Noua stagiune a Teatrului Național din Timișoara începe cu piese consacrate și continuă cu noi spectacole

Noua stagiune a Teatrului Național din Timișoara începe cu piese consacrate și continuă cu noi spectacole

Datorită unei prietene bune, în ultimii ani am ajuns să văd aproape toate spectacolele TNTm. Însoțită de obicei de mătușa mea. Adișor a reușit apoi să își facă un grup serios de mers la teatru. Și toate astea pentru că punerile în scenă te cuceresc, iar plăcerea și curiozitatea te atrag natural la teatru. 

Sunt unele spectacole care se țin cu casa închisă. Biletele se vând ca pâinea caldă. Amintesc aici de M-am hotărât să devin prost, Frați și Hamlet. Bine, am impresia că Hamlet încă este cel mai bun spectacol jucat la scena Teatrului Național! M-au marcat și Boala Familiei M, Controversa de la Valladolid și Scene dintr-o căsnicie. Am scris despre câteva și dacă sunteți curioși trebuie doar să dați un click pe denumire. 

Nu îmi propun să redau aici programul. El se regăsește pe pagina de Facebook a TNTm, de obicei fiind evidențiat și regăsindu-se chiar sus. Ce îmi doresc eu este să transmit mai departe noutățile, respectiv motivele ce mă entuziasmează acum. 

1. TNTm este un partener strategic al Bienalei Art Encounters 

Despre Bienala ArtEncounters 2019 am scris aici. Se face că în primele 2 săptămâni ale stagiunii, respectiv în prima de Bienală au loc două evenimente ArtEncounters în Sala Mare a Teatrului Național. Prima, cea de sâmbătă, 21 septembrie, de la ora, reprezintă și prima proiecție de film în cadrul Bienalei Art Encounters. Va fi vizionat filmul The Third Part of the Third Measure, un film al grupului londonez de artiști vizuali Otolith Group, descris de creatori ca „o experiență a privirii în datele componente ale ascultării”. Cea de-a doua acțiune are loc pe 28 septembrie, de la ora 12, când vor fi proiectate filmele A Cultural Hearth și The Building Will Have a Future She Said, semnate de artiștii Irinia Botea Bucan și Jon Dean.

 

2. Două noi spectacole au intrat în repetiții și urmează să iasă la rampă în perioada următoare 

Primul spectacol nou al TNTm constituie o adaptare a unuia dintre marile romane ale culturii universale: Mătușa Julia și condeierul de Mario Vargas Llosa. Prilej cu care mă îndemn să citesc cartea înainte! În adaptarea și regia lui Sabin Popescu, reunește o echipă artistică formată din actorii Matei Chioariu, Bogdan Spiridon, Luminița Tulgara, Cătălin Ursu, Cristian Szekeres, Daniela Bostan / Mirela Puia, Geta Medinski (scenografia), Sebastian Hamburger (sound design și video) și Florin Putere (light design). Premiera este programată în 18 octombrie, la Studio „Uțu Strugari”.

Cel de-al doilea nou spectacol, cu scenariul realizat de Călin Ciobotari după îndrăgitul roman al lui Dan Lungu, Sunt o babă comunistă. Da, același imbold mă cuprinde, trebuie să citesc cartea… Regia va fi realizată de Antonella Cornici, avându-i în distribuție pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Matei Chioariu, Iuliana Crăescu, Roberta Popa Ionescu, Călin Stanciu jr., Ana Maria Cojocaru, Doru Iosif, Alecu Reus și Cristian Szekeres, cărora li se alătură Inocențiu Ieremia (scenografia), Victoria Bucun (coregrafia), Andrei Cozlac (video design) și Sebastian Hamburger (sound design). Premiera  va deschide cea de-a XXIV-a ediția a FEST-FDR,  în 3 noiembrie, la Sala 2.

 

3. Două one-woman shows care trebuie văzute

Nu sunt o feministă, dar apreciez munca, libertatea și curajul unei femei. Asta îmi inspiră cele două one-woman show din Stagiunea 2018-2019. Ambele au loc la Studio „Uțu Strugari”. Este vorba despre Pe mâine, de Mihaela Iancu, un fascinant tur de forță al actriței Iuliana Crăescu, și de Mata Hari, pe un text de Crista Bilciu, susținut de Roberta Popa Ionescu. 

 

Din materialul primit de la TNTm cu privire la Stagiunea 2018-2019, mi-a plăcut mult următoarea frântură din prezentare :”Noua stagiune a Teatrului Național din Timișoara oferă spectatorilor săi un spațiu de întâlnire și de dialog între oameni și între diferite forme de artă și își consolidează locul în comunitate ca spațiu dedicat comunicării, descoperirilor și regăsirii, un spațiu necesar atât din perspectiva individuală, cât și din cea socială.”

 

Ce ar mai trebui știut? 

Biletele pot fi achiziționate la cele două agenții ale Teatrului (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic) sau online, pe www.tntimisoara.com, zilnic între orele 11 și 19, cu excepția zilei de luni. Copiii, elevii, studenții, pensionarii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete.

 

Ne vedem la teatru!! 

Foto credit: Teatrul Național Timișoara 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *