Oameni care mă inspiră: Mimi Thorisson – blogger culinar, mamă, iubitoare de natură

Oameni care mă inspiră: Mimi Thorisson – blogger culinar, mamă, iubitoare de natură

Nu îmi amintesc cum am dat de Mimi Thorisson pe Instagram acum vreo 3 ani. Dar m-am îndrăgostit instant. De frumusețea fotografiilor postate, de familia ei numeroasă, de atmosfera creată într-un vechi conac din Medoc (sudul Franței) și de sentimentele de liniște și bucurie pe care le stârnea în mine.

Mimi s-a născut în  1975 și a crescut în Hong Kong, într-o familie compusă dintr-un tată chinez și o mamă franțuzoaică. Familie care i-a insuflat dragostea față de mâncarea bună, gătită acasă sau savurată la restaurante asiatice sau bistrouri franțuzești. A muncit ca jurnalist pentru CNN, a trăit o perioadă în Londra, l-a întâlnit pe actualul ei soț în New York în timpul Fashion Week, s-au îndrăgostit, iar în 2010 s-au retras din Paris într-un sat de lângă Bordeaux.  Motivul a fost unul simplu: copiii și câinii mulți necesită spațiu pe măsură. O schimbare destul de mare pentru o femeie cosmopolită. A avut nevoie de un an și jumătate să se adapteze vieții rurale. Primăvara anului 2012 a inspirat-o să renască, să realizeze un tort tematic, a cărui fotografie a devenit virală online. Atât de mare a fost impactul încât a determinat-o să creeze un blog – Manger http://mimithorisson.com. Cred că experiența ei în televiziune și PR, precum și jobul soțului ei Oddur (este fotograf) au fost ingredientele cheie ale succesului ei mediatic. Recomandările de a scrie cărți și de a prezenta emisiuni de cooking nu au întârziat. Prima ei carte, A Kitchen in France: A Year of Cooking in My Farmhouse, a fost în topul vânzărilor pe Amazon la categoria seasonal cooking și french cooking. Anul acesta, la început, a apărut și a doua ei carte, French Country Cooking: Meals and Moments from a Village in the Vineyards. Coperta a fost supusă votului pe Instagram cu câteva luni înainte, așa că așteptam cu nerăbdare să văd alegerea făcută. Când era în grila de programe TV la noi, eu obișnuiam să mă uit la emisiunea ei, La Table de Mimi. O urmare firească o constituie workshop-urile culinare organizate la fermă. Dacă în fotografii pare melancolică, pe micile ecrane am descoperit o franțuzoaică tipică, agilă în mișcări, finuță și puternică în același timp. Cadrele, foto și video, surprind în permanență câte un copil sau un câine, un perete aparent neglijent vopsit, fisuri în pardosea, o picătură de vin pe masă, o tăiere imperfectă a felului principal. Toate atrăgătoare și aparent neglijente, dar tipic franțuzești. Fotografiile mi-au adus aminte de la început de stilul clar-obscur, încărcat, ușor decadent. Imperfecțiunea regăsită în felul de a aranja masa, în aspectul unui fel de mâncare, în încadrare, îmi denotă armonie și căldură. Încredere că și eu pot face același lucru.

Mimi poate fi un model pentru toate mamele care asta fac toată ziua: gătesc pentru familia numeroasă. Dar cu pasiune și inspirație, cu dăruire. Coafată lejer și machiată natural, întotdeauna îmbrăcată elegant în rochie sau fustă cu top chic. Pentru Mimi și familia ei, masa luată împreună reprezintă cel mai important moment al zilei, iar duminica este transformată într-un adevărat eveniment, cu copii și adulți părinți și invitați îmbrăcați elegant. Respectă astfel munca depusă pentru gătirea festinului și recunosc suveranitatea mamei.

Mimi se lasă inspirată de ce găsește în jurul ei: în grădină, într-o raită de cumpărături la fermierii din Medoc cu care a dezvoltat relații de prietenie și încredere în prospețimea produselor, în joaca cu copiii ei. Nu simte că muncește, simte că asta este esența sufletului ei.

Ce am mai învățat de la Mimi în materie de gătit și ar trebui să știe orice gospodină? Să am mereu în casă ouă proaspete, lapte și unt. Și să mă bazez pe inspirație și pe intuiție. În rest, admirația mea pentru ea este imensă. Pentru dăruirea față de familie, pentru pasiunea sa pentru gătit, pentru felul de exprimare și expunere, pentru liniștea regăsită în mijlocul naturii, într-un sat înainte uitat. M-a inspirat atât de mult încât, cu ajutorul și prin Dragul, anul viitor mă voi implica într-un proiect de familie care vizează toate cele elementele care stau la baza admirației mele.

Dar până atunci, o voi urmări în continuare pe Mimi pe Instagram, cu precădere, și voi pune bazele unui concept sustenabil și natural.

Mi-a venit ideea acestui articol gândindu-mă la femeile minunate care ne inspiră, fie că sunt bloggeri, scriitoare, artiste, femei de afaceri, militante pentru cauze nobile, femei care schimbă comunități, mame casnice. În perioada 15 august – 15 octombrie 2018, 30 de artiste din România, Serbia, Ungaria, Austria și Franța expun peste 120 de lucrări într-o expoziție de excepție: WOMAN, ALL TOO WOMAN. Eu, una, de-abia aștept să mă las inspirată și de ele.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

4 thoughts on “Oameni care mă inspiră: Mimi Thorisson – blogger culinar, mamă, iubitoare de natură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *