Despre sororitate. În cărți și în viață

Despre sororitate. În cărți și în viață

În ultimul timp, fiecare achiziție de carte pe care am făcut-o trebuia să includă scriitori români. Așa mi-am impus, tocmai pentru a descoperi literatura contemporană românească.

O dată cu November Notes in Social Media 2017, am citit-o mai mult pe Miruna Ioani și am îndrăgit-o nespus. Ea a fost motivul pentru care mi-am cumpărat o antologie de povestiri – Cum e să fii fată – care prezintă viziunile mai multor doamne cu privire la feminitate sub toate aspectele ei. Ei bine, ăsta a fost momentul în care m-am îndrăgostit de scriitura lui Ioana Chicet-Macoveiciuc. Am afirmat într-un articol care anunța NNSM că nu o urmăresc pe Prințesa Urbană pentru că nu sunt în target. Ce-i drept, nu am început să îi citesc blogul, dar o voi face. Pentru că are un stil aparte de a scrie!

Dintr-unul într-altul, acestea au fost motivele pentru care mi-am luat romanul ei, Miercuri respirăm. O carte pe care vă recomand cu drag maxim să o citiți. Surpriza mea a fost că este despre femei însărcinate. Nu am citit descrierea cărții. Nici măcar scurtul text de pe copertă (Șase femei în încurcătură încep șapte vieți noi) nu m-a lămurit. M-am gândit că e vorba despre femei care se redescoperă și se ajută reciproc. Am nimerit-o doar cu ultima parte. Când mi-am dat seama de la primele pagini despre ce e vorba, deja eram captivată de expunerea Ioanei. Fără scăpare! Scrisul este cald și atâta de duios că te unge la suflet, înțelegător și puternic în același timp. Ioana a construit personaje diferite sub toate aspectele care ajung să se ajute, să se susțină, să râdă, să plângă împreună, să treacă prin încercări împreună, să-și accepte defectele și să accentueze calitățile celorlalte. Partea masculină din roman era reprezentată sporadic de câte vreun partener de viață, dar principal era legătura dintre aceste femei. M-a mișcat foarte mult. Dacă ar fi să fac o comparație, cartea e un fel de Sex and the City românesc, contemporan, apropiat și … cu personaje însărcinate. Mai multe nu vreau să vă spun, trebuie să citiți cartea!

Mi-a adus aminte de discuții pe care le-am tot avut în ultimul an: Noi, femeile, trebuie să ne ajutăm între noi. Asta într-o lume individualistă, mereu în căutarea scopului personal și/profesional. Sunt momente când nimeni în afară de o prietenă nu îți poate oferi confortul vorbelor sau, dimpotrivă, palmele necesare.  E destul de greu să jonglăm zilnic între emoții, idei, raționamente, muncă efectivă, rolul de gospodină, de parteneră de viață și de mamă. Toate putem fi superfemei, dar parcă suntem mai puternice împreună. Fără competiție, fără prejudecăți, fără reproșuri, doar cu înțelepciune. Fiecare are un scop în viață, fiecare își are drumul ei.

La un moment dat, acum vreo 2 ani, o fată îmi spunea că, între o femeie și un bărbat, ea susține mai mult femeia și că noi trebuie să ne susținem între noi. Cu prima parte nu sunt nici acum de acord, cum nu am fost nici atunci. Trebuie să susții OMUL, nu există dreptate. Dar cu a doua parte, rezonez. Cu o condiție: să existe sinceritate. Iar femeile încă trebuie să învețe asta.

Cel mai mult impresionată de un grup de fete am fost astă vară, când ne-am organizat pentru petrecerea burlăciței, dată în cinstea surorii mele. Fratele și sora mea, cu partenerii lor de viață, au un grup foarte mare de prieteni. Făcându-i surpriza surorii mele și anume un weekend la Gyula, am fost atât de încântată de felul în care fetele cu care am mers s-au înțeles, cum au interacționat, cum s-au comportat ca un grup unit… Mă așteptam să vorbească una de alta, sau să facă grupuri grupulețe, dar nu! Sunt foarte bucuroasă, sora și cumnata mea sunt extrem de norocoase cu așa prietene faine! Deci, se poate!

Mereu afirm că lucrurile se întâmplă dintr-un motiv. Poate nu întâmplător am terminat cartea azi, în ziua de Mărțișor, în luna feminității. Poate inspiră și alte femei la meditație, la a fi mai bune și blânde cu cei din jur. Pentru că noi avem puterea de a transforma lumea în care trăim.

Să auzim numai de bine!

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *