Începe perioada bilanțurilor. Eu încep cu FEST-FDR din noiembrie 2019

Începe perioada bilanțurilor. Eu încep cu FEST-FDR din noiembrie 2019

Luna noiembrie a însemnat FEST-FDR, pentru mine, pentru câțiva prieteni și pentru timișoreni în general. Cumva, am început să îmi organizez sfârșitul de an, iar listele îmi devin o a doua natură. 

Așadar, fac o recapitulare, sub formă de listă, cu ce a însemnat FEST-FDR pentru mine, respectiv pentru iubitorii de teatru :

 

 • FEST-FDR înseamnă Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești.  Anul acesta a avut loc cea de-a XXIV-a ediție. Un număr impresionant de ediții, așadar, care îl plasează printre cele mai longevive din țară, un festival cu tradiție. Mai mult de atât, FEST-FDR 2019 și-a consolidat poziția drept cel mai important festival dedicat dramaturgiei și teatrului românesc în context european.
 • 9 zile de spectacole, derulate între 3 și 11 noiembrie 2019
 • 21 de spectacole în total, din FDR și din modulul FEST indoor 
 • 250 de artiști 
 • 4 lansări de carte
 • 2 dezbateri
 • Mii de spectatori au umplut cele 4 săli 
 • Cu câteva zile înainte de începerea festivalului, mai mult de jumătate din  spectacole au fost sold-out. Aici am scris despre asta. 
 • În final, toate spectacolele s-au ținut cu sălile pline! Ceea ce e minunat! 
 • Au fost două spectacole-reper în cadrul FEST indoor : „Pescărușul” lui Cehov, în lectura lui Andrei Șerban și „Pansion Eden” al unui alt regizor celebru – Árpád Schilling. 
 • Amintesc de premiera festivalului cu spectacolul „Sunt o babă comunistă” după Dan Lungu, în regia Antonellei Cornici, urmată de întâlnirea cu autorul romanului, precum și cu autorul scenariului, Călin Ciobotari
 • FEST Indoor a adus pe scena Teatrului Național un spectacol inedit, „Pe unde umblă copilul ăsta?„, un improShow, un eveniment marca Subcarpați, creat în cadrul Atelierului Identitate, un proiect al Teatrului Național dedicat anului cultural 2021. Din câte am văzut, a fost genial! Sunt nevoită să fac aici o mică paranteză : Atelierul Identitate, pe care l-am urmărit îndeaproape, este un proiect realizat de Teatrul Național în parteneriat cu Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, finanţat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019. Drept dovadă, acest gen de proiecte, dacă sunt realizate corespunzător, au ecouri și în altele, iar impactul sinergiilor poate fi spectaculos. 
 • Au fost spectacole care au pus în lumină interesul tot mai clar afirmat al teatrelor publice și independente și, în egală măsură, al publicului,  față de textul românesc de teatru. 
 • A fost clară, pentru cunoscători, emergența unor nume noi în crearea de texte de teatru. Dacă nu mă înșel, Elise Wilk este unul dintre ele. Aici am scris despre spectacolul „Feminin”, realizat după textul acesteia. 
 • Mi-a plăcut tare mult acest mesaj transmis de TNTm : „Teatrul Național din Timișoara a construit în jurul celor 21 de spectacole din FDR și din modulul FEST indoor, comunități de idei, de emoții, a lansat teme de reflecție și a transformat sălile de spectacol în spații ale libertății și ale adevărului„. Eu, una, am simțit asta. 
 • Amintesc că FEST-FDR2019 a fost organizat de Teatrul Național din Timișoara cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Primăriei și al Consiliului Local Timișoara, alături de UNITER.
 • Mulțumesc pentru încrederea în rominafaur.ro ca partener media al FEST-FDR2019! 

 

Dacă tot e vorba de bilanțuri, amintesc de proiectul  Revoluția conștiinței, al Teatrului Național, acțiune co-finanțată de Consiliul Județean Timiș. Dar despre acesta, într-un alt articol. 

Cu prezentul articol, închei seria despre FEST-FDR din acest an. Îmi închei și eu ziua, cu alte liste bifate. Deja am început pregătirile pentru sărbători, cu cumpărături de cadouri, mai ales pentru copii. Dar și despre asta într-un articol viitor. 

Fotografie realizată de Adrian Pîclișan pentru TNTm

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *