Oameni faini și bibliotecile lor – Paula Dunia Aldescu

Îmi plac oamenii care citesc. Felul lor de a fi, stilul lor preferat de lectură, biblioteca în sine – toate acestea pot fi surse de inspirație și de voie bună și pentru alții. Mi-am propus să le aduc o mică recunoaștere, în semn de apreciere. Sunt oameni pe care îi admir, pe care îi urmăresc, a căror opinie despre cărți o respect. Persoane publice sau nu, sunt oameni cărora le sunt recunoscătoare pentru deschidere și pentru implicarea în acest proiect. „Oameni faini și bibliotecile lor” va constitui, așadar, o serie de articole despre aceștia. 


Încep seria “Oameni faini și bibliotecile lor” cu prietena mea, Paula Aldescu. Dunia pentru majoritatea oamenilor. Scriitor și Blogger. Mama Marei și a lui Matei din tei. Îi îndrăgesc râsul și ființa. Îi împărtășesc unele concepte, atât feministe cât și legate de creșterea copiilor. Pe Dunia fie o iubești în întregime, fie deloc. Scrie pentru oameni elevați, cu un grad de cultură ridicat, pe dunia.ro. Din drag față de cărți, a lansat campania #poartăocarte cu mulți ani în urmă și incită la lectură cu Tricoul Inteligent Dunia. I-am pus o serie de întrebări și vă invit să îi citiți răspunsurile. 


Vorbește-mi despre tine și relația ta cu cărțile. 
Relația mea cu cărțile este simplă și satisfăcătoare. Datorez această trainică relație bibliotecii de acasă și plictiselii. Am crescut într-o familie unde fetele sunt păzite până la măritiș. Știm amândouă consecințele acestei educații. Doi copii și doi tați. 😂


Cum ai gândit biblioteca: de unde ai luat mobilierul și cum ai organizat cărțile? Ai avut o sursă de inspirație? 
În prezent am o bibliotecă bezmetică. M-am lăsat pe mâna și experiența celor de la Insidecor. Cărțile de beletristică sunt aranjate după autori. Am rafturile împărțite în autori români, englezi, francezi, ruși etc. Literatura de specialitate o am pe categorii: psihologie, filozofie, istorie. Pentru psihanaliză am un raft separat care mai conține o păpușă Freud și un glob pământesc. Cu păpușa Freud nu are nimeni voie să se joace. Nu o împart cu nimeni, cu Mara, cu nepoții. Cărți împrumut. Am mai adăugat, printre cărți, Spărgătorul de nuci, un craniu, Gânditorul de la Hamangia și Femeia șezând, și Hatshepsut. Am lucrat o perioadă ca bibliotecară și nu mi-a fost deloc greu să-mi organizez cărțile. 


Câte cărți estimezi că ai în bibliotecă?
N-am așa multe cărți, probabil vreo 200, 200 și un pic. Sau mai puțin. Nu știu. Nu le-am numărat niciodată. Am citit multă beletristică, iar în ultimii ani citesc intens psihanaliză, istorie și politică. 


Ce fel de cărți de regăsesc la tine în bibliotecă? Ce fel de cărți citești în general? 
Eu sunt un cititor select și celebru. Cel puțin pe rețelele de socializare. Mă refer la campania #poartaocarte construită în timp și cu ajutorul tău, săru mâna. Nu citesc orice. Am o bibliografie exhaustivă din facultate. Am terminat Literele. Filologii citesc în primul rând marii autori: Dostoievski, Tolstoi, Mann, Marquez, Goethe. Citesc și așa zisa literatură de duzină, dar doar pentru a-mi găsi argumente de ce nu-mi place. 😅


Judeci cărțile după copertă?
Niciodată nu-mi aleg cărțile după copertă. Le aleg după traducător. Pot respinge o carte dacă nu-mi convine traducătorul. Coperta e prea mult marketing ca să conteze pentru cititor. 


Ai vreo carte deosebită / rară / în ediție limitată la tine un bibliotecă? Dar un colț de lectură? 
Am o carte veche semnată Darwin. Ca să răspund la întrebarea despre cărțile rare. Un colț de citit nu am. Nu l-am considerat necesar. Eu citesc peste tot și tot timpul.


Găsim la tine o stivă de cărți de citit / începute și abandonate o vreme? 
Am multe cărți începute, dar nu le consider abandonate, ci “pe așteptare.” De exemplu Diplomația de Kissinger. Mai am vreo 200 de pagini până la final. Nu am mai citit de când am născut. O s-o duc până la capăt într-o zi. 


Ce înseamnă pentru tine cărțile?
Cărțile înseamnă pentru mine medicamentație, tratament de prevenire a ignoranței. Mi-e frică în societatea noastră de ignoranță. Ne omoară. 


Care e ritmul tău de citit? Câte cărți pe săptămână / lună / an? Contorizezi într-un anume fel cărțile citite? 
Ritm? Nu m-am contorizat. Nu știu câte cărți citesc într-un an sau câte pagini într-o zi. Știu că 200 de pagini nu înseamnă mult pentru mine, dar e nevoie să am și mintea odihnită. Depinde de dispoziția mea și de subiectul cărții. 200 de pagini din Heidegger într-o zi ar fi ca baia unei rațe în baltă. Nu se vede nimic. 😂


De unde preferi să achiziționezi cărți? 
Cumpăr cărți de unde apuc, online, librării, anticariate. Prefer librăriile. Scot cărțile, le miros, citesc printre rânduri. Am cumpărat multe cărți așa. 


Autorii preferați?
Cu autorii e greu. E cea mai grea întrebare pentru mine, dar încerc. Freud, Dostoievski, Mann, Virginia Woolf, Huxley, Sebastian, Noica, Darwin, Dawkins, Nietzsche. 


Partenerul tău de viață citește? Cum influențează asta relația dintre voi? Împărțiți aceeași bibliotecă? 
Tavi, partenerul meu, citește și el, dar cel mai mult literatură de specialitate. Beletristică îi povestesc eu. Uneori reușesc să-l țin atent. 😂


Cum l-ai împrietenit pe copilul tău cu cărțile?
Marei i-am citit de când am născut-o pentru voce. Am început să-i citesc și lui Matei din tei din același motiv. Am o bibliotecă în casă, ieșim în librării. Asta e tot ce fac și ce am făcut pentru a o apropia pe Mara de cărți. Cea mai importantă este expunerea. Apoi prezența bibliotecii. Are toate uneltele, dar atât. Restul depinde de ea. La noi sănătatea ocupă primul loc, joaca vine pe locul doi și școala pe trei. 


Recomandări de cărți – care e top 5 cărți pentru tine?
Hai să vedem ce aș recomanda eu.

1. Freud, Totem și tabu

2. Virginia Woolf, Orlando și O cameră doar a ei

3. Thomas Mann, Muntele vrăjit

4. Dawkins, Gena egoistă

5. Huxley, Punct contrapunct
Despre proiectul “Oameni faini și bibliotecile lor” și am răspuns eu însămi la întrebările puse invitaților mei, aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.