Cărți de citit de Crăciun, cu Crăciun

Dacă aveți timp de Crăciun, vă recomand mai jos câteva cărți despre Crăciun sau în care o parte din acțiune are loc de Crăciun.

Bunica mi-a zis să îți spun că îi pare rău, de Fredrik Backman

Am citit cartea anul trecut. De la primele pagini mi-am dat seama că e încă un roman pe care îl voi recomanda mereu cu drag. E vorba despre legătura puternică dintre o nepoțică și bunica ei excentrică. Despre cum fiecare poveste se naște din realitatea imediată și cum poveștile au darul de a oferi perspective inedite și speranță. Despre super-eroii de lângă noi și poveștile lor de viață. Despre cum să hrănim imaginația unui copil și cum să îi dăm aripi să zboare prin lume. Despre cum un „bloc” (în locul satului) poate crește un copil și despre impactul fiecăruia dintre noi în viețile celor din jur. Este vorba despre înțelegere, iertare, înțelepciune și puterea de a merge mai departe. Am iubit cartea asta! 

Crăciun la New York, de Lisa Nieschlag și Lars Wentrup

New York-ul fascinează. Cunosc o singură persoană care nu își dorește să ajungă acolo (Dragul!), dar mie mi-ar plăcea să ajung la o parte din familia mea care locuiește acolo de ani buni deja. În plus, filmele ne-au arătat cât este de spectaculos The Big Apple în preajma sărbătorilor de iarnă! Astfel încât această carte ne introduce, cu toate simțurile, în acest oraș. 

Crăciunul lui Poirot, de Agatha Christie  

Dramă în familie adunată la Crăciun. Pare tema clasică și un laitmotiv binecunoscut de millenials. Dacă pe aceștia din urmă, dramatismul vine din veșnicele întrebări ale rudelor legate de teme intime, în romanul Agathei Christie este vorba de o crimă. Ca de obicei, Poirot elucidează misterul. O carte recomandată mai ales iubitorilor genului.

Crăciunul lui Maigret, de Georges Simenon  

Ca să rămânem în aceeași sferă, vă recomand să descoperiți misterul unei alte crime, rezolvate de astă dată de către Maigret. Inspectorul francez mi-a plăcut mult prin adolescență tocmai prin realismul cu care i-a fost construit personajul.  

Jurnalul lui Bridget Jones, de Helen Fielding  

Dacă mă gândesc la Bridget Jones, îmi vine în minte scena cu urâtul pulover de Crăciun. Și practic de acolo începe povestea. Am citit cu mulți ani în urmă cartea și, sincer, mi-a plăcut mai mult decât filmul. La finalul unui an atât de atipic, o carte amuzantă ca asta este ce avem nevoie, de citit lejer, printre picățele de vin și zâmbete cu cei dragi pe lângă noi. 

O zi de decembrie, de Josie Silver

E pe lista mea de citit în următoarea perioadă. O poveste de dragoste, ceea ce, conform recenziilor, amintește de Love Actually. Iar eu iubesc Love Actually, a cărui vizionare era o tradiție de Crăciun din facultate. Îmi plac poveștile care se întrepătrund, poveștile care necesită momentul potrivit pentru înfăptuirea lor. 

Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun, de Pascal Bruckner

Am citit cartea acum câțiva ani și mi s-a părut amuzantă per ansamblu. Bruckner scrie romane mai profunde ca mesaj, însă nu e cazul aici. Se poate citi lejer într-o după-amiază în care nu aveți nimic altceva planificat.

Poveste de Crăciun, de Charles Dickens 

Da, știu, este o carte numai bună de citit celor mici. Dar este o poveste clasică de Crăciun. Nu există Crăciun fără să îmi aduc aminte de ea sau de povestea efectivă. Cei mai mulți dintre noi recunosc povestea din filmele, adaptate după carte. Ca adult, ne amintește de faptul că niciodată nu e prea târziu să fim buni. Și ne ajută să intrăm și mai bine în atmosfera de Crăciun.

The Deal of a lifetime, de Fredrik Backman 

Încă nu e tradusă această carte în limba română, sper să fie până la Crăciunul din 2021. Eu prefer să citesc cărțile în română, nu știu de ce, așa m-am obișnuit. Am citit însă recenzia cărții în engleză și cred că e o poveste numai potrivită de Crăciun. În stilul lui Backman, desigur! Cu  dramă, realism, speranță și duioșie.

Zile de Crăciun, de Janette Winterson  

Este vorba despre cele 12 zile de sărbătoare, începând cu 25 decembrie și terminând cu 6 ianuarie. 12 povești, cu teme adaptate contemporanului, fiecare terminându-se cu câte o rețetă tradițională. Povești și mâncare, oameni dragi, cam în asta constă spiritul Crăciunului, nu? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *