De la nepricepută și neinteresată la gospodină modernă – un proces de învățare, cu accent pe minimalism, eficiență, sustenabilitate și sănătate  

De la nepricepută și neinteresată la gospodină modernă – un proces de învățare, cu accent pe minimalism, eficiență, sustenabilitate și sănătate  

Am crescut protejată de munca în casă. Treaba mea era să învăț. Ceea ce făceam, cu rezultate. În weekend făceam curățenia obișnuită. În vacanțe, buni mă lăsa să mă odihnesc. Țin vag minte că mai pregăteam zarzavaturi, pliveam iarba și duceam apă la găini. Nu am învățat să gătesc sau să fac prăjituri. De asta se ocupau mama sau buni. Cu chiu cu vai, am început să gătesc când m-am mutat singură. Mă pricepeam mai mult la guacamole, pui în pungă la cuptor și cartofi wedges. Încă râde Dragul de mine cu ultimele 2, deși, ani de zile, cel puțin de două ori pe săptămână, mânca cu poftă cina în felul acesta. Cât despre ordine în casă, nu era neapărat o prioritate. Adevărul este că, având două joburi, nu prea aveam energie și determinare să gândesc ceva în privința asta. Îmi era mai ușor să fac o campanie online sau să organizez un eveniment decât să mă pun și să fac curățenie sau ordine în dulapuri. 

Spuneam mai înainte „gândesc” pentru că am descoperit în timp ce nu funcționa. Am plecat de la mama de acasă într-un apartament pe care l-am aranjat cu lucrurile pe care le aveam deja. Plus alte câteva care mi-au plăcut la momentul respectiv. Când m-a vizitat prima oară, mamei i s-a părut gol apartamentul. Mie încă mi se păreau prea multe lucruri. Așa am dat de Marie Kondo și a ei ordine magică a lucrurilor. Am citit cartea pe nerăsuflate și am înțeles. Am păstrat, din garderobă și din casă, doar ce mi s-a potrivit și ce îmi umplea inima de bucurie. Documentându-mă, am aflat că mă aflam pe calea minimalismului. De atunci, până acum, mi-am făcut câteva reguli după care mă ghidez:

  • Când se strică sau când se termină un lucru, dacă nu se poate repara sau reface, îl arunc sau îl reciclez. Nu obișnuiesc să păstrez obiecte pe motiv sentimental sau că „poate” o să îmi trebuiască pe viitor
  • Dacă un obiect nu mă mai reprezintă sau mă deranjează prezența lui, nu îl mai păstrez
  • Dacă nu mă reprezintă un obiect primit cadou, îl ofer altcuiva care are nevoie sau care îl vrea, indiferent de valoarea lui. Am jignit probabil persoane refuzându-le cadourile din start. 
  • Pun accent pe calitate, nu pe cantitate. Prefer să îmi cumpăr o pereche de cercei scumpi și calitativi, decât 10 gablonțuri. Din acest motiv, am puține perechi de pantofi, puține haine, puține accesorii. Dar țin la toate! 
  • Dacă nu are o funcționalitate clară și dacă nu este folosit frecvent, nu am nevoie de acel obiect. Nu îmi plac prea multe decorațiuni și nici obiectele și aparatele specifice, nu știu cum altfel să le denumesc. Dar vă dau un exemplu. De la mătușa mea am primit un obiect care, pus în apa în care fierbe oul, îți indică prin culoare cât este de fiert oul respectiv. Mna, nu l-am folosit niciodată.  
  • Nu vreau să am mai mult decât am nevoie. Dacă mi se bucură sufletul când îl am sau dacă îmi sporește eficiența, da, atunci îmi folosește acel lucru. 
  • Lucrurile emană căldură. Eu așa simt. Iar când e prea cald, e urgent să iau la puricat lucrurile din jurul meu. Mi se întâmplă periodic și e o senzație ciudată de sufocare. Iar după o tură de eliminat, mă simt de-a dreptul ușurată. 

Ar mai fi și altele, însă momentan, doar atât despre minimalism. Planific să scriu un articol mai amplu pe acest subiect. Mai adaug doar că le urmăresc pe Liana Popa (de ceva vreme) și pe Diana Cosmin (mai recent) în parcursul lor minimalist și le recomand cu mult drag. Iar alte sfaturi legate de decorarea casei, de bun simț, găsesc la Timea Laslavic. 

Cred că minimalismul, conceput cu care rezonez eu, este baza de la care am plecat. Practic, dorința aceasta de a-mi simplifica viața a avut repercusiuni asupra tuturor aspectelor. Am mai avut perioade, cu mai mulți oameni în aceeași casă, cu principii și cu obiceiuri diferite, în care nu am putut să aplic cele de mai sus și mi-a fost greu. Însă am acceptat atunci că nu mai era vorba doar de mine, dar nici gospodină nu mă consideram. 

Minimalismul vine la pachet cu eficiența. Căsuța noastră e gândită eficient, pe cât de simplu, pe atât de inedit. Încă mai avem de lucru la ea, dar pe zi ce trece o simt tot mai mult a noastră și prind tot mai mult drag de ea. Am noroc că Dragul îmi împărtășește nevoia de „mai puțin, dar mai bun„, deși eu îl mai temperez când vrea să renunțe la lucruri necesare sau când vrea lucruri foarte scumpe. În mine, pentru mine personal, nu profesional, eficiența a devenit un factor important încă de pe vremea când eram însărcinată cu Draga. Atunci, nevoită să stau la pat 7-8 luni, am început să o apreciez. Dintr-o întâmplare, am dat de Emily Norris (am scris despre ea aici), YouTuber, mamă a 3 băieți, o gospodină desăvârșită, care face ca toate lucrurile să pară ușoare. Mai exact, datorită eficienței de care dă dovadă: cu ajutoare potrivite, casa ei arată impecabil, are timp de joacă și lecții cu copiii, gătește și își pregătește clipurile pentru canalul ei. Mult timp, i-am urmărit încontinuu, chiar de mai multe ori, clipurile de curățenie. Inspirată de ea, chiar înainte să ne mutăm în căsuță, mi-am comandat un aspirator vertical și un mop cu pulverizator. Scumpe, dar accesibile. Prietenele care mi-au trecut pragul, gospodine mai bune ca mine, mi-au luat exemplul. Înainte, nu îmi plăcea deloc să dau cu aspiratorul sau să spăl pe jos pentru că nu aveam instrumentele potrivite. Având un copil de un an și aproape 3 luni, curățenia a devenit destul de importantă pentru mine. Nu cred că e un loc în casă neexploatat de Draga, așa că produsele pe care le folosesc trebuie să fie calitative. Iar cum la dm drogerie markt Romania găsesc aceeași calitate din Germania, alegerile se justifică. Las o poză cu ultimele achiziții, care arată și preocupări de genul „Cum scot petele de mâncare de pe hainele unui pui care mănâncă cu mâna și acum învață să folosească și tacâmurile?”🙄. Iar de șervețelele antitransfer de culoare sunt dependentă de mult timp! Mărcile preferate sunt cele de la DenkMit și Profissimo, cu mențiunea că m-am grăbit și am omis laveta din microfibră folosită la mop. 

Cam asta despre ajutoare eficiente în gospodărie. Însă menționez, cum am făcut mai sus, câteva reguli după care mă ghidez pentru a fi mai eficientă: 

– îmi stabilesc prioritățile în fiecare zi; jonglez între a scrie un articol, a munci pentru paginile de Facebook pe care le gestionez, a face mâncare și a face mai multă curățenie. Am noroc de ajutor cu Draga, despre care am scris aici 

– fiecare lucru are locul său bine gândit și stabilit

– fac cât mai puține acțiuni cu un obiect (de exemplu, după masă, iau farfuria, o clătesc și o pun în mașina de spălat, nu o las în chiuvetă pentru mai târziu)

– încerc să fac câte puțin din toate în fiecare zi; nu cred în spălatul hainelor și în curățenie făcută doar în weekend

– încerc să îmi fac timp și pentru mine. Câteodată 30 de minute pe zi e mult, dar o sunt o binecuvântare (am scris despre asta aici). Uneori mă mulțumesc și cu 5 minute. 

În ceea ce privește eficiența în gestionarea bugetului și economisire, mărturisesc că mai am de învățat. Deși sunt atentă la preț, aleg criteriul calității, ceea ce mă face de obicei să depășesc bugetul. Însă am descoperit-o pe Jordan Paige, YouTuber, mamă a 6 copii+alți 2 pe drum, care se focusează pe cum să te organizezi mai eficient din punct de vedere al banilor. Pe ea o găsiți aici, iar eu, după ce testez principiile ei, revin cu un articol.

O dată ce mi-am însușit eficiența, mi-am îndreptat atenția către sustenabilitate. E un subiect care a fost tangențial parte din viața mea din facultate, când am înființat Eco Club Timișoara și derulam campanii pentru mediu. Aici am scris un articol despre impactul fiecăruia dintre noi asupra mediului înconjurător. Însă am devenit mult mai conștiincioasă în ceea ce privește acțiunile din casă. Pentru că locuitul la sat, la casă, diferă enorm de locuitul în oraș, în apartament. Momentan, îmi propun să învăț despre și să implementez corect compostarea. Pentru asta, mi-am luat saci de gunoi compostabili de la biodeck. Despre biodeck știu demult, dar mi se părea ciudat și ineficient să comand 2 pachete de saci de gunoi prin curier. Așa că m-am bucurat mult să găsesc produsele lor și în Dedeman. I-am luat și mamei un pachet de saci pentru cules după câini. Amintesc că și ajutoarele mele în casă, menționate mai sus, sunt concepute sustenabil, din respect pentru mediu. Însă despre sustenabilitate revin cu un articol mai complex, pe viitor. 

 

Toți factorii menționați mai sus (minimalismul, eficiența, sustenabilitate), strâns legați intre ei, care se întrepătrund adesea, duc la un obiectiv mai măreț: sănătatea. A noastră și a mediului înconjurător. 70-80% din mâncarea zilnică a  familiei noastre e asigurată din ogradă. Gătim zilnic, de cele mai multe ori și prânzul și cina, iar eu prefer așa pentru o hrană diversificată atât pentru Draga cât și pentru noi. Acesta e motivul pentru care învăț să gătesc mâncare și gustări. Inspirația mea inițială a fost Mimi Thorisson (despre care am scris aici), dar îi urmăresc /citesc și pe Jamie Oliver și pe Jamila. Unde mai pui grupurile de mămici care gătesc pentru familiile lor și împărtășesc poze și rețete?! Însă cele mai bune îndrumări le primesc de la mama Dragului, care e o bucătăreasă excelentă. Făcând întocmai, zilele trecute Dragul nu a putut să creadă că eu pregătisem mâncarea, nu mama 🙄 Las mai jos o poză cu ultimele achiziții (de nevoie și de plăcere) din gama dmBio. Astfel, dacă chiar îmi trebuie ciocolată, măcar aleg ceva mai sănătos. În plus, un alt avantaj care merită menționat : de când ne-am mutat la căsuță și de când mănânc mâncare gătită zilnic, am slăbit câteva kg, fără să îmi propun și fără să mă restricționez în vreun fel. Acum am cu 6 kg mai puțin decât când am rămas însărcinată, așadar iată o idee pentru mamele care se chinuie să dea jos kg în plus de peste sarcină (și diversificare). 

În esență, în acest articol este vorba de alegeri conștiente și asumate pe care le fac în fiecare zi. Am descoperit că îmi place să fac pe gospodina, până la a fi cu adevărat mai am un drum lung. A fi gospodină înseamnă a avea grijă de casa și de familia ta. Nu realizările tale profesionale îți vor aduce copiii acasă când cresc mari și nici prietenii în vizită. Ci o mâncare bună, o îmbrățișare, un sentiment de bine și felul în care se simt la tine acasă. Iar eu vreau să am casa plină în fiecare zi. 

 

Am scris acest articol la invitația dm drogerie markt Romania, al cărui ambasador mă bucur să fiu. Mulțumesc! 

 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *