Maia Morgenstern și Marius Bodochi la Woman All Too Woman – în premieră națională în spectacolul-lectură Marina & Ulay. Ce trebuie să știi despre una din cele mai cunoscute povești de iubire din domeniul artei

Maia Morgenstern și Marius Bodochi la Woman All Too Woman – în premieră națională în spectacolul-lectură Marina & Ulay. Ce trebuie să știi despre una din cele mai cunoscute povești de iubire din domeniul artei

Dacă auzi că Maia Morgenstern joacă într-un spectacol sau într-un film, este clar că merită văzut. Marius Bodochi, de asemenea, este unul din cei mai buni actori români contemporani. Ambii au o capacitate de transpunere naturală în rolurile jucate, iar trăirile lor trezesc în spectatori emoții de fiecare dată. Astfel se face că punerea în scenă a spectacolului-lectură Marina & Ulay în cadrul expoziției-fenomen Woman All Too Woman, va atrage multe persoane interesate de cultură. Prilejul organizării îl constituie prezența Marinei Abramović la expoziție cu o instalație – am scris despre asta aici. Organizatoarele WATW afirmă: ”Ce actriță ar fi putut să exprime mai bine forța creativă și spiritul puternic al Marinei Abramović decât Maia Morgenstern, care este ea însăși un artist desăvârșit, o prezență impetuoasă și un talent excepțional al scenei românești și internaționale de teatru și film? La fel și Ulay, fostul partener de viață al Marinei, un artist adevărat, dar a cărui operă a fost mereu umbrită de scandalurile avute cu fosta sa iubită, interpretat de Marius Bodochi, un actor de mare profunzime și un reper al teatrului românesc.”

Eu vreau să merg puțin mai departe și să vorbesc despre Marina și Ulay, pentru a înțelege mai bine contextul. Marina Abramović este probabil cel mai cunoscut artist performativ internațional, iar Ulay (Frank Uwe Laysiepen) este unul din puținii artiști performativi menționați în manualele de istoria artei. Ei au format un cuplu din 1976 până în 1988, atât acasă cât și în muncă. Relația lor a devenit cunoscută de publicul larg, neinteresat de artă, o dată cu experimentul de la MoMA din 2010 . Aici poți vedea întâlnirea emoționantă dintre Marina și Ulay, după o perioadă îndelungată în care ei nu s-au văzut. Percepția mea este că au avut o relație chinuită. Începută din pasiune, pentru ei înșiși și pentru artă, au creat ei lucrări memorabile. Contopire și încredere sunt cuvintele definitorii. Relația lor s-a terminat spectaculos, prin proiectul ”The Lovers”: au pornit de la capetele opuse ale Zidului Chinezesc și s-au întâlnit după trei luni de parcurgere a acestuia. Planul inițial era o cerere în căsătorie, însă cei 8 ani de așteptare a aprobării din partea Guvernului Chinez, marcați de actele artistice răvășitoare, a făcut ca experimentul reprezinte despărțirea lor. Practic, întreaga lume artistică a urmărit, în acei 12 ani, relația lor pasională și limitele fizice, psihice și de principii pe care tot încercau să le depășească împreună. Dar și scandalurile de după, legate de drepturile de autor, despre care aleg să nu scriu.

În final, vreau totuși să menționez că Marina a demonstrat de-a lungul timpului că este o femeie puternică, cu o forță de creație și regenerare incredibilă. Iată aici un articol pe larg despre ea.

Având în vedere toate cele de mai sus, eu aștept cu nerăbdare spectacolul-lectură de luni .

Ce mai trebuie să știi?

Spectacolul este urmat de un moment muzical, un recital la harpă, susținut de Iulia Moldovan.
SUPORT ORGANIZATORIC: 25 lei/persoană
Informații și rezervări se pot face printr-un mesaj pe pagina de Facebook – Baroque II Urban
Evenimentul va avea loc luni, 10 Septembrie 2018, de la ora 19:00, în curtea interioară a Muzeului de Artă din Timișoara (str. Mercy), iar în caz de vreme nefavorabilă, spectacolul va avea loc în Sala Barocă din incintă.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

2 thoughts on “Maia Morgenstern și Marius Bodochi la Woman All Too Woman – în premieră națională în spectacolul-lectură Marina & Ulay. Ce trebuie să știi despre una din cele mai cunoscute povești de iubire din domeniul artei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *