Timișoara premierelor: 30 artiste pentru Baroque ll Urban. În frunte cu Marina Abramović

Timișoara premierelor: 30 artiste pentru Baroque ll Urban. În frunte cu Marina Abramović

Iubesc orașul în care m-am născut și în care trăiesc. Iubesc oamenii care au curaj să îl transforme, să îl ajute să progreseze, să îl pună într-un fel pe harta lumii. Timișoara este orașul premierelor. Am mai scris despre asta. Încă se înregistrează premiere. Cu fiecare proiect și eveniment, suntem mai aproape de adevărul capitalelor culturale europene.

Echipa formată din femei a proiectului Baroque ll Urban a dezvoltat un concept ”care leagă creația feminină românească și est Europeană, din diverse generații, de practicile sociale și contextele istorice actuale: | WOMAN, ALL TOO WOMAN |” afirmă Andreea Foanene, curatorul expoziției. Expoziția va fi una de amploare din mai multe motive:

  1. Se va derula timp de mai bine de două luni,  în perioada 15 august – 20 octombrie 2018, la Muzeul Corneliu Mikloși – RATT, Bulevardul Take Ionescu, nr. 83, Timișoara. Un loc spectaculos, cu care am intrat în contact la expoziția care a avut loc în cadrul Bienalei de anul trecut.
  2. Vor fi expuse peste 120 de lucrări de artă (pictură, sculptură, fotografie, instalație, obiect), precum și o serie de evenimente speciale: conferințe, dezbateri, performance, artist talk, teatru, ateliere, tururi speciale și multe altele.
  3. Expun 30 de femei, 30 de artiste din România, Serbia, Ungaria, Austria și Franța:  Marina Abramović, Aura Bălănescu, Josѐpha Blanchet, Elena Bobi Dumitrescu, Alina Cioară, Andra Ciocoiu, Dana Constantin, Suzana Fântânariu, Andreea Hereșanu, Emilia Jagica, Aurora Kiraly, Adriana Lucaciu, Andreea Medar, Liliana Mercioiu Popa, Jelena Micic, Doina Mihăilescu, Silvia Moldovan, Ada Muntean, Ana Maria Negara, Simona Nuţiu Gradoux, Carmen Nicolau, Marilena Preda Sânc, Florica Prevenda, Kristina Rațiu Demuth, Axenia Roşca, Eva Maria Schartmüller, Diana Serghiuţă, Alina Ondine Slimovschi, Oana Stoian, Nada Stojici, Minodora Tulcan, Agnes Varnai, Simona Vilău, Victoria Zidaru.

 

Citind lista cu artistele, m-am bucurat să recunosc câteva nume, artiste pe care le apreciez. Mă voi bucura să descopăr nume noi pentru mine și să îmi lărgesc orizonturile. Trebuie să recunosc totuși ceva: când am primit afișele inițiale, Giorgia a amintit de Marina. Imediat am asociat cu Abramović, dar nu am avut curaj să întreb. O dată pentru că încă învăț și descopăr cultura, m-am gândit că o fi vreo româncă, artistă pe care eu nu o cunosc. Și o dată pentru că e un nume foarte greu la nivel mondial. Iar prezența Marinei Abramović  într-un proiect în Timișoara mi se pare senzațională! Și iată că se întâmplă! Nu am cuvinte să le felicit pe doamnele care au făcut posibil acest lucru! Autointitulată ”bunica artelor performative”, Marina a fost un pionier în acest sens. Recunoașterea mondială, inclusiv în rândul neștiutorilor și celor neavizați în ale culturii, cred că a venit în 2010, o dată cu experimentul de la MoMa. Noroc cu Facebook-ul și cu YouTube-ul, care a făcut experimentul viral!

La | WOMAN, ALL TOO WOMAN |, Marinei Abramović  va fi prezentă prin instalația „Balkan Baroque”, premiată cu Leul de Aur la Bienala de la Veneția 1997. ”E o operă ce pune în discuție stereotipurile specifice Balcanilor, brutalitatea războiului, tragedia, naționalismul, nebunia și ostilitatea. Tot prin amabilitatea artistei și a colecției LIMA, organizatorii vor difuza, în cadrul unei conferințe, screening-ul lucrării „Balkan Epic Erotic”, realizat în aceeași perioadă cu instalația amintită mai sus și care construiește, antagonic, cealaltă față a Balcanilor, una a naivității pure, a comunității rurale, a naturii și a dragostei. ” am aflat de la organizatoare.

Mă voi opri momentan aici, deși sunt foarte multe de spus. Încântarea mea este peste măsură. Nerăbdarea își va spune în curând cuvântul.  Sunt recunoscătoare că pot scrie despre expoziție în calitate de Ambasador pentru Baroque ll Urban. Învăț și transmit mai departe. Femeile se sprijină între ele și fac lucruri minunate împreună.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

2 thoughts on “Timișoara premierelor: 30 artiste pentru Baroque ll Urban. În frunte cu Marina Abramović

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *