culese din lume, regăsite într-un loc unde și-a făcut noul cămin. Ca toate lucrurile potrivite sosite în cel mai potrivit moment. 

L-am gasit chiar aici, in München, la locul de joacă :-).Mergand cu băiețelul meu la plimbare, am tot văzut mămici care purtau telefonul precum o poșetă peste umăr, având mâinile libere să se joace cu copiii lor. Aflând că este o inovație din Berlin, conceput chiar de o mamică, l-am încercat și eu. De atunci îl port zi de zi, lipsindu-mă foarte des de poșetă. Este un accesoriu foarte util pentru a avea telefonul la îndemână și, totodată, mâinile libere ( la cumpărături, gătit, plimbare etc.). Așa-numita „Handykette” este nelipsită în orice drumeție sau călătorie și a surprins cele mai frumoase momente. Din dorința de a fi mai flexibilă pentru a putea îmbina munca cu bucuria de a fi mama, s-a născut micul online shop, Styleash.” 

Styleash, practic, este un start-up înființat în 2019, dar conceptul, design-ul și ambalajul produselor este realizat în München. Piața de desfacere este România și Germania, existând și o strategie de extindere și în restul Europei. De notat este că produsele sunt unice în România și constau într-un kit compus din husă premium și colier pentru smartphone – mai pot fi denumite și „Phone Chain” sau ”phone necklace”, în gemană „Handykette”. Practic, accesorii pentru telefon, de ultimă generație, reprezentând un nou trend în purtarea smartphone-ul zi de zi. Deși este catalogat la gama fashion, pentru mine primează funcționalitatea. Atunci când apăruseră primele telefoane mobile la noi în țară eram în liceu și țin minte cum căutam eu huse de telefon care să îmi satisfacă atât nevoia de a-l proteja, cât și de a avea libertate de mișcare. Iar acum, când putem plăti inclusiv cu telefonul și când avem toate informațiile necesare traiului de zi cu zi pe telefon, cu atât mai mult putem pleca de acasă doar cu telefonul în cazul meu, plus cheile în cazul majorității oamenillor. 

Hanykette este originar din Berlin și a devenit un trend internațional care a acaparat metrololele europene Berlin, München, Frankfurt, Cologne, Madrid, Paris, Milano). Constituie atât un accesoriu extrem de util zi de zi cât și un accesoriu trendy pe care îl poți asocia superb cu orice ținută vestimentară. Poți purta smartphone-ul crossbody, peste umăr sau după gât ca un accestoriu vestimentar. Husa de telefon este fixată de colierul robust prin inele metalice sau prin adaptorul din TPU. Colierul este foarte rezistent la mișcări bruște, astfel încât telefonul este în siguranța și nu poate cădea.” – a adăugat Raluca.

Am studiat produsele și pot spune ce îmi place la ele: 

 • Colecția mea preferată este Urban (mai există The Chain și Soho_M) pentru că e rafinată și simplă în același timp 
 • Că sunt ideale mai ales pentru mame, mereu ocupate, mereu cu ceva de făcut
 • Că produsele sunt concepute în Germania, iar calitatea este pe măsură! 
 • Că sunt versatile: pot fi purtate și la când ne îmbrăcăm casual și când suntem ceva mai elegante; și când stăm acasă, și când ieșim (oriunde); pot fi purtate și de femei și de bărbați, unele modele fiind unisex
 • Că husa protejează bine telefonul în caz de impact, iar colierul are un sistem de prindere sigur
 • Că telefonul e mereu la îndemână, fără a avea grija lui prin buzunarele hainelor, de unde pot cădea cu ușurință – eu port mai degrabă rochii și majoritatea nu au buzunare 
 •  Că așa pot simți vibrațiile mai bine – telefonul meu este mai tot timpul pus pe vibrații întrucât nu mai suport să îmi sune telefonul. 

Despre a face mai mult bine, când tu însăți ești la început de drum 

Am vrut să împărtășesc povestea Ralucăi și povestea Styleash de îndată ce ea și prietena noastră comună mi-au vorbit despre aspectul caritabil. Am fost surprinsă pentru că nu mulți mici întreprinzători aflați la început de drum vor să ofere procente din vânzări și cu atât mai mult nu își doresc / permit să facă donații. Mai mult de atât, îmi imaginez contextul start-upului (pandemia, birocrația, cheltuielile consistente inițiale, timpul scurt avut la dispoziție, etc). 

În semn de apreciere, vă las și informații despre campania Styleash de Crăciun „Sharing is caring” – Sărbători cu zâmbet (de copil). Campania începe azi , de Moș Nicolae, și se derulează până în 31 decembrie 2020. Ce presupune :

 • La achiziționarea oricărui produs de pe site, Styleash donează 15 lei
 • Pentru fiecare poză publicată de către clienți pe Facebook sau pe Instagram cu produsul Styleash achiziționat, folosind eticheta #Styleash_people, Styleash va dona 25 lei
 • Fiecare comandă beneficiază de 10%reducere prin utilizarea codului: littlehero. 

Sincer, nu am mai auzit până acum despre o astfel de campanie realizată de o companie mică. Las aici explicația Ralucăi : ” În pragul Sărbătorilor ne dorim să insuflăm speranța părinților unor copii în nevoie. În goana dupa cadouri, în ultimii ani, am uitat adevăratul spirit al Crăciunului: acela de a face o fapta bună și de a-i ajuta pe cei care au nevoie. Am luat inițiativa și dăm start unui „Maraton al donațiilor” către Asociația Împreună pentru Bubu. Chiar dacă Timișoara nu îmi mai e casă de atâta timp, urmăresc ce se întâmplă și, ca mamă, m-a impresionat cazul lui Bubu și desfășurarea de forțe pentru ajutarea lui. De asemenea, e de apreciat deschiderea și dorința fondatorilor asociației de a ajuta și alți copii bolnavi.

Adevărul este că rezonez cu Raluca. Știu cazul lui Bubu, am donat pentru el la momentul respectiv. Îi admir mama, Csilla trebuie să fie o femeie extrem de puternică să se zbată cu toate forțele pentru a-și ajuta copilul. Și să îl vadă trecând prin atâtea și atâtea stări de rău, cu credință și speranța să își revină. Și iată, forța unei mame îi îmbunătățește sănătatea copilului ei. Dar acestea sunt gândurile mele extrem de subiective. Las mai jos date despre asociație, așa cum le-am primit de la Csilla prin Raluca:

Asociatia Împreună pentru Bubu este un ONG dedicat cazurilor umanitare, copiilor bolnavi care au nevoie de fonduri pentru tratament, investigații și alte proceduri medicale.

Asociatia a luat ființă din drama personală: băiețelul Bubu, la doar 1 an și 9 luni, a fost diagnosticat cu encefalită herpetică și encefalită autoimună, care i-au distrus o parte din creier. Medicii nu îi mai dădeau nici o șansă în România.

Csilla, mămica lui a cerut ajutorul pe Facebook și în mai puțin de 2 luni s-au alăturat cazului peste 42.000 de persoane. S-au strâns banii necesari pentru a pleca în Barcelona, unde Bubu a fost supus unor tratamente specializate.

Mama lui Bubu a promis că va ajuta la rândul ei atunci când Bubu va fi bine și se ține de promisiune. Din luna aprilie 2020 au început și continuă acest drum cu multă voință și putere, deși Bubu încă nu este recuperat 100%.

 Scopul Asociației este să ajute cât mai mulți copii să se facă bine și să nu mai audă nici o mămica propoziția: ”Doamnă, sunteți tânără, faceți alt copil.“

Cred că orice copil este unic și de neînlocuit. Iar noi, ca mame, facem tot posibilul să avem grijă de puii noștri. Noi, ca mame, ne susținem între noi. Numai așa facem o lume mai bună și mai frumoasă. 

Un comentariu la „Mame care inspiră, prima poveste: Raluca Lilie (Styleash) și despre cum proprietarii de afaceri mici vor să se implice în proiecte caritabile

 1. Ioana Răspunde

  Felicitari pentru articol, Romina si pentru modul de redactare! Am sa te urmaresc cu interes si drag in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *