Un deceniu de scurtmetraje – Timishort, cel mai important festival de gen, se derulează în perioada 3-7 octombrie 2018

Un deceniu de scurtmetraje – Timishort, cel mai important festival de gen, se derulează în perioada 3-7 octombrie 2018

În ultimii ani, am devenit foarte pretențioasă la filme. Parcă sunt tot mai puține filme interesante, imprevizibile pe marele ecran. Nici nu îmi amintesc când am văzut ultimul film pe micul ecran. Timpul meu alocat lor a scăzut dramatic. Calitatea primează pentru mine, sunt în căutarea permanentă a elementului care îmi trezește o anumită emoție. Dacă filmele de duzină mă lasă de obicei rece la urmărirea trailerelor pe YouTube, nu pot spune același lucru de scurtmetraje. Acțiune concentrată în mai puțin de 40 de minute. Emoții garantate. Libertate în exprimare. Cam așa pot descrie eu scurtmetrajele. Iar Timishort este, probabil, cea mai bună alegere pentru publicul timișorean în privința scurtmetrajelor.

În perioada 3-7 octombrie 2018, iubitorii de film sunt așteptați la Timishort – cel mai important festival de scurtmetraje din zona de Vest ajunge la ediția cu numărul 10. Organizat de Asociația Română a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara, al Consiliului Județean Timiș și al Centrului Național al Cinematografiei, Timishort înseamnă anul acesta 5 zile cu 70 de scurtmetraje, împărțite în 8 secțiuni:

  • 4 competiționale, supuse unui juriu (competiția internațională, competiția națională, Videorama – filme experimentale, Animation Panorama – animație, după cum se poate deduce). Juriul este compus din: Wafa’a Halawi – director Lebanese Film Festival Beirut; Dalia Castell (regizor documentar, Israel); Milja Mikkola – Curator Midnight FF Finlanda; Vladimir Blazevski (regizor, Macedonia).
  • 1 competițională, supusă juriului compus din public (TimiKids – filme dedicate copiilor)
  • 3 necompetiționale (Focus: Macedonia, Midnight Sun, Festivalul Filmului Libanez)

 

Festivalul debutează cu o satiră politică fină: o comedie neagră din Macedonia, The Year of the Monkey/Anul maimuței, în regia lui Vladimir Blaževski. Am aflat de la organizatori că este vorba despre ”o prietenie ciudată dintre o maimuţă singuratică şi un paznic de grădină zoologică, care trăieşte într-o lume cu susul în jos, în tranziţie, după cum e ea văzută de un cimpanzeu care reuşeşte să evadeze.” În prima seară, scurtmetrajele vor fi vizionate în  Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, urmând ca în celelalte seri, proiecțiile să se deruleze în Casa Artelor, Sala Capitol a Filarmonicii Timișoara, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe. Organizatorii au ales aceste spații ”pentru experiența cinefilă cosmopolită”. Mi-a plăcut foarte mult cum au prezentat asta. În plus, ca în fiecare an, publicul va fi invitat la petreceri și evenimente alternative. Programul integral și descrierea evenimentelor Timishort vor fi disponibile curând pe www.timishort.ro.

Iar eu revin cu alte detalii în articole următoare. Mai trebuie să spun că Timishort poate fi considerat unul din evenimentele culturale care au ajutat Timișoara să obțină titulatura de Capitală Culturală Europeană 2021? Din acest motiv, am acceptat cu bucurie parteneriatul media propus de organizatori. Obișnuiesc  să aleg doar proiecte frumoase în care să mă implic și mulțumesc pentru oportunitate! În altă ordine de idei, sper să ne vedem în număr cât mai mare la proiecții!

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

2 thoughts on “Un deceniu de scurtmetraje – Timishort, cel mai important festival de gen, se derulează în perioada 3-7 octombrie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *